Fosfaatadditieven in kebabvlees: groen licht voor Commissie-voorstel

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 13 december 2017.

Een veto tegen een voorstel van de Europese Commissie i om fosfaten in kebabvlees toe te laten, haalde net niet de vereist absolute meerderheid van 376 stemmen.

De Europese Commissie kan nu het gebruik van fosforzuur, di- en trifosfaten en polyfosfaten (E 338-452) in kebabvlees toelaten - of het nu om schapen-, lams-, kalfs- en rundvlees, of gevogelte gaat.

Volgens de Europese Commissie is het gebruik van fosfaten nodig voor een gedeeltelijke extractie en afbraak van eiwitten om zo een proteïnefilm te vormen om stukken vlees op verticale vleesspitten aan elkaar te binden. Op die manier zouden de spitten homogeen ingevroren en geroosterd kunnen worden.

Het vetovan de commissie Volksgezondheid en voedselveiligheid i kreeg 373 stemmen vóór, 272 stemmen tegen en 30 onthoudingen. Om aangenomen te worden, was een absolute meerderheid van 376 stemmen nodig.

In de resolutie werd de plenaire vergadering verzocht zich om gezondheidsredenen tegen de vergunning te verzetten en een wetenschappelijke evaluatie van de additieven door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid i (European Food Safety Authority, EFSA) af te wachten.

Feiten

De Commissie heeft in een rapport eerder dit jaar vastgesteld, dat in sommige lidstaten de autoriteiten en de voedselindustrie andere en soms foute interpretaties van de EU-wetgeving inzake vleesbereidingen en - producten hanteren, zodat de wet niet uniform wordt uitgevoerd.

Volgens de Europese Commissie is het gebruik van fosfaten nodig om stukken vlees op verticale vleesspitten aan elkaar te binden.