Dit is wat het hoofdlijnenakkoord betekent voor onderwijs, cultuur en wetenschap

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 22 mei 2024.

Onderwijs, cultuur en wetenschap: essentieel voor de toekomst van Nederland. Hier denken de toekomstige coalitiepartijen helaas anders over. Studenten, de wetenschap, de culturele sector maar bijvoorbeeld ook de media wordt hard geraakt in de afspraken die de formerende vier met elkaar hebben gemaakt.

Onderwijs

Er wordt structureel bijna een miljard per jaar bezuinigd op studenten, hogescholen en universiteiten. Dit omvat onder andere bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap, korten op het Wetenschapsfonds en een langstudeerboete van 3000 euro per student per jaar.

Ook het primair en middelbaar onderwijs wordt niet gespaard. Zij krijgen te maken met een bezuiniging van een half miljard, terwijl het lerarentekort al gigantisch is. Over het mbo en passend onderwijs wordt nagenoeg niets gezegd, maar de partijen hebben gelukkig wél de moeite genomen om op te schrijven dat lesmethodes ‘politiek neutraal’ moeten zijn. Wat GroenLinks-PvdA betreft een sneer richting docenten die iedere dag het allerbeste onderwijs aan onze kinderen willen geven.

Cultuur

De cultuursector wordt hard geraakt door de verhoging van het btw-tarief van 9 procent naar 21 procent. Van de Zwarte Cross tot het bandje in de buurtkroeg, van het Rijksmuseum tot een tentoonstelling in het dorpshuis. Een nachtje weg, een middag naar het voetbalstadion, een avond naar het theater: je voor al deze zaken ga je een stuk meer betalen.

Journalistiek

De verhoging van dit btw-tarief geldt ook voor kranten en tijdschriften. Dit zal ervoor zorgen dat geschreven media een stuk duurder wordt, waar vooral kleine, vaak regionale media last van gaan krijgen. Nederland krijgt hiermee het hoogste btw-tarief op geschreven media van heel Europa: het toekomstige kabinet zet hiermee de onafhankelijke controle van journalistiek onder druk.

Wij staan pal voor het onderwijs, wetenschap, de culturele sector en de onafhankelijke journalistiek. De btw voor deze sectoren blijft vanzelfsprekend om 9 procent. We investeren in goed onderwijs om het lerarentekort op te lossen, prestatiedruk bij studenten te verlagen en mensen met een studieschuld te helpen

  • Rijksmusea worden een dag per maand gratis, en het basisabonnement van de bibliotheek ook.

Uiteraard hebben we nog veel meer goede plannen voor het onderwijs en de culturele sector. We blijven hier de komende jaren voor strijden.