Opiniestuk Annabel Nanninga NieuwRechts over de dwangwet

Met dank overgenomen van Het Juiste Antwoord (JA21) i, gepubliceerd op woensdag 24 januari 2024.

Nou, gefeliciteerd met uw nieuwe buren, geachte lezer! Morgen stemt de Eerste Kamer over de Dwangwet, een wet die zelfs door voorstanders zoals de VVD (kom ik op terug) juridisch ‘niet moeders mooiste’ wordt genoemd. De Staatssecretaris Asiel, Eric van der Burg dus momenteel, gaat met deze wet uw gemeente dwingen een AZC te openen of een reeds bestaand AZC nog verder te vullen met asielzoekers. Maar er is hoop, we gaan de schade ongedaan maken. (Kom ik ook op terug.)

Waarom de dwangwet een desastreus idee is, kunt u hier terugzien in mijn betoog namens JA21 inzake de dwangwet. Stevige onderbouwing voor de tegenstem morgen van JA21 komt van onderzoeker dr. Jan van de Beek, die het asielkostenplaatje ter lering en beslist niet ter vermaak in opdracht van onze partij heeft becijferd, hier voor u ter inzage. Trigger warning: het lezen van dit rapport kan gevoelens van wanhoop, weerzin en faillissement oproepen.

"De zegetocht van gedwongen opvang begon met een BBB-pirouette"

Enfin, dat debat is geweest en u leest dit omdat u politiek geïnteresseerd bent dus u hebt de apotheose ook al meegekregen: de schwalbe van de VVD. Die fractie is gedraaid, en met hun steun komt de Dwangwet vlotjes door de Eerste Kamer.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren, zeker na de Tweede Kamerverkiezingen waarbij een meerderheid van de zetels ging naar partijen die tegen de Dwangwet (zeiden te) zijn?

Het begon allemaal met een kapitale blunder van BBB. Er was een meerderheid in de senaat te porren voor het controversieel laten verklaren van de wet. Dan was de wet geparkeerd tot na de formatie, en aangezien de vier partijen die nu aan zet zijn in de formatie, tegenstanders zijn van de dwangwet, was dit einde oefening geweest voor de wet. Waar de zegetocht van gedwongen opvang eindigde met de VVDraai, begon hij met een BBB-pirouette: de nieuwste en grootste fractie in de senaat draaide 180 graden en was opeens tegen controversieelverklaring.

"De VVD is totaal vervreemd met de gewone man (m/v/pronoun) die opdraait voor de opvangellende"

Kunnen we de VVD wel de schuld geven van alles wat er mis is met ons mooie land, en dat is ook volkomen terecht, maar zonder deze onnavolgbare, verwarrende en ondoordachte move van de BBB zaten we nu niet met de gebakken peren.

Ook heb ik in de aanloop naar het debat BBB-senatoren gehoord die helemaal niet zo tegen de wet zijn. Die kunnen nu met een gerust hart voor de bühne tegen stemmen want de VVD is al om. Dus de voorstanders binnen BBB kunnen in de kast blijven bij de hoofdelijke stemming en toch hun zin krijgen. Zo unaniem recht was de BoerBurgerrug niet inzake de dwangwet.

BBBedankt nog he!

Wat de VVD na het BBB controversieelverklaringsdebacle bezield heeft, weet ik niet. Wraak op Yesilgöz die van linksige partijmastodonten niet met de PVV mag onderhandelen? De innige banden van de VVD Senaatsploeg met de bestuurderskaste binnen hun borrelnetwerk? De totale vervreemding van de VVD met de gewone man (m/v/pronoun) die opdraait voor de opvangellende? Het zal me ook eerlijk gezegd worst wezen, de liberalen gaan rollebollend over straat en hoewel dat vermakelijke stukjes in de media oplevert, u en ik zitten met de brokken, nietwaar? Die dwangwet dus. Met alle gevolgen voor onze financiën, verzorgingsstaat, veiligheid, cultuur, woningnood etcetera etcetera.

De nabeschouwing is ook nog wel interessant. In de week die nu verstreken is sinds die fatale maandag en dinsdag, bleek dat de riante opvang in ons land, precies zoals ik al betoogde, een enorme aanzuigende werking heeft. Op nota bene de meest hinderlijke groep Instromiërs ook nog eens: de veiligelanders. Ik geef u een kort moment om van uw verbazing te bekomen en een krachtig ‘HUH nou moe?!’ aan uw lippen te laten ontsnappen.

Ja, het gaat weer?

Ja ik wist ook niet wat ik las, en dat terwijl de doorgaans zo goed geïnformeerde staatssecretaris mij nog zo op het hart had gedrukt dat er met een inwilligingspercentage van meer dan 80 procent van de aanvragen, warme maaltijdbuffetten, voorrang op gemeubileerde sociale huurwoningen, gratis zorg, onderwijs en inkomen en amper gevolgen bij wangedrag in het AZC beslist GEEN sprake was van aanzuigende werking. Jeetje.

"Sommige BBB-senatoren stemmen voor de bühne tegen de spreidingswet, want de VVD is al om"

Maargoed, hoewel sarcasme therapeutisch kan werken, het lost onder de streep niks op. Wat wel wat oplost, is zorgen dat deze wet er niet komt, u geen AZC in de straat krijgt vol aangezogen veiligelanders en dat we een beetje druk zetten op instroombeperking. Wij van JA21 zijn oplossingsgerichte types dus we zijn as we speak voor u aan het werk aan de Intrekkingswet. Dat is een wetsvoorstel dat, en de naam geeft het natuurlijk al een beetje weg, de intrekking van de dwangwet regelt. Met steun in de Tweede Kamer van BBB, NSC, VVD en PVV moet dat toch gaan lukken. En dan maar eens kijken wat er na de formatie gebeurt…

Morgen dus hoofdelijke stemming, JA21 zal tegen stemmen. En we blijven inzetten op instroombeperking, veel kan al binnen de nu geldende internationale kaders en verdragen gebeuren, dus wellicht een tip aan de formerende partijen om dat ook terstond te gaan doen. Het enige dat 180 graden dient te draaien in het asieldossier, is immers de instroom.

Delen op sociale media:

Klik hier om naar het nieuwsoverzicht te gaan