10 concrete plannen van GroenLinks-PvdA in Europa

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 27 mei 2024.

De Europese verkiezingen staan voor de deur en - je hoort het vast vaker - Europa is enorm belangrijk voor ons dagelijks leven. Maar wat wil GroenLinks-PvdA nou precies bereiken in de Europese Unie? Goede vraag. Hier vind je 10 concrete plannen waarmee wij Europa groener, socialer en sterker willen maken.

 • 1. 
  We verhogen het minimumloon

Waarom zou je met hetzelfde werk in het ene land 15,- euro per uur verdienen, en in het andere 5,-? Precies! Wij willen een eerlijk loon in heel Europa. Afgelopen jaren kregen we al voor elkaar dat het minimumloon minstens 60% van het gemiddelde loon in dat land moet zijn. Komende periode willen we één vast bedrag per uur in elk EU-land.

 • 2. 
  Klimaatneutraal in 2040

De aarde wacht niet. Klimaatverandering richt nu al enorme schade aan. Wij willen het klimaatdoel naar voren halen: de Europese Unie moet klimaatneutraal zijn in 2040. Hiervoor maken we bindende afspraken over de afbouw van fossiele energie. Fossiele subsidies schaffen we zo snel mogelijk volledig af.

 • 3. 
  Meer geld naar sociale huur

Er moet een Europees crisisplan komen om de wooncrisis aan te pakken. Hierbij willen wij inzetten op betaalbare, leefbare en duurzame woningen. Sociale huisvesting wordt gestimuleerd met Europese financiering.

 • 4. 
  Europees recht op abortus

Om abortus voor alle vrouwen in de Europese Unie toegankelijk te maken, willen we het recht op abortus in de Europese wetgeving opnemen. Zo is echt iedereen in de EU baas in eigen buik.

 • 5. 
  Hard optreden tegen uitsluiting van LHBTQIA+ personen

Iedereen in Europa moet zichzelf kunnen zijn. Voor wetten die ingaan tegen de rechten en acceptatie van LHBTQIA+-personen is geen ruimte. Wij willen dat de Europese Commissie deze beweging aanpakt door bijvoorbeeld het stopzetten van EU-financiering.

Stuur mij een stemherinnering!

Laat zien dat ook jouw stem telt op 6 juni. Samen verhogen we de opkomst voor een sterk, verenigd, en rechtvaardig Europa.

Naam(Vereist)

Voornaam

E-mailadres(Vereist)

Akkoord(Vereist)

Ik heb de verklaring over gegevensbescherming gelezen en ga akkoord.

Email

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.