Lijst van vragen: Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) - Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Deze lijst van vragen i is onder nr. ? toegevoegd aan wetsvoorstel 36250 XV - Wijziging begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2022 (Najaarsnota).

1.

Kerngegevens

Officiële titel 36250-XV Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)
Document­datum 05-12-2022
Publicatie­datum 05-12-2022
Kenmerk 36250-XV, nr. ?
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

36250-XV Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

nr. Verslag houdende een lijst van vragen

Vastgesteld (wordt door griffie ingevuld als antwoorden er zijn)

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de bewindspersonen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake de Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-XV).

De daarop door de bewindspersonen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

Voorzitter van de commissie,

Kuzu

Griffier van de commissie,

Van den Broek

Nr

Vraag

Bijlage

Blz. (van)

t/m

1

Kunt u een overzicht geven hoeveel arbeidsmigranten er van bínnen de EU naar Nederland zijn gekomen sinds 2010 en dit uitsplitsen per jaar?

2

Kunt u een overzicht geven hoeveel arbeidsmigranten er van buiten de EU naar Nederland zijn gekomen sinds 2010 en dit uitsplitsen per jaar?

3

Kunt u aangeven hoeveel geregistreerde arbeidsmigranten zich van zowel binnen als buiten de EU zich op dit moment bevinden in Nederland?

4

Kunt u een overzicht geven van de ontwikkeling van het aantal uitzendbureaus sinds 2010?

5

Kunnen wij een overzicht ontvangen van alle uitgaven voor Caribisch Nederland en vanuit welke begrotingspost deze worden gedekt?

6

Wat is de eindejaarsmarge en hoe wordt dit besteed? Zijn er in de eindejaarsmarge middelen gereserveerd voor Caribisch Nederland?

7

Bij hoeveel posten is er sprake van indexatie op basis van verouderde cijfers (ouder dan de Macro Economische Verkenning (MEV) die september dit jaar verscheen)? Kunt u aangeven wat de budgettaire gevolgen van de prijsstijging tussen het Centraal Economisch Plan (CEP) en MEV op de Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) begroting?

8

Kunt u aangeven dat u in het kader van de hoge inflatie de indexatie van de maximaal te vergoeden tarieven (fiscaal maximum) in de kinderopvangtoeslag herziet op basis van de meest recente cijfers over inflatie en loonstijging uit de MEV, in plaats van met de gedateerde cijfers uit het CEP?

9

Hoeveel kost de indexatie in totaal? Hoeveel kost het als alleen het eerste deel van de indexatie wordt herzien op basis van de nieuwe MEV-cijfers, namelijk het deel dat betrekking heeft op het lopende jaar (2022)? Hoeveel kost het als alleen het tweede deel van de indexatie wordt herzien op basis van de nieuwe MEV-cijfers, namelijk het deel dat betrekking heeft op het volgende jaar (2023)?

10

Klopt het dat u 1,5 miljard euro structureel heeft gereserveerd voor indexatie/gerelateerde posten? Klopt het dat dit aan departementen zelf is om dit te besluiten?

11

Tot wanneer is het mogelijk om het maximum uurtarief in de kinderopvang aan te passen?

12

Kan het maximum uurtarief ook met terugwerkende kracht aangepast worden?

13

Welk deel van het verschil tussen MEV en CEP voor de indexering maximaal uurtarief zou kunnen worden gedekt met de extra middelen voor de prijsbijstelling uit de Voorjaarsnota?

14

Klopt het dat de problematiek van achterblijvende indexatie niet aanwezig is voor premiegefinancierde uitgvaven?

15

Klopt het dat de cijfers uit de MEV en het CEP van dit jaar verschillen voor wat betreft de relevante variabelen op basis waarvan de indexatie van verschillende regelingen is gebaseerd, bijvoorbeeld om de consumentenprijsindex (CPI) en loonvoet van bedrijven?

16

Kunt u aangeven wat het verschil is tussen de relevante variabelen, en daarbij aangeven op welk jaar ze betrekking hebben?

17

Wat is de oorzaak van de onderuitputting bij het lage-inkomensvoordeel, minimumjeugdloonvoordeel en loonkostenvoordeel?

10

18

Wat is de reden dat er een neerwaartse bijstelling is bij het Lage-inkomensvoordeel (LIV), Minimumjeugdloonvoordeel (J-LIV) en loonkostenvoordeel (LKV)?

10

19

Wat is de reden van de lager dan verwachte Toeslagenwet (TW-)aanvullingen op de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)?

13

20

Hoe heeft de instroom in de WIA zich in de afgelopen jaren ontwikkeld en hoeveel aanvragen zijn in de afgelopen jaren afgewezen?

13

21

Hoe heeft de uitsplitsing binnen de WIA naar Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

13

22

Hoeveel onderuitputting bij welke organisaties is er binnen de bijdrage aan zelfstandig bestuursorganen (zbo's) en rechtspersonen met een wettelijke taak (rwt's)?

14

23

Er is sprake van onderuitputting ten aanzien van de WGA-eigenrisicodragers, wat is daarvan de oorzaak?

16

24

Wat is de verklaring voor een lager volume bij de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) dan waar eerder rekening mee is gehouden?

17

25

Hoe verklaart u het lagere volume, nu er slechts € 0,5 miljoen euro is benut, van de Werkgeverssubsidie praktijkleren dan verwacht?

17

26

Welke inspanningen worden ondernomen om de Werkgeverssubsidie praktijkleren meer onder de aandacht te krijgen?

17

27

Hoeveel faillissementsuitkeringen worden er (naar verwachting) uitgekeerd in 2022?

18

28

Hoe verklaart u het lagere dan verwachte volume aan nabetalingen over de toeslagjaren 2020 en 2021?

21

29

Kunt u toelichten in hoeverre er nog gewerkt wordt met de door Toeslagen vastgestelde behandelgrens (en zo ja, wat is de behandelgrens), in de verschillen tussen opgaven van ouders en de jaaropgaven van kinderopvangorganisaties, voor terugvorderingen in 2022 en later?

21

30

Wat was de oorspronkelijke inschatting van het aantal Oekraïners (procentueel gezien) dat gebruik zou maken van de kinderopvang en hoe hoog is die overschatting geweest waardoor er nu een meevaller van 27,8 miljoen euro op de begroting staat?

22

31

Hoe komt het dat de uitvoeringskosten voor de stelselwijziging in de kinderopvang 3,8 miljoen euro lager uitkomen?

22

32

Te zien valt dat bij de inkomensoverdrachten kinderopvangtoeslag er op de drie genoemde punten het bedrag naar beneden is bijgesteld, wat is hiervan de reden?

22

33

Om welke reden(en) is de toestroom tot de overbruggingsuitkering (OBR) hoger dan verwacht?

23

34

Op basis van uitvoeringsinformatie van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over de eerste 8 maanden van 2022 zijn de verwachte uitgaven voor 2022 met 0,1 miljoen euro naar boven bijgesteld, deze opwaartse bijstelling komt doordat tot en met augustus meer personen de OBR zijn ingestroomd dan verwacht, ook voor de resterende maanden wordt een opwaarts effect verwacht van de instroom, kan dit nader geduid worden? Wat is de reden dat er meer personen zijn ingestroomd en kan het opwaartse effect voor de resterende maanden nader uitgelegd worden?

23

35

Waar komt de 9,5 miljoen euro dekking vandaan uit artikel 10 tegemoetkoming ouders (die betrekking heeft op de Najaarsnota)?

26

36

Wat is de reden van de onderbesteding van de rijksgefinancierde regelingen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) is en er daardoor een vrijval van 3,4 miljoen euro ontstaat?

28

37

Welke acties onderneemt het kabinet om de genoemde crisis in de asielketen te verminderen en meer in- en uitstroom te bevorderen?

31

38

Wanneer verwacht u meer in- en uitstroom in de asielketen?

31

39

Wat is het bedrag dat bestemd was voor de uitvoering van het amendement Wuite? Hoeveel geld is uitgegeven voor de uitvoering van het amendement en vanuit welke begrotingspost is de dekking voor de uitvoering gerealiseerd?

36

40

Waarom is het bedrag van het amendement Wuite afgeboekt? Wat zijn de gevolgen van het niet meer tot uitbetaling komen van reserveringen ten behoeve van amendement Wuite? Wat zijn de gevolgen voor de bevolking op de BES-eilanden?

36

41

Wat zijn de gevolgen van het niet meer tot uitbetaling komen van reserveringen ten behoeve van amendement Wuite c.s., in hoeverre wordt de bevolking op de BES-eilanden hierdoor gedupeerd, waar het gaat om verhoging van uitkeringen en minimumloon? Wanneer kunnen die verhogingen worden doorgevoerd?

36

Totaallijst feitelijke vragen Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-XV-00) 12/12


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.