34300 XII - Vaststelling begroting Infrastructuur en Milieu 2016
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 15 september 2015 ingediend door de minister van Infrastructuur en Milieu, Maas Geesteranus1.
Inhoudsopgave
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (XII) voor het jaar 2016
Bij dit wetsvoorstel werden zeven amendementen ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer 40 moties ingediend. (119 stuks)2 |
15 september 2015, voorstel van wet, nr. 1
KST34300XII1 Voorstel van wet |
2 |
15 september 2015, voorstel van wet, 34300-XII, nr. 1
Voorstel van wet |
2 |
15 september 2015, memorie van toelichting, nr. 2
KST34300XII2 Memorie van toelichting |
2 |
15 september 2015, memorie van toelichting, 34300-XII, nr. 2
Memorie van toelichting |
2 |
16 september 2015, brief, nr. 3
KST34300XII3 Brief regering; Mededeling dat de Raad van State een blanco advies heeft uitgebracht |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met alle documenten in dit dossier, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.VVD-politica, die na een succesvol driejarig wethouderschap in Leiden al op jonge leeftijd staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat werd in de kabinetten-Balkenende. Voerde in de Kamers met het gemak het woord zonder al te zeer op haar ambtenaren te hoeven steunen. Maakte verruiming van grote rivieren mogelijk om overstromingen te voorkomen en bracht met minister Zalm een wet om Schiphol te privatiseren tot stand. Werd in 2007 directeur zorginkoop bij Achmea, maar keerde in 2010 in het kabinet-Rutte I terug als minister voor Infrastructuur en Milieu en behield die post in Rutte II. Wist de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 km/uur door te voeren en bracht de omvangrijke Omgevingswet tot stand. Hoewel zij als politiek talent te boek stond, voerde zij toch vooral op een zakelijke, wat a-politieke wijze beleid.
- 2.Als wetenschapper een wat a-typische SP'er, die zich in beide Kamers op vriendelijke doch krachtige wijze inzette voor duurzaamheid, biologische en diervriendelijke landbouw en tevens voor een ruimhartige tegemoetkoming aan door de gaswinning getroffen Groningers. Hij was vanaf 1998 hoogleraar bodeminventarisatie en landevaluatie in Wageningen en later ook hoogleraar duurzame landbouw in Enschede en lid van de directie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. In de Eerste Kamer hield hij zich met name bezig met het landbouwbeleid en in de Tweede Kamer was hij onder meer woordvoerder verkeer, energie en ruimtelijke ordening. Mede-auteur van jeugdboeken, onder andere over ondervoeding in Afrika. In 2019-2021 was de heer Smaling Statenlid in Noord-Holland.
- 3.Barbara Visser (1977) was van 31 augustus 2021 tot 10 januari 2022 minister van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Rutte III. Daarvoor was zij van 26 oktober 2017 tot 31 augustus 2021 staatssecretaris van Defensie. Van 20 september 2012 tot 26 oktober 2017 was mevrouw Visser Tweede Kamerlid voor de VVD. Zij was als Kamerlid woordvoerder wonen, verkeer, water, luchtvaart en visserij. In 2010-2012 was zij wethouder in de gemeente Zaanstad en daarvoor werkte zij in het bedrijfsleven en bij de belastingdienst. Sinds 1 november 2024 is zij lid van de Raad van Bestuur van advies- en ingenieursbureau Movares.
- 4.Martijn van Helvert (1978) was van 12 november 2014 tot 31 maart 2021 Tweede Kamerlid voor het CDA. Hij was fractievoorzitter van het CDA in Provinciale Staten van Limburg en onder meer persoonlijk medewerker van een gedeputeerde, gemeenteraadslid en campagneleider van het CDA in Limburg. Hij werkte als beleidsmedewerker bij de gemeente Heerlen en was zelfstandig adviseur. De heer Van Helvert was buitenland- en defensie-woordvoerder van de CDA-fractie. In 2021-2022 was hij wethouder van Roerdalen.
- 5.Agnes Mulder (1973) was van 20 september 2012 tot 10 mei 2023 Tweede Kamerlid voor het CDA. Zij was vestigingsleider Drenthe van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland. Eerder werkte zij bij ABN AMRO en was zij Statenlid in Drenthe. In 2010-2012 was zij fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Assen. Mevrouw Mulder was onder meer woordvoerder economische zaken, buitenlandse zaken, energie, klimaat en duurzaamheid, alsmede voor het gasdossier. Zij was voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat. Vanaf 1 juni 2023 is zij directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW MKB Noord.
- 6.Bescheiden Tweede Kamerlid van de PvdA, dat zich tijdens haar vierjarige lidmaatschap bezighield met milieubeleid (met name circulaire economie) en ruimtelijke ordening. Als Kamerlid woonde zij internationale klimaatconferenties bij en was zij rapporteur over een energieconferentie. Voor zij in de Kamer kwam raadslid in Enschede en Statenlid in Gelderland en werkzaam bij een Milieu Adviesbureau. Pleitte in 2016 in een ingezonden stuk in De Volkskrant voor het wegnemen van vooroordelen over burgers met een niet-Nederlandse achtergrond. In 2018-2022 was zij wethouder in Heerde en nu is zij dat in Brummen.
- 7.Rotterdamse PvdA'er die zich als Tweede Kamerlid vijf jaar sterk maakte voor verkeersveiligheid en een goed functionerend openbaar vervoer. Bracht ook een initiatiefnota uit over een fiets- en wandelnetwerk en kwam met een initiatiefvoorstel over strengere aanpak van rijden onder invloed. Hij was al op 20-jarige leeftijd voorzitter van de Nationale Jeugdraad geworden en was daarna vier jaar lid van de Rotterdamse gemeenteraad. In 2010 werd hij politiek assistent van de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus. Viel in de Kamer ook op door de kleurrijke overhemden die hij droeg.
- 8.Barry Madlener (1969) was van 2 juli 2024 tot en met 3 juni 2025 minister van Infrastructuur en Water in het kabinet-Schoof. Hij is actief voor de PVV. Hij was van 30 november 2006 tot 14 juli 2009 en van 20 september 2012 tot 2 juli 2024 Tweede Kamerlid. Ook was hij van 14 juli 2009 tot 20 september 2012 lid van het Europees Parlement. De heer Madlener is makelaar en was in de periode 2002-2007 gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam. Bij de Europese verkiezingen van 2009 was hij lijsttrekker van de PVV. In de Tweede Kamer was hij sinds het aantreden van het kabinet-Rutte III de woordvoerder landbouw. Hij hield zich lang bezig met verkeer en volkshuisvesting.
- 9.Stientje van Veldhoven (1973) was van 26 oktober 2017 tot 19 juli 2021 staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Rutte III. Deze functie werd van 1 november 2019 tot 14 april 2020 onderbroken, toen zij minister voor Milieu en Wonen was. Mevrouw Van Veldhoven was van 17 juni 2010 tot 26 oktober 2017 Tweede Kamerlid voor D66. In de Tweede Kamer hield zij zich vooral bezig met klimaat, energie, circulaire economie en het gaswinningsdossier. Mevrouw Van Veldhoven was secretaris van de D66-fractie en lid van het Presidium. Eerder was zij onder meer diplomaat bij de Nederlandse Vertegenwoordiging van de EU in Brussel en werkzaam bij de Europese Commissie en clusterleider van het programma Zuidvleugel Randstad op het ministerie van Economische Zaken. Sinds 1 september 2021 is zij vicepresident/directeur van het Europa voor het World Resources Institute.
- 10.Toegewijde politica van de ChristenUnie, betrokken op mens en natuur, die achtenhalf jaar Tweede Kamerlid was. Was werkzaam als freelance kunsthistorica en begon haar politieke loopbaan als raadslid in Veenendaal en lid van Provinciale Staten in Utrecht. In de Tweede Kamer woordvoerster landbouw, natuur, water, milieu en klimaat, wonen en ruimtelijke ordening, cultuur, zorg, preventie en medische ethiek. Volksvertegenwoordigster in de volle betekenis van het woord, die werkbezoeken nog belangrijker vond dan de vele debatten waaraan zij deelnam. Zette zich - geregeld met succes - in voor concrete doelen, zoals het invoeren van statiegeld om afval te beperken. Ging na haar Kamerlidmaatschap theologie studeren.
- 11.Liesbeth van Tongeren (1958) was in 2018-2022 wethouder van duurzaamheid en energietransitie van Den Haag. Van 17 juni 2010 tot 13 juni 2018 was zij Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Mevrouw Van Tongeren was algemeen directeur van Greenpeace Nederland. Daarvoor werkte zij in Australiƫ, bij enkele gemeenten en als directeur van een opvanghuis in Den Haag. Mevrouw Van Tongeren hield zich in de Tweede Kamer bezig met diverse onderwerpen, zoals energie, mijnbouw, milieu, infrastructuur, mobiliteit, justitie en koninkrijksrelaties.
- 12.Bedachtzame SGP-afgevaardigde met een onderwijskundige achtergrond. Sprak in de ruim elf jaar dat hij Tweede Kamerlid was dan ook geregeld over onderwijs en was betrokken bij diverse parlementaire initiatieven op dat gebied. Was voor zijn Kamerlidmaatschap onder meer leraar geschiedenis en sectordirecteur op een school en directeur van het Wartburg College, locatie Revius in Rotterdam. Had geruime tijd zitting in zowel de gemeenteraad van Veenendaal als Provinciale Staten van Utrecht. In de Tweede Kamer hield hij zich ook bezig met binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, politie, waterstaat, landbouw, wonen, cultuur en Europese zaken. Belangenbehartiger van de landbouwsector.
- 13.Makelaar uit Winterswijk, die eerst voor de VVD en later als onafhankelijk liberaal Tweede Kamerlid was. Was in zijn woonplaats fractievoorzitter in de gemeenteraad en later wethouder. Verder had hij zitting in Provinciale Staten van Gelderland. In juli 2013 trad hij terug als VVD-Kamerlid vanwege een onderzoek naar mogelijk onjuist verstrekte inkomensgegevens bij het afsluiten van een hypotheek. In 2015 kwam het tot een schikking met het OM, maar de VVD wilde niet dat hij een opengevallen zetel innam. Toen hij dat toch deed, werd hij als lid geroyeerd. Sprak als VVD-afgevaardigde over milieu, visserij en dierenwelzijn. Later hadden vooral ruimtelijke ordening, het openbaar vervoer, verkeersveiligheid en milieu zijn belangstelling.
- 14.Theologe, die tien jaar namens het CDA in het Europees Parlement zat en daarna acht jaar Eerste Kamerlid was. Na lerares levensbeschouwing te zijn geweest, werd zij onder meer secretaris buitenland van de Nederlandse Missieraad en studiesecretaris van het Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties. In het Europees Parlement, waarin zij met voorkeurstemmen was gekozen. In de Eerste Kamer was zij voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en woordvoerder zorg, ontwikkelingssamenwerking en hoger onderwijs. Actieve en maatschappelijke betrokken politica, met een warme persoonlijkheid.
- 15.Tiny Kox (1953) was van 10 juni 2003 tot 13 februari 2024 Eerste Kamerlid voor de SP. Hij was tot 25 januari 2022 fractievoorzitter. De heer Kox was redacteur van partijblad De Tribune en van 1994 tot mei 2003 partijsecretaris. Hij maakte deel uit van de delegatie naar de parlementaire assemblee van de Raad van Europa in de groepering Verenigd Europees Links. Van januari 2022 tot januari 2024 was hij voorzitter van dat parlement. Behalve met algemeen beleid hield de heer Kox zich als Eerste Kamerlid bezig met sociale zaken, binnenlandse zaken en immigratie en asiel.
- 16.Niko Koffeman (1958) is sinds 12 juni 2007 lid van de fractie van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer. Tot 3 februari was hij dat als fractievoorzitter. Hij is werkzaam op het gebied van reclame en voorlichting en speelde een belangrijke rol als extern adviseur bij campagnes van de SP. Verder was de heer Koffeman voorzitter van de omroepen Nutopia en Llink en medeoprichter van 'De vegetarische slager'. Momenteel is hij betrokken bij Those Vegan Cowboys, dat plantaardige melk produceert.
- 17.Marjolein Faber (1960) was van 2 juli 2024 tot en met 3 juni 2025 minister van Asiel en Migratie in het kabinet-Schoof. Van 6 december 2023 tot 2 juli 2024 was zij Tweede Kamerlid voor de PVV. Daarvoor was zij van 7 juni 2011 tot 6 december 2023 Eerste Kamerlid voor de PVV en vanaf juni 2014 fractievoorzitter. Zij was tevens lid (en PVV-fractievoorzitter) van Provinciale Staten van Gelderland. Zij was eerder laborante en werkzaam als IT-specialist. Als Tweede Kamerlid hield mevrouw Faber zich bezig met strafrecht en beleid mensenhandel.