Kiesraad: 26 partijen mogen meedoen aan de verkiezingen

vrijdag 13 oktober 2023, 18:00

DEN HAAG (PDC i) - Van de 29 partijen die zich bij de Kiesraad i hadden aangemeld voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november mogen er 26 meedoen. Jezus Leeft, Partij voor Ontwikkeling en Geert Sterenborg beschikten niet over voldoende ondersteuningsverklaringen. Met 26 zijn dat flink minder kandidatenlijsten dan in 2021: toen deden maar liefst 37 partijen mee aan de verkiezingen.

Alle zestien huidige partijen in de Tweede Kamer nemen op 22 november weer deel aan de verkiezingen. GroenLinks i en PvdA i zullen als één partij op de lijst komen onder de naam GROENLINKS/ Partij van de Arbeid (PvdA). Van de acht andere partijen heeft een aantal eerder aan Tweede Kamerverkiezingen deelgenomen, maar geen van hen wist een zetel te bemachtigen. Dit zijn partijen als de Piratenpartij i.

Van de in deze periode afgesplitste Kamerleden doet Pieter Omtzigt mee met de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract i en Wybren van Haga onder de vlag van BVNL i/Groep-Van Haga. 50PLUS i, die haar zetel verloor aan de vertrekkende Liane den Haan i, wil weer terugkeren in de Kamer. Dat geldt ook voor Femke Merel van Kooten-Arissen i die met Splinter meedoet aan de verkiezingen.

Bron: Kiesraad, NOS