Brief regering; Stand van zaken modernisering seksuele misdrijven - Rechtsstaat en Rechtsorde

Deze brief is onder nr. 483 toegevoegd aan dossier 29279 - Rechtsstaat en Rechtsorde.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Rechtsstaat en Rechtsorde; Brief regering; Stand van zaken modernisering seksuele misdrijven
Document­datum 21-12-2018
Publicatie­datum 02-01-2019
Nummer KST29279483
Kenmerk 29279, nr. 483
Commissie(s) Justitie en Veiligheid (JV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

29 279

Rechtsstaat en Rechtsorde

Nr. 483    BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 december 2018

Bij brief van 1 mei 20181 heb ik uw Kamer bericht over de hoofdlijnen van de herziening van de zedenwetgeving. Bij die gelegenheid heb ik aangegeven dat na afronding van het deskundigenoverleg en de verwerking van de uitkomsten hiervan rond de zomer van 2018 een wetsvoorstel tot modernisering van de seksuele misdrijven in consultatie zou worden gegeven. Inmiddels is gebleken dat deze planning opnieuw bijstelling behoeft. Met deze brief licht ik de stand van zaken en het vervolgtraject toe.

In het deskundigenoverleg, dat inmiddels is afgerond, is gesproken over ontwikkelingen in seksueel grensoverschrijdend gedrag, de effecten hiervan op slachtoffers en de mogelijkheid van meer differentiatie in strafbaarstelling van bepaalde vormen van seksueel (getint) grensoverschrijdend gedrag. Uit het overleg is onder meer naar voren gekomen dat gedrag dat naar de huidige opvattingen als seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt aangemerkt, niet altijd strafrechtelijk als zodanig wordt gekwalificeerd.

De uitkomsten van het deskundigenoverleg worden op dit moment vertaald in een wetsvoorstel tot modernisering van de seksuele misdrijven dat als doel heeft de strafrechtelijke bescherming beter aan te laten sluiten bij de maatschappelijke realiteit. Mede op basis van de uitkomsten van het deskundigenoverleg overwegen de Minister voor Rechtsbescherming en ik in dit wetsvoorstel de strafrechtelijke normstelling op onderdelen aan te scherpen en, in aanvulling op de huidige seksuele misdrijven, een aantal nieuwe delicten in het Wetboek van Strafrecht te introduceren. Ten eerste overwegen wij om naast de dwangdelicten aanranding en verkrachting het verrichten van seksuele handelingen tegen de wil van een ander strafbaar te stellen. Hierdoor wordt de ondergrens voor strafrechtelijke aansprakelijkheid voor onvrijwillige seks verlaagd. Ten tweede bezien wij de mogelijkheid van strafbaarstelling in het Wetboek van veelvoorko-1 Kamerstuk 29 279, nr. 427.

kst-29279-483 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

mende vormen van seksuele intimidatie waarmee de samenleving indringend wordt geconfronteerd.

Naar verwachting kan begin 2019 worden gestart met de consultatie van een wetsontwerp dat strekt tot modernisering van de seksuele misdrijven in het Wetboek van Strafrecht. Wij zijn voornemens om de consultatiefase op te splitsen. Eerst zal advies worden gevraagd over een voorontwerp van het wetsvoorstel. Het voorontwerp zal ook aan uw Kamer worden gezonden. Na verwerking van de reacties op het voorontwerp zal medio 2019 de formele consultatie over een wetsvoorstel plaatsvinden.

Ik hoop u hiermee vooralsnog voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

F.B.J. Grapperhaus

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 29 279, nr. 483 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.