CDA zorgt voor geld voor binnenvaartsector

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op dinsdag 15 april 2014, 3:22.

De binnenvaartsector krijgt eindelijk toegang tot 35 miljoen euro in een EU-reservefonds voor de binnenvaart. Dat is de uitkomst van een stemming vandaag in het Europees Parlement over een akkoord dat ik sloot met de EU-landen. Het geld is bedoeld voor modernisering.

Fantastisch dat we dit nog tijdens deze zittingsperiode hebben kunnen afronden. De bestedingsmogelijkheden zijn uitgebreid, de sector kan het zogeheten 'sloopgeld' kan nu eindelijk van de plank halen. Zo kan het geld eindelijk worden besteed voor de noodzakelijke aanpassing van motoren.

Op mijn voorstel krijgt de Europese Commissie opdracht de beschikbare pot te vergroten met geld uit andere Europese fondsen. Want 35 miljoen euro is niet genoeg voor de belangrijke binnenvaartsector.

Een ander rapport van Corien Wortmann, over de harmonisering van technische voorschriften voor binnenvaartschepen in Europa, kreeg eveneens brede steun. Naast harmonisering van de verschillende technische voorschriften in Europa moet de Europese Commissie vooral ook beter gaan samenwerken met de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR). Dit is efficiënter en bespaart veel kosten.