Brief regering; Verslag High Level videoconferentie over toerisme op 28 september 2020 - Raad voor Concurrentievermogen

Deze brief is onder nr. 507 toegevoegd aan dossier 21501-30 - Raad voor Concurrentievermogen i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Raad voor Concurrentievermogen; Brief regering; Verslag High Level videoconferentie over toerisme op 28 september 2020
Document­datum 14-10-2020
Publicatie­datum 15-10-2020
Nummer KST2150130507
Kenmerk 21501-30, nr. 507
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

21 501-30

Raad voor Concurrentievermogen

Nr. 507

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 oktober 2020

Bijgevoegd vindt u het verslag van de high level videoconferentie over toerisme op 28 september 2020.

Tijdens de videoconferentie is gesproken over de maatregelen die kunnen bijdragen aan het duurzaam herstel van de toerismesector.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

M.C.G. Keijzer

kst-21501-30-507 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Verslag High Level videoconferentie over toerisme op 28 september 2020

Tijdens de Raad spraken de lidstaten over de effecten van de coronacrisis op de toerismesector. Daarnaast wisselden de lidstaten van gedachten over welke maatregelen er op EU- en nationaal niveau reeds genomen zijn om de sector te ondersteunen en verder nodig zijn om te zorgen voor veilig reizen, duurzaam herstel en een weerbare Europese toerismesector.

Het Duitse voorzitterschap benadrukte het belang van toerisme voor de EU, zowel privé als zakelijk, en de samenhang met andere sectoren zoals transport. Daarnaast benadrukte het de voordelen van toerisme voor vrijheid en cultuur. Het voorzitterschap gaf aan dat het gezondheidsaspect op dit moment prioriteit heeft, maar dat het belangrijk is om de reisbeperkingen te beperken tot wat nodig is. Het voorzitterschap benadrukte het belang van regionale maatregelen en goede coördinatie tussen lidstaten om zoveel mogelijk vrij verkeer mogelijk te maken indien de gezondheidssituatie dit toelaat. Daarnaast gaf het voorzitterschap aan dat structurele veranderingen nodig zijn om een weerbare sector op lange termijn te behouden.

Commissaris Breton benadrukte de grote invloed van de pandemie op de toerismesector. Hij gaf aan dat het belangrijk is balans te zoeken tussen het beschermen van bedrijven in de sector, maar ook te kijken naar lange termijn transformatie en structurele veranderingen. Breton noemde hierbij vier aspecten die voor hem belangrijk zijn 1) tijdelijke financiële noodplannen zowel op EU als nationaal niveau, 2) staatsteun, 3) betere coördinatie, bijvoorbeeld door actuele reisinformatie op de Reopen-EU website en 4) de inzet van het Recovery and Resilience Fund RRF en Meerjarig Financieel Kader MFK om de toerismesector weerbaar, duurzaam en digitaal te maken. De commissaris gaf aan dat gezamenlijke, gecoördineerde oplossingen van lidstaten effectiever zijn.

Vrijwel alle lidstaten gaven aan zwaar getroffen te zijn door de gevolgen van de pandemie. Voor een aantal lidstaten hielp de zomer nog enigszins omdat inwoners in eigen land op vakantie gingen, dit gold echter niet voor alle Lidstaten en bestemmingen. Een aantal lidstaten gaf aan druk bezig te zijn met de voorbereidingen voor een veilig winterseizoen. Een groot aantal lidstaten beschreef de eigen nationale steunmaatregelen waarbij Nederland het derde steunpakket toelichtte. Een aantal lidstaten gaf aan verlenging van tijdelijke staatsteunmaatregelen noodzakelijk te achten. Een enkele lidstaat vroeg om uitbreiding hiervan.

Vrijwel alle landen, waaronder Nederland, benadrukten het belang van goede coördinatie van reisadviezen om te zorgen voor vertrouwen bij burgers en bedrijven. Hierbij werd het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) regelmatig genoemd als geschikt coördinerend orgaan. Een aantal lidstaten gaf aan dat de snelle veranderingen van reisadviezen voor onzekerheid zorgt. Lidstaten noemden verschillende vormen van coördinatie zoals een eenduidig stoplichtsyteem en gelijkluidende gezondheidsprotocollen en quarantaineregels. Nederland benadrukte tevens het belang van heldere communicatie bij verschillen in (regionale) adviezen. De Raad Algemene Zaken bespreekt op 13 oktober de ontwerp Raadsaanbevelingen «gecoördineerde aanpak Covid-19 respons» waarover uw Kamer separaat wordt geïnformeerd.

De meeste lidstaten, waaronder Nederland, benadrukten het belang van een inzet op verduurzaming en digitalisering van de sector en gaven aan daarom verheugd te zijn met het initiatief van de Commissie om een «European Agenda for Tourism 2050» te ontwikkelen. Een aantal lidstaten gaf richting de Commissie aan dat zij graag gezamenlijk de EU als bestemming willen promoten. Nederland lichtte toe samen met de sector, via de Taskforce Gastvrijheidssector, te werken aan oplossingen voor de korte en langer termijnopgave om een veerkrachtige sector te behouden die de uitdagingen van digitalisering, verduurzaming en leefbaarheid aan kan.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,21 501-30, nr. 507 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.