35123, nr. 17 - Amendement Futselaar over voorhang van een voornemen tot oprichting van dochterondernemingen - Machtigingswet oprichting Invest-NL

Dit amendement op het wetsvoorstel Machtigingswet oprichting Invest-NL werd op 7 mei 2019 ingediend door het Tweede Kamerlid Frank Futselaar (SP) i.
 
De toelichting van de indiener luidt als volgt:
 

Indiener constateert dat Invest-NL volgens het wetsvoorstel ongehinderd dochterondernemingen kan oprichten en vindt dit onwenselijk. De regering betoogt in haar antwoorden op zowel het commentaar van de Algemene Rekenkamer als de vragen van de zijde van de Kamer dat Invest-NL niet moet worden belemmerd in haar ondernemingsvrijheid en dat het gebruikelijk is dat private ondernemingen dochters oprichten voor specifieke taken. De indiener stelt met dit amendement voor een korte voorhangprocedure te introduceren voor het oprichten van dochterondernemingen van Invest-NL om beter te kunnen voldoen aan haar eigen controlerende taak, en de controlerende taak van de Algemene Rekenkamer te kunnen borgen door te voorkomen dat er een te groot en onoverzichtelijk aantal dochterondernemingen ontstaat. Hiertoe vervalt de machtiging voor het oprichten van dochterondernemingen uit artikel 2, derde lid, zodat het voornemen tot oprichting op grond van artikel 4.7, eerste lid, onderdeel a, van de Comptabiliteitswet 2016 gedurende 30 dagen aan beide Kamers der Staten-Generaal voorgehangen moet worden.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 7 mei 2019, amendement, nr. 17     KST3512317
Amendement Futselaar over voorhang van een voornemen tot oprichting van dochterondernemingen
 

2.

Dossier