PvdA tevreden met grotere mogelijkheden confiscatie van criminele goederen

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op dinsdag 25 februari 2014, 3:17.
PvdA tevreden met grotere mogelijkheden confiscatie van criminele goederen
Bron: Blog Emine Bozkurt

Het wordt voor nationale overheden makkelijker goederen uit criminele activiteiten te bevriezen en confisqueren. Tegelijkertijd zijn er eisen gesteld aan de rechten op een eerlijke rechtsgang. De geconfisqueerde goederen moeten volgens het Europees Parlement worden ingezet in het voordeel van de gedupeerden. Dat heeft het Europees Parlement vandaag besloten.

Confiscatie en bevriezing zijn essentiële instrumenten om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Dit kan door lidstaten individueel niet voldoende worden gedaan, omdat dit soort criminele organisaties bijna altijd internationaal opereren en gebruik maken van de gaten in de wet. De nu aangenomen wetgeving is dus een grote stap in de bestrijding van internationale criminaliteit, en geeft gedupeerden een groter gevoel van gerechtigheid.

Nieuw is bijvoorbeeld dat goederen niet rechtstreeks uit een strafbaar feit verkregen hoeven te zijn. Dat wil dus zeggen dat als een organisatie crimineel geld opnieuw heeft geïnvesteerd, dit ook kan worden geconfisqueerd.

Ook is het zo dat vermogen geconfisqueerd kan worden als aannemelijk kan worden gemaakt dat dat vermogen niet direct, maar indirect via criminele handelingen is verkregen. Dat wil zeggen dat als een malafide ondernemer niet kan aantonen waar zeer grote sommen geld vandaan komen, dit geld geconfisqueerd kan worden. Ook als hij bijvoorbeeld gevlucht is naar buiten de EU.

Zwart geld

Op dit moment wordt minder dan 1% van de opbrengsten uit criminele activiteiten, zoals drugstransacties, mensenhandel of wapensmokkel bevroren of geconfisqueerd. Het meeste van deze middelen worden witgewassen en vinden hun weg in de economieën van de lidstaten. Deze nieuwe regels moet het binnen de EU mogelijk maken sneller stappen te zetten om opbrengsten uit criminele activiteiten te bevriezen en confisqueren.

Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/298140