Europa Vandaag: Raad Concurrentievermogen bespreekt 30 jaar interne markt

donderdag 2 maart 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Europa building Open Day
Bron: The Council of the European Union

Raad Concurrentievermogen bespreekt 30 jaar interne markt

Vandaag zullen de bevoegde ministers in de Raad Concurrentievermogen1 ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de interne markt spreken over de productiviteit en het concurrentievermogen van deze interne markt op lange termijn. Namens Nederland zal minister van Economische Zaken en Klimaat2 Micky Adriaansens3 aanwezig zijn.

Daarnaast zullen de ministers proberen tot gezamenlijke standpunten te komen over een verordening voor het verzamelen en delen van gegevens over kortetermijnverhuur van accomodatie en over een herziening van een uit 2002 afkomstige richtlijn over de verkoop op afstand van financiële diensten aan consumenten.


 
Vlaggetjes van VS en EU op een tafel
Bron: Europese Unie, 2016, foto: Cristof Echard

Dombrovskis bezoekt Washington

Eurocommissaris Valdis Dombrovskis4 (Handel) zal vandaag de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen en Handelsvertegenwoordiger Katherine Tai ontmoeten in Washington. Daarnaast zal hij deelnemen aan het evenement 'Transatlantic Trade and Cooperation in Times of Global Turmoil', georganiseerd door het American Enterprise Institute.

Het bezoek volgt na wat recente spanningen tussen de Europese Unie5 en de Verenigde Staten over het handels- en concurrentiebeleid. De afgelopen maanden is de EU bezig geweest om een tegengewicht te vormen voor de zogeheten Inflation Reduction Act (IRA), het pakket belastingvoordelen en subsidies waarmee president Joe Biden6 de Amerikaanse industrie steunt om de groene transitie te versnellen. Dit plan zou Europese bedrijven verleiden de EU te verlaten voor de Verenigde Staten. De Europese Commissie7 reageerde met het Green Deal Industriële Plan, dat met een versoepeling van de staatssteunregels de vergroening van Europese industrieën moet ondersteunen.


 
Paul-Henri Spaakgebouw (PHS) in Brussel
Bron: © Kevin Bergenhenegouwen

In gesprek met de VN over Israël en Palestina

De EP-Subcommissie Mensenrechten8 (DROI) krijgt vandaag bezoek van de onafhankelijke internationale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties9 over de bezette Palestijnse gebieden in Israël, inclusief Oost-Jeruzalem. Deze bijeenkomst is ter voorbereiding van het werkbezoek van DROI aan Palestina en Israël, en vindt plaats in een context van oplopende spanningen tussen de twee gebieden.

De subcommissie heeft als belangrijkste taken het toezicht houden op de uitvoering van het EU-mensenrechtenbeleid en het beoordelen van de effecten van dit beleid. Eén van de manieren waarop DROI probeert verbeteringen op dit gebied te organiseren is door middel van werkbezoeken aan partnerlanden.


En verder...

... bezoekt voorzitter van de Europese Commissie7 Ursula von der Leyen10 vandaag Stockholm, waar zij zal dineren met premier Kristersson11 en de Europese Rondetafel van Industriëlen (ERT).

  • Zweeds voorzitterschap Europese Unie 1e helft 202312

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

2 maart

Raad van Ministers

Raad Concurrentievermogen

2 maart

Europese Commissie

Dombrovskis bezoekt Washington

2 maart

Europees Parlement

Vergadering DROI

2 maart

Europese Commissie

Von der Leyen bezoekt Stockholm


  • 1. 
    De raadsformatie Concurrentievermogen (COMPET) bestaat over het algemeen uit de ministers (of staatssecretarissen) van economische zaken. Deze raad vergadert ten minste vier keer per jaar, afhankelijk van de urgentie van de te behandelen onderwerpen. Daarnaast zijn ook informele bijeenkomsten mogelijk. Namens Nederland sluit doorgaans minister van Economische Zaken en Klimaat (momenteel vacant) aan.
     
  • 2. 
    Deze Tweede Kamercommissie voerde overleg met de bewindspersonen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
     
  • 3. 
    Micky Adriaansens (1964) was van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 minister van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte IV. Daarvoor was zij van 11 juni 2019 tot 10 januari 2022 Eerste Kamerlid voor de VVD. Mevrouw Adriaansens was voorzitter van de Raad van Bestuur bij adviesbureau Twijnstra Gudde. Eerder was zij onder meer advocaat, directeur thuiszorg bij een zorgonderneming, directeur van het genootschap van fysiotherapeuten en bestuursvoorzitter van zorginstellingen in Lelystad. Mevrouw Adriaansens hield zich als Eerste Kamerlid onder meer bezig met immigratie en asiel, justitie en koninkrijksrelaties en was voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sinds 2025 is zij bestuursvoorzitter van Nyenrode University.
     
  • 4. 
    Valdis Dombrovskis (1971) is sinds 1 november 2014 lid (en vicevoorzitter) van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met een Economie die werkt voor de mensen en handel. In de Commissie-Juncker was hij belast met euro en sociale dialoog. Sinds 15 juli 2016 was hij tevens belast met de portefeuille financiële stabiliteit, financiële dienstverlening en gezamenlijke kapitaalmarkt, overgenomen van de vertrokken Britse eurocommissaris Hill. Dombrovskis was van 12 maart 2009 tot 22 januari 2014 minister-president van Letland. De econoom en natuurkundige Dombrovskis is lid van de nationalistisch-centrumrechtse partij Jaunais Laiks. Eerder werkte hij bij enkele wetenschappelijke instituten. In 2002-2004 was hij minister van Financiën en daarna tot 2009 lid van het Europees Parlement. Hij leidde vanaf 2009 twee opvolgende centrumrechtse kabinetten.
     
  • 5. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 6. 
    Joe Biden (1942) is sinds 20 januari 2021 de 46e president van de Verenigde Staten en was eerder in 2009-2017 de 47e vicepresident. Biden begon zijn loopbaan als advocaat en was tussen 1973 en 2009 senator voor Delaware. Hij onder meer voorzitter van Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken (2001-2003 en 2007-2009).
     
  • 7. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 8. 
    Deze parlementaire subcommissie houdt zich onder meer bezig met de instrumenten van de EU op het gebied van mensenrechten en democratie. Deze subcommissie vestigt haar aandacht op specifieke mensenrechtenkwesties, en bekijkt of de EU in haar extern optreden de mensenrechten eerbiedigt. Daarbij wordt erop gelet dat al het externe beleid van de Unie (zoals het handelsbeleid en het asiel- en migratiebeleid) in overeenstemming is met het mensenrechtenbeleid van de Europese Unie.
     
  • 9. 
    De Verenigde Naties (VN) zijn een mondiale organisatie van overheden, samenwerkend op het gebied van internationaal recht, mondiale veiligheid, behoud van humanitaire rechten, ontwikkeling van de wereldeconomie en het onderzoek naar sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.
     
  • 10. 
    Dr. Ursula von der Leyen (1958) is vanaf 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Zij is opgeleid tot arts en was werkzaam in een Vrouwenkliniek en als docent. Namens de CDU begon zij haar politieke loopbaan in de Landsdag en regering van Neder-Saksen. In 2009 werd zij Bondsdaglid en minister in het kabinet-Merkel. Achtereenvolgens was zij minister van Gezin en Jeugd, Arbeid en Sociale Zaken, en sinds 2013, van Defensie.
     
  • 11. 
    Ulf Kristersson (1963) is sinds 18 oktober 2022 minister-president van Zweden. Hij leidt een centrumrechts minderheidskabinet, met gedoogsteun van de rechtse Zweden Democraten. Kristersson is sinds 2014 parlementslid (eerder was hij dat in 1991-2000) en sinds 2017 leider van de conservatief-liberale partij Moderata. Hij was minister van sociale zekerheid in het kabinet-Reinfeldt (2010-2014).
     
  • 12. 
    Van 1 januari tot en met 30 juni 2023 vervult Zweden het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Zweden is onderdeel van een trojka, waarin Frankrijk aftrapte, Tsjechië volgde en Zweden afsluit.