Brief regering; Publicatie Monitor duurzaam voedsel 2018 - Voedingsbeleid - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 233 toegevoegd aan dossier 31532 - Voedingsbeleid.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Voedingsbeleid; Brief regering; Publicatie Monitor duurzaam voedsel 2018 |
---|---|
Documentdatum | 03-10-2019 |
Publicatiedatum | 04-10-2019 |
Nummer | KST31532233 |
Kenmerk | 31532, nr. 233 |
Commissie(s) | Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2019-2020
31 532
Nr. 233 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 3 oktober 2019
Vandaag is de Monitor duurzaam voedsel 2018 gepubliceerd. De monitor geeft een overzicht van de consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel1. Uit de monitor blijkt dat de Nederlandse consument in 2018 hieraan € 4,9 miljard besteedde, een toename van 7% ten opzichte van 2017. Het marktaandeel van duurzaam voedsel kwam daarmee vorig jaar uit op 11% van de totale bestedingen aan voedsel in Nederland.
In mijn visie Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden2 heb ik aangegeven dat ook de consument een rol heeft in de kringloop-landbouw. En dat het belangrijk is dat hij/zij weet dat de productie van voedsel van grote invloed is op onze leefomgeving. De cijfers uit de monitor laten zien dat de Nederlandse consument steeds vaker kiest voor voedsel dat op een duurzamere wijze geproduceerd is. Het is belangrijk dat deze ontwikkeling zich blijft voortzetten.
De Monitor duurzaam voedsel wordt in opdracht van mijn ministerie jaarlijks door Wageningen Economic Research uitgevoerd. De monitor is gebaseerd op een steekproef in de verkoopkanalen supermarkten, foodservices en speciaalzaken in duurzame voeding3. De meest recente monitor met daarin gegevens over de consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel in 2018, kunt u vinden op www.agrimatie.nl.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten
1 Duurzaam voedsel is gedefinieerd als voedsel waarbij tijdens de productie en verwerking meer rekening is gehouden met milieu, dierenwelzijn en/of sociale aspecten dan wettelijk verplicht. En dat als zodanig voor de consument herkenbaar is doordat het voorzien is van een duurzaamheidskeurmerk met onafhankelijke controle.
2 Kamerstuk 35 000 XIV, nr. 5
3 De supermarktverkopen in de steekproef hebben een gezamenlijk marktaandeel van ca. 70%, de verkopen in foodservices en speciaalzaken betreffen alle bestedingen.
kst-31532-233 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019
Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 31 532, nr. 233