Brief regering; Voortgang verhuizing Europees Geneesmiddelen Agentschap naar Nederland - Geneesmiddelenbeleid

Deze brief is onder nr. 536 toegevoegd aan dossier 29477 - Geneesmiddelenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Geneesmiddelenbeleid; Brief regering; Voortgang verhuizing Europees Geneesmiddelen Agentschap naar Nederland
Document­datum 09-01-2019
Publicatie­datum 10-01-2019
Nummer KST29477536
Kenmerk 29477, nr. 536
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

29 477

Geneesmiddelenbeleid

Nr. 536    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 januari 2019

Vandaag draag ik de tijdelijke huisvesting van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) ceremonieel over aan zijn nieuwe gebruikers. Ik ben trots op de prestatie die alle private en publieke partijen hebben neergezet om het tijdelijke gebouw op tijd te realiseren. De Kamer wil ik graag informeren over de laatste stand van zaken van de verhuizing van het EMA naar Nederland. Over de voortgang van de verhuizing bent u in september voor het laatst geïnformeerd (Kamerstuk 29 477, nr. 518).

De huisvesting

Op 1 januari jl. heeft Nederland een volledig functioneel en gemeubileerde tijdelijke huisvestiging opgeleverd voor het EMA; dat is volledig in lijn met de planning die is toegezegd in het bidbook. Deze tijdelijke huisvesting is in de afgelopen periode aangepast aan de behoeften van het EMA. Het Spark-gebouw beschikt over 850 werkplekken en een uitgebreid conferentiecentrum. Vanaf vandaag kan het EMA deze huisvesting in gebruik nemen, het gebouw is klaar voor gebruik. Het EMA kan nu gefaseerd naar dit tijdelijke onderkomen verhuizen. De grootste verhuisbeweging zal in de weken voor 31 maart a.s. plaats vinden, wanneer de deuren van het huidige EMA-hoofdkantoor in London definitief sluiten. EMA zorgt zelf voor deze verhuizing vanuit London naar het Spark-gebouw.

Het nieuwe - permanente - hoofdkantoor moet uiteindelijk op 15 november 2019 worden opgeleverd. Het hoogste punt van de kern van het gebouw is op 18 september bereikt. Het aanbrengen van de staalconstructie rondom deze kern is gestart in november 2018, en tussen maart en augustus van dit jaar worden de gevels van het gebouw gesloten. De oplevering van het gebouw ligt daarmee nu op schema. Daarnaast organiseert Nederland de verhuizing van het EMA van de tijdelijke naar de definitieve huisvesting. Zoals afgesproken krijgt EMA bij die verhuizing de volledige ondersteuning van de Nederlandse overheid, zodat zij haar werkzaamheden zo ongehinderd mogelijk kan voortzetten.

kst-29477-536 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Verhuizing EMA-medewerkers

De medewerkers van het EMA ontvangen in het kader van de verhuizing één-op-één begeleiding, zodat zij en hun eventuele gezinnen een goede start kunnen maken in Nederland. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meeverhuizen om de continuïteit van de werkzaamheden van het EMA te borgen. Op deze manier draagt Nederland eraan bij dat EMA in staat blijft om haar werk ongehinderd te doen en snel kunnen optreden als er problemen zijn met een medicijn. Nieuwe innovatieve geneesmiddelen moeten zo efficiënt mogelijk beoordeeld worden op veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit opdat ze met zo weinig mogelijk vertraging toegang kunnen krijgen tot de Europese markt.

Op dit moment geeft volgens EMA 24 procent van de medewerkers aan niet mee te verhuizen met de organisatie. Een groot deel van deze groep bestaat uit medewerkers met een kortlopend contract, bijvoorbeeld via een uitzendbureau, en trainees. Vanwege de verhuizing worden deze kortlopende contracten niet verlengd. EMA heeft echter al 5.000 open sollicitaties ontvangen uit heel Europa. Met de verhuizing van het EMA naar Nederland start EMA daarnaast met een intensieve werving van personeel. EMA ziet daarin kansen om expertise op nieuwe terreinen aan te trekken. Uitvoerend directeur van het EMA, Guido Rasi, heeft in oktober het Europees Parlement geïnformeerd en gezegd veel vertrouwen te hebben in de verhuizing van het personeel van Verenigd Koninkrijk naar Nederland.

Kansen door komst EMA

De komst van het EMA naar Amsterdam biedt Nederland een unieke kans om het Nederlandse Life Sciences & Health (LSH)-ecosysteem op korte, middellange én langere termijn te versterken. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een verkenning uitgevoerd naar deze maatschappelijke en economische kansen. In de verkenning wordt het beeld bevestigd dat het vestigen van het agentschap in Nederland een positieve invloed zal hebben op het Nederlandse LSH-ecosysteem en dat dit maatschappelijke en economische meerwaarde creëert. De Kamer zal binnenkort worden geïnformeerd over de activiteiten die EZK gaat uitvoeren in nauwe samenwerking met Topsector LSH en betrokken belanghebbenden in het kader van de komst van het EMA. Ik volg deze ontwikkelingen met belangstelling.

Tot slot

In de bijlage stuur ik de eerste rapportage, die vandaag aan de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europese Parlement zal worden gezonden1. Op 25 oktober 2018 is tussen het Europees Parlement en de Raad een akkoord bereikt over de wijziging van de verordening waarin wordt vastgelegd dat Amsterdam de nieuwe vestigingsstad van het EMA is geworden. Een van de bepalingen die bij deze wetswijziging is meegenomen betreft een verplichting voor Nederland om driemaandelijks over de voortgang van de verbouwing van de tijdelijke huisvesting van het EMA en over de bouw van het nieuwe hoofdkantoor te rapporteren.

De volgende rapportages zijn voorzien voor april, juli en oktober en gaan alleen over het nieuwe gebouw, omdat het tijdelijke gebouw inmiddels al gereed is.

Behalve via de rapportage kunnen geïnteresseerden ook via de website www.relocatema.nl op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen van de verhuizing van het EMA. Daarnaast worden er diverse activiteiten 1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl georganiseerd om geïnteresseerden te informeren. In dit kader zijn vandaag alle ambassadeurs van de EU-landen in Amsterdam uitgenodigd om een bezoek te brengen aan het tijdelijke gebouw op Amsterdam Sloterdijk en de bouwlocatie van het nieuwe hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas.

De Minister voor Medische Zorg,

B.J. Bruins

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 29 477, nr. 536 3


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.