Ruzie in het Europees Parlement over de aanstelling van nieuwe secretaris-generaal
DEN HAAG (PDC) - De spanningen lopen hoog op in het Europees Parlement1 rondom de vervanging van secretaris-generaal Klaus Welle, die eind dit jaar aftreedt. Verschillende politici uiten kritiek op een deal die gesloten is die de huidige kabinetschef van EP-voorzitter2 Roberta Metsola voordraagt als kandidaat, en via open brieven spreken Metsola en Europarlementariër en lid van het Bureau van het Europees Parlement3 Heidi Hautala4 zich uit tegen elkaar.
Een deal tussen fracties
De huidige secretaris-generaal Klaus Welle is van de Europese Volkspartij5 (EVP). Nu hij aftreedt is de EVP, op dit moment de grootste fractie in het Parlement, op zoek naar een nieuwe kandidaat om de post in handen te krijgen. Hun voorkeur gaat uit naar Alessandro Chiocchetti, op dit moment kabinetschef van Metsola.
Vanuit politieke fracties en ambtenaren in de administratie van het Parlement zijn echter zorgen over de geschiktheid van Chiocchetti, onder meer omdat hij niet voldoende ervaring zou hebben.
Desondanks lijkt er nu een deal te zijn gevormd tussen de EVP, Renew Europe6 en Europees Unitair Links/Noords Groen Links7 (GUE/NGL) om Chiocchetti toch te instaleren. Om dit te bereiken heeft de EVP ingestemd met de oprichting van een nieuwe beleidsafdeling binnen het Europees Parlement die door de GUE/NGL zou worden geleid.
Een nieuw DG
Binnen het Bureau van het Europees Parlement is inmiddels ook ingestemd met de oprichting van een nieuw Directoraat-generaal (DG), met als naam het Directoraat-generaal Partnerschappen voor Parlementaire Democratie. Over wat dit DG gaat doen en wat het zou kosten is weinig bekend.
Met de oprichting van dit nieuwe departement komt het aantal DG's op dertien, waarmee de beschuldigingen versterkt worden dat fracties de administratie van het EP opblazen om banen uit te delen. Politico meldt dat er vanuit de ambtenaren ook wel gesteld wordt dat deze DG de taart alleen maar groter maakt zodat de GUE/NGL een stuk kan krijgen.
Kritiek vanuit links
Vanuit verschillende linkse politici is nu felle kritiek op de gang van zaken. Onder meer de Groenen8 en de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten9 (S&D) roepen op om de stemming uit te stellen, omdat ze niet overtuigd zijn van de kwalificaties van Chiocchetti.
Een grote rol is weggelegd voor eerdergenoemde Heidi Hautala, vicepresident van de Groenen. In een open brief aan Roberta Metsola schrijft ze dat ze vreest dat een deel van de waardigheid van het EP verloren is gegaan nu bekend is geworden dat een deal over de hoge posten is gemaakt door een meerderheid van politieke fracties achter gesloten deuren. Ze roept Metsola op om de keuze uit te stellen.
Dit wordt haar echter niet in dank afgenomen door Metsola. In reactie op de brief schrijft de EP-voorzitter dat ze verbaasd is dat Hautala dit veronderstelt, omdat ze onderdeel is geweest van het proces als lid van het Bureau van het EP. Ook is Metsola kritisch over de wijze waarop Hautala haar zorgen uit, aangezien ze volgens de EP-voorzitter dit geen enkele keer had aangekaart bij vergaderingen.
Hiermee is het conflict binnen het Europees Parlement nog niet afgerond. Of de deal uiteindelijk zal slagen en Chiocchetti aan het eind van dit jaar de secretaris-generaal wordt staat nog altijd niet vast.
Bron: Politico
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.De Voorzitter geeft leiding aan alle activiteiten van het Parlement. Zij zit de plenaire vergaderingen en de vergaderingen van de Conferentie van voorzitters voor. Ook vertegenwoordigt zij het Parlement naar buiten toe, met name in de internationale betrekkingen.
- 3.Het Bureau bestaat uit de Voorzitter van het Europees Parlement, veertien ondervoorzitters en vijf quaestoren. Het stelt de raming van de begroting van het Parlement op en regelt alle administratieve, personeels- en organisatorische kwesties.
- 4.Heidi Hautala () is sinds 1 juni 2014 lid van het Europees Parlement. Hautala maakt namens "Vihreä liitto" deel uit van de Fractie Groenen/Europese Vrije Alliantie en komt uit Finland.
- 5.De fractie van de Europese Volkspartij is een centrum-rechtse politieke fractie en vertegenwoordigt de christendemocratische stromingen in het Europees Parlement. De fractie is gelieerd aan de EVP-partij.
- 6.Renew Europe is sinds 12 juni 2019 de fractie van liberale en (liberaal-)democratische stromingen in Europa. Voorbeelden van deze partijen zijn de Belgische Open VLD, de Duitse Freie Demokratische Partei (FDP) en de Franse Mouvement Démocrate.
- 7.Europees Unitair Links/Noords Groen Links is een linkse tot extreemlinkse fractie in het Europees Parlement en bestaat hoofdzakelijk uit partijen met een socialistische of (soms voormalige) communistische achtergrond. Voorbeelden hiervan zijn de Duitse partij Die Linke, de Griekse en Tsjechische communisten.
- 8.In de fractie van De Groenen/Europese Vrije Alliantie (EVA) werken sinds 1999 Groenen en regionale groeperingen ('vertegenwoordigers van stateloze naties') uit verschillende Europese landen met elkaar samen in het Europees Parlement. De Groenen/EVA streven naar een Europa met meer oog voor mensenrechten, milieu en een open bestuur. Ook vertegenwoordigen zij enkele regionale partijen.
- 9.De Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) is de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. De fractie is ontstaan als een alliantie tussen de Partij van de Europese Sociaal-Democraten (PES) en de Italiaanse Democratische Partij.