Twee initiatiefvoorstellen voor referenda ingediend

woensdag 6 juli 2022, 11:58

DEN HAAG (PDC i) - SP i-Tweede Kamerlid Renske Leijten i en de FVD i-Tweede Kamerleden Thierry Baudet i en Pepijn van Houwelingen i hebben initiatiefvoorstellen ingediend over referenda. Beide voorstellen volgen na de mislukte poging van de SP i om een correctief referendum in te voeren.

Voor het voorstel voor een correctief referendum van Leijten is een wijziging van de Grondwet nodig. Zij wil het mogelijk maken om een bindend referendum te houden over wetsvoorstellen die door de Eerste Kamer zijn aangenomen. Het parlement is dan gebonden aan de uitslag. Het voorstel is grotendeels gelijk aan het wetsvoorstel dat werd ingediend door Ronald van Raak i (SP), dat op 5 juli door de Tweede Kamer werd weggestemd.

Het voorstel van Baudet en Van Houwelingen gaat over een raadgevend referendum. Hierbij kunnen burgers zelf onderwerpen aandragen, mits zij minstens 200.000 handtekeningen verzamelen. Het wetsvoorstel is volgens Baudet gebaseerd op het Zwitserse systeem van directe democratie en hiervoor zou geen grondwetswijziging nodig zijn.

Bron: website tweede kamer