Fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
Logo Socialisten en Democraten in het Europees Parlement

De Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) is de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement i. De fractie is ontstaan als een alliantie tussen de Partij van de Europese Sociaal-Democraten i (PES) en de Italiaanse Democratische Partij.

Namens Nederland is de PvdA i bij de S&D aangesloten, evenals bijvoorbeeld de Duitse SPD en de Spaanse PSOE. De Spaanse Iratxe García Pérez is voorzitter van de S&D fractie.

De fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) heeft 146 leden afkomstig uit 26 lidstaten, en is daarmee de op een na grootste fractie in het Europees Parlement.

1.

Positie

De S&D fractie staat voor een inclusieve Europese samenleving op basis van de beginselen van vrijheid, gelijkheid, solidariteit, diversiteit en rechtvaardigheid. De fractie werkt aan verbetering van leef- en werkomstandigheden, consumentenrechten, duurzame ontwikkeling, de hervorming van de financiële markten en de mensenrechten, en streeft naar een sterker, gelijker en democratischer Europa. Groei en het streven naar meer werkgelegenheid moeten centraal staan in het economische beleid. Een schoon milieu moet worden bevorderd door invoering van het principe 'de vervuiler betaalt'. Andere belangrijke punten zijn: voedselveiligheid, een open en gezamenlijke markt voor alle lidstaten, internationale samenwerking bij de bestrijding van terrorisme en vrijwaring van elke vorm van discriminatie.

2.

Fractievoorzitter

De S&D fractie wordt in het Europees Parlement geleid door Iratxe García Pérez (1974). Pérez is sinds 2004 lid van het Europees Parlement namens de Partido Socialista Obrero Español (PSOE). Naast Pérez heeft de S&D negen ondervoorzitters.

3.

Historische ontwikkeling

Al sinds 1953 bestaat er een sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement (en zijn voorlopers) en daarmee is het de op één na oudste politieke fractie in het Europees Parlement na de Fractie Europese Volkspartij i (EVP).

In juni 2009 nam de fractie de huidige naam van fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) aan, na een alliantie tussen de Partij van de Europese Sociaal-Democraten i (PES), die verschillende sociaaldemocratische partijen uit Europa verenigt, en de Italiaanse Democratische Partij.

 

4.

Nederlandse leden (6)

fotonaampartij
Mohammed Chahim (Bron: Flickr /  Partij van de Arbeid / Wouter Zaalberg)Chahim, Dr. M.PvdA
Agnes Jongerius (Bron: Flickr /  Partij van de Arbeid / Wouter Zaalberg)Jongerius, Drs. A.M.PvdA
Thijs ReutenReuten, M.J.A.PvdA
Paul Tang (Bron: Flickr /  Partij van de Arbeid / Wouter Zaalberg)Tang, Dr. P.J.G.PvdA
Vera Tax (Bron: Flickr /  Partij van de Arbeid / Wouter Zaalberg)Tax, V.E.R.PvdA
Flickr / Partij van de Arbeid / Wouter ZaalbergWolters, Drs. L.I.PvdA

5.

Aantal leden per land

Land Aantal leden
België 3
Bulgarije 5
Cyprus 2
Denemarken 3
Duitsland 16
Estland 2
Finland 2
Frankrijk 6
Griekenland 2
Hongarije 5
Italië 18
Kroatië 4
Letland 2
Litouwen 2
Luxemburg 1
Malta 4
Nederland 6
Oostenrijk 5
Polen 7
Portugal 9
Roemenië 10
Slovenië 2
Slowakije 3
Spanje 21
Tsjechië 1
Zweden 5

6.

Meer informatie