Formatiegesprekken voor een week op pauze

dinsdag 21 september 2021, 10:47
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - Over zeven dagen zullen de onderhandelingen voor een nieuw kabinet hervat worden. Dat heeft informateur i Johan Remkes i zondag bekend gemaakt na tweedaagse gesprekken met de VVD, CDA en D66.

Remkes had zich met de onderhandelaars van VVD, D66 en CDA teruggetrokken op landgoed 'De Zwaluwenberg'. Na het vastlopen van de onderhandelingen tussen die drie partijen met PvdA en GroenLinks, probeerde Remkes buiten Den Haag de patstelling te doorbreken. De verhoudingen werden afgelopen week verder bemoeilijkt door het aftreden van ministers Sigrid Kaag i (D66) en Ank Bijleveld-Schouten i (CDA).

Dinsdag is het Prinsjesdag i en daarom is besloten om de formatiegesprekken nu voor een week te staken. Sophie Hermans i, de secondant van Mark Rutte i (VVD), zou de komende week met 'het brede politieke midden' spreken over de kabinetsplannen voor komend jaar. PvdA en GroenLinks wijzen dat echter af. Zij willen direct bij de formatie worden betrokken.

Lid Omtzigt, PvdA, SP, GroenLinks, BIJ1, Partij voor de Dieren en JA21 hebben inmiddels aan Remkes gevraagd voor aanvang van de algemene beschouwingen in een brief de stand van zaken te melden.

Bron: NRC