Syrië: voorzichtige hoop op diplomatieke oplossing

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op woensdag 11 september 2013.

De PvdA in het Europees Parlement is voorzichtig positief gestemd over de nieuwe hoop op een diplomatieke oplossing van de Syrische burgeroorlog. “Het is goed dat Rusland een actievere houding aanneemt ten opzichte van Syrië. Nu is het zaak om goed in de gaten te houden dat het ook daadwerkelijk tot vooruitgang leidt, en niet louter manieren zijn om tijd te rekken.

“Militair ingrijpen door de VS leek onafwendbaar, maar het Russische initiatief en de omarming van het voorstel door de Syrische machthebbers hebben tot enig perspectief geleid. Dat is een klein, maar belangrijk stapje in de goede richting in een land waar de bevolking al te lang de dupe is van het geweld tussen regeringstroepen enerzijds en rebellen anderzijds.”

“De laatste weken is duidelijk geworden dat er weinig draagvlak is voor een eenzijdige, niet door de VN-gemandateerde interventie. Er is een groot belang om de jongste diplomatieke initiatieven te laten slagen. De PvdA roept de Hoge Vertegenwoordiger dan ook op om zich actief in te zetten voor het welslagen van de jongste voorstellen.”

Ik was te gast bij Radio 1 om te praten over het Syrië-debat in het Europees Parlement. Luister het fragment hier terug (vanaf minuut 11.20).