Toelichting bij COM(2017)499 - Amendering bij besluit ter ondertekening en voorlopige toepassing van de overeenkomst met de VS inzake prudentiële maatregelen betreffende verzekering en herverzekering

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGRONDVANHETVOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Het besluit van de Raad van 21 april 20151 heeft de Commissie gemachtigd onderhandelingen te beginnen met de Verenigde Staten van Amerika (VS) voor de sluiting van een overeenkomst inzake verzekering en herverzekering. Ingevolge dit besluit en de onderhandelingsrichtsnoeren heeft de Europese Commissie in de loop van 2016 met de VS onderhandeld over een bilaterale overeenkomst over prudentiële maatregelen inzake verzekering en herverzekering.

Onderhavige bilaterale overeenkomst heeft betrekking op drie gebieden: groepstoezicht, herverzekering en uitwisseling van informatie tussen de toezichthouders:

- Zij beschrijft de voorwaarden voor groepstoezicht in beide partijen op hun betrokken verzekerings-       en       herverzekeringsgroepen.       EU-       en       VS-verzekerings-       en herverzekeringsgroepen die in beide jurisdicties actief zijn, zullen niet onder bepaalde vereisten met betrekking tot groepstoezicht vallen voor hun wereldwijde activiteiten, maar de toezichthouders blijven het recht hebben informatie te vragen en te verkrijgen over wereldwijde activiteiten die verzekeringnemers of de financiële stabiliteit kunnen schaden.

- Zij stelt de prudentiële voorwaarden vast die moeten worden toegepast voor de opheffing van vereisten inzake lokale aanwezigheid en zekerheden voor herverzekeraars die in de andere partij gereguleerd zijn en onder toezicht staan.

- Zij bevat bepalingen en, in een bijlage, een model van memorandum van overeenstemming voor de uitwisseling van informatie tussen toezichthoudende autoriteiten in de EU en de VS. De toezichthoudende autoriteiten zullen worden aangemoedigd om gebruik te maken van deze bepalingen om ervoor te zorgen dat bij het uitwisselen van vertrouwelijke informatie noodzakelijk voor de uitvoering van hun algemene toezichtactiviteiten het beroepsgeheim strikt in acht wordt genomen.

De overeenkomst stelt daarmee een passend prudentieel kader vast dat op verzekeraars en herverzekeraars van beide partijen moet worden toegepast.

Onderhavig voorstel voor een wijziging van het besluit van de Raad van 27 mei 2017, dat het rechtsinstrument vormt voor de ondertekening en voorlopige toepassing van deze bilaterale overeenkomst, verduidelijkt dat de overeenkomst in het Engels kan worden ondertekend en door de EU in de 23 EU-talen wordt opgesteld en door de partijen door middel van uitwisseling van diplomatieke nota's moet worden bekrachtigd.

Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

De EU-wetgeving op het gebied van verzekeringen stelt een prudentieel kader vast voor de bescherming van verzekeringnemers en voor financiële stabiliteit. Onderhavige overeenkomst draagt verder bij tot het waarborgen van een hoog niveau van bescherming van

Besluit van de Raad waarbij machtiging wordt verleend tot het openen van onderhandelingen namens de Europese Unie met de Verenigde Staten van Amerika met het oog op de sluiting van een overeenkomst inzake herverzekering, 31 maart 2015, ST 7320 2015 INIT.

verzekeringnemers in de EU, met name via verhoogde samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de toezichthouders, en waarborgt daarbij eveneens dat de naar behoren gereguleerde en onder toezicht staande verzekerings- en herverzekeringsondernemingen van beide partijen niet aan onnodige lasten onderworpen worden.

Samenhang met andere beleidsterreinen van de Unie

In overeenstemming met de doelstellingen van het Investeringsplan voor Europa en de

kapitaalmarktenunie zal onderhavige overeenkomst investeringen door herverzekeraars faciliteren2.

Onderhavige overeenkomst doet geen afbreuk aan de onderhandelingen over een TransAtlantisch Partnerschap voor handel en investeringen met de VS.

2. RECHTSGRONDSLAG,SUBSIDIARITEITENEVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag voor het optreden van de Unie is artikel 207 VWEU jo artikel 218, lid 5, VWEU.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Onderhavig initiatief betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheid

Onderhavig EU-optreden, tot vaststelling van prudentiële regels voor verzekeraars en herverzekeraars, is in overeenstemming met de beginselen van Richtlijn 2009/138/EG van het Europees Parlement en de Raad3 (“Solvabiliteit II”) en gaat niet verder dan noodzakelijk is om zijn doelstellingen te verwezenlijken.

3. RAADPLEGINGENVANBELANGHEBBENDEN

Raadplegingen van belanghebbenden

De onderhandelingen zijn gevoerd in overleg met de lidstaten via het betrokken speciaal comité van de Raad (de Groep financiële diensten van de Raad)4 en de lidstaten zijn regelmatig geïnformeerd over de voortgang van de onderhandelingen. Het Europees Parlement is eveneens geïnformeerd over de voortgang van de onderhandelingen5.

Sectorbelanghebbenden van beide partijen hebben hun steun toegezegd aan onderhavige overeenkomst, met name met betrekking tot het toezicht op grensoverschrijdende

EU-herverzekeraars ramen de in de VS gestorte zekerheden op ongeveer 40 miljard USD; deze zouden

effectiever bij andere investeringen kunnen worden gebruikt. De opofferingskosten worden op rond de

400 miljoen EUR per jaar geraamd.

PB L 335 van 17/12/2009, blz. 1.

Het speciaal comité van de Raad is geraadpleegd op 14 maart, 13 juni, 29 juni, 7 september, 30

september, 18 oktober, 9 november, 29 november, 9 december, 16 december en 19 december 2016

alsook op 10 januari 2017.

De voorzitter en leden van de ECON-commissie van het Europees Parlement werden ingelicht achter

gesloten deuren op 29 juni, 11 oktober, 16 november en 30 november 2016.

2

5

verzekerings- en herverzekeringsgroepen, en aan de opheffing van zekerhedenvereisten voor herverzekeringen.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

Vóór het begin van deze onderhandelingen hebben de EU en de VS de ontwikkelingen in elkaars jurisdictie nauwlettend gevolgd, informatie uitgewisseld over ontwikkelingen op het gebied van regelgeving, en vastgesteld welke specifieke aspecten van elkaars regelgevingssystemen potentieel problematisch voor verzekeraars of herverzekeraars zijn die in de andere jurisdictie opereren.

Dit is met name uitgevoerd via het EU-VS-dialoogproject, waaraan is deelgenomen door functionarissen en toezichthoudende autoriteiten van de EU en de VS.

De Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen heeft als waarnemer deelgenomen aan deze onderhandelingen.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Geen gevolgen voor de EU-begroting.

5. OVERIGEELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

De overeenkomst voorziet in de oprichting van een Gemengd Comité, dat een forum is waarop de EU en de VS overleg kunnen plegen en informatie kunnen uitwisselen over het beheer van de overeenkomst en de goede uitvoering ervan.

De lidstaten zullen eveneens de noodzakelijke acties moeten ondernemen om te zorgen voor de uitvoering van onderhavige overeenkomst.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 van dit voorstel wijzigt het besluit van de Raad van 27 mei 2017 tot machtiging van de ondertekening van onderhavige overeenkomst om een artikel 3 bis toe te voegen waarin wordt bepaald dat de overeenkomst in het Engels wordt ondertekend en dat de EU de overeenkomst ook in de 22 andere EU-talen opstelt. Aan deze extra taalversies moet rechtsgeldigheid worden verleend door een uitwisseling van diplomatieke nota's tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Het bepaalt ook dat alle bekrachtigde versies van gelijke waarde zijn.