Kiesraad adviseert mogelijkheid briefstemmen niet meer aan te bieden

vrijdag 25 juni 2021, 13:15

DEN HAAG (PDC i) - De Kiesraad i vindt het een goed idee om de tijdelijke mogelijkheid van briefstemmen bij verkiezingen te schrappen. Dat blijkt uit het advies van de Kiesraad over de wijziging van de 'Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19'. Hiermee reageert de raad op het evaluatierapport van minister Ollongren i over het verkiezingsproces. Het is de bedoeling dat deze wet onder andere tijdens de herindelingsverkiezingen in november van kracht is.

De Kiesraad is het ook eens met de minister dat het aantal volmachten dat een kiezer mag aannemen weer van drie naar twee gaat. Wat betreft de mogelijkheid voor kiezers om op twee dagen te kunnen stemmen adviseert de Kiesraad de minister om in de toelichting op de 'Wijziging Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19' duidelijker uit te leggen waarom dat nodig is.

In het advies pleit de Kiesraad verder om andere tijdelijke maatregelen terug te draaien. Zo kunnen maatregelen zoals de beperkte toegang tot stemlokalen en het eerder tellen van vroeg uitgebrachte stemmen teruggedraaid worden. De Kiesraad stelt voor om voor deze vervroegd uitgebrachte stemmen gemeentelijke stembureaus in te stellen.

Bron: Kiesraad, Ministerie van Buitenlandse Zaken i en Koninkrijksrelaties.