Kaag stapt op als demissionair minister van Buitenlandse Zaken

vrijdag 17 september 2021, 11:33
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag i (D66) is opgestapt. Een Kamermeerderheid steunde donderdagavond een motie van afkeuring tegen Kaag en demissionair minister van defensie Ank Bijleveld i (CDA). Kaag maakte direct na de stemming bekend dat ze haar ontslag aanbood. Ze gaat wel door als fractievoorzitter van de sociaal-liberalen in de Tweede Kamer.

De motie werd ingediend tijdens het Kamerdebat van woensdag over de evacuatie van Nederland uit Afghanistan. In eerste instantie leek hier geen meerderheid voor te bestaan, totdat coalitiepartner ChristenUnie bekendmaakte de motie te steunen.

Kaag nam de belangrijkste post op het ministerie van Buitenlandse Zaken een aantal maanden geleden over van VVD'er Stef Blok i. Daarvoor was Kaag actief als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Die laatste post werd na Kaag's overstap overgenomen door Tom de Bruijn i. Demissionair minister De Bruijn wordt nu ook tijdelijk belast met de leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor het vervolg van de demissionaire kabinetsperiode wordt gezocht naar een nieuwe minister uit VVD-kring.

Bron: FD, NOS