Brief regering; Reactie op verzoek commissie inzake pamflet KITLV-KNAW en meerdere universiteiten in Aruba, Curaçao, Bonaire en Nederland m.b.t. culturele samenwerking in het koninkrijk - Nieuwe visie cultuurbeleid

Deze brief is onder nr. 284 toegevoegd aan dossier 32820 - Nieuwe visie cultuurbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nieuwe visie cultuurbeleid; Brief regering; Reactie op verzoek commissie inzake pamflet KITLV-KNAW en meerdere universiteiten in Aruba, Curaçao, Bonaire en Nederland m.b.t. culturele samenwerking in het koninkrijk
Document­datum 24-04-2019
Publicatie­datum 25-04-2019
Nummer KST32820284
Kenmerk 32820, nr. 284
Commissie(s) Koninkrijksrelaties (KR)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

32 820

Nieuwe visie cultuurbeleid

Nr. 284    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN

EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 24 april 2019

Op 20 december 2018 werd uw vaste commissie voor Koninkrijksrelaties een pamflet aangeboden over culturele samenwerking in het Koninkrijk, ondertekend door een aantal wetenschappers uit Aruba, Curagao, Bonaire en Nederland. In de brief van 20 februari 2019 verzocht de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties mij om een reactie op dit pamflet. Hierbij doe ik u, mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, deze reactie toekomen.

Naar aanleiding van het pamflet, dat ook door de Ministers van onderwijs en cultuur van de vier landen in het Koninkrijk werd ontvangen, is het onderwerp geagendeerd voor bespreking in het Vierlandenoverleg Onderwijs en Cultuur dat op 7 en 8 februari 2019 op Curagao plaatsvond. Als uitkomst van de beraadslaging is het volgende afgesproken:

CULTUURFONDS

De ministers van onderwijs en cultuur van de vier landen komen overeen dat binnen twee maanden een platform wordt ingesteld ter uitwerking van het doel van het Cultuurfonds en de verdere inrichting ervan.

Er is inmiddels een ambtelijk platform ingericht met leden uit alle vier de landen. Aruba neemt het voortouw bij het organiseren van het eerste overleg van het platform over de samenwerking op het gebied van cultuur. Het platform zal de ministers adviseren, waarop zij een besluit zullen nemen. De datum voor een volgend Vierlandenoverleg Onderwijs en Cultuur is nog niet vastgesteld. Nederland is voorzitter van het Vierlandenoverleg en streeft naar een volgend Vierlandenoverleg voor het einde van dit kalenderjaar.

Naast de inrichting van het platform, hebben de ministers tijdens het Vierlandenoverleg een intentieverklaring ondertekend om samen te werken en elkaar te ondersteunen bij de implementatie van het 2003 UNESCO-verdrag inzake Immaterieel Erfgoed in het gehele Koninkrijk.

kst-32820-284 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Ook wordt een verkenning gedaan naar de mogelijkheden van samenwerking in het Caribisch deel van het Koninkrijk bij de implementatie van het UNESCO-verdrag over Onderwater cultureel erfgoed.

Overigens was er vóór het Vierlandenoverleg al sprake van culturele samenwerking in het Koninkrijk. Voor monumentenzorg is een Revolving Fund beschikbaar voor elk van de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ook staan bijna alle Nederlandse cultuurfondsen open voor aanvragen uit Aruba, Curagao en Sint Maarten. Hieruit zijn bijvoorbeeld projecten gehonoreerd van Teatro KadaKen op Curagao voor de productie Chakutoe. Vanuit het Mondriaan Fonds worden gastateliers in het Instituto Buena Bista Curagao ondersteund. Ook het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt via de regelingen «jij maakt het mee» en «Urban arts talent 2018-2021» projecten op Curagao en Aruba. En in 2017 waren er meerdere honoreringen vanuit de subsidieregeling Impuls muziekonderwijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

R.W. Knops

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 32 820, nr. 284 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.