Kiesraad: briefstemmen aanpassen en kleiner stembiljet

woensdag 19 mei 2021, 10:39

DEN HAAG (PDC i) - Er moet een nieuw, handzamer stembiljet komen, het briefstemmen i moet worden aangepast of anders afgeschaft en gemeentes moeten tijdig verkiezingsuitslagen publiceren op hun websites. Dit stelt de Kiesraad i in een evaluatieadvies na afloop van de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

Hoewel de Kiesraad vindt dat de verkiezingen in het algemeen goed zijn verlopen, is de uitvoerbaarheid van het proces wel onder druk komen te staan.

De Kiesraad geeft bijvoorbeeld aan geen voorstander te zijn van de huidige vorm van briefstemmen. Maar 1,3 van de 2,4 miljoen briefstembiljetten werden benut tijdens de verkiezingen en het in omloop brengen van die biljetten "brengt risico's met zich mee." De Kiesraad adviseert dat iedereen op aanvraag per brief moet kunnen stemmen, inclusief kiezers jonger dan 70 jaar. Indien dit niet gebeurt moet deze optie volledig in de ban.

Ook pleit de Kiesraad om snel te gaan experimenteren met een kleiner model stembiljet. De huidige grote stembiljetten van 100 bij 70 centimeter leveren problemen op voor drukkers, evenals voor kiezers bij het uitbrengen van hun stem en later bij het stemmen tellen.

Bron: Kiesraad, ANP.