Brief regering; Veiligheid bij Techniek College Rotterdam - Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie

Deze brief is onder nr. 393 toegevoegd aan dossier 31524 - Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie; Brief regering; Veiligheid bij Techniek College Rotterdam
Document­datum 18-12-2018
Publicatie­datum 19-12-2018
Nummer KST31524393
Kenmerk 31524, nr. 393
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

31 524

Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie

Nr. 393

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 december 2018

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft in een brief van 22 november 2018 gevraagd om geïnformeerd te worden over de stand van zaken bij ROC Zadkine, in het bijzonder over berichtgeving in de media over het Techniek College Rotterdam. Hierover is ook in de Rotterdamse gemeenteraad gesproken. Met deze brief voldoe ik aan uw verzoek. Over de examenfraude bij ROC Zadkine heb ik u in mijn brief van 9 november 2018 (Kamerstuk 31 524, nr. 390) geïnformeerd en hierover zijn geen nieuwe ontwikkelingen te melden.

In de Telegraaf van 9 augustus jl. stond een artikel met de kop Leerlingen dealen en seks op toilet: «Straat regeert op mbo-school». De berichtgeving had betrekking op de locatie Prins Alexanderlaan van het Techniek College Rotterdam (TCR), een samenwerkingscollege onder de gezamenlijke bestuurlijke verantwoordelijkheid van ROC Zadkine en ROC Albeda. De besturen hebben een intern onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van de aantijgingen in de krant. Het plan van aanpak van dit onderzoek is met de inspectie besproken.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek concluderen de besturen dat de veiligheid op de betreffende locatie voldoende kan worden gewaarborgd en dat incidenten weliswaar voor (kunnen) komen, maar dat van het beeld dat in de media werd geschetst geen sprake is.

Veiligheid is een prioriteit van TCR. De locatie is door de gemeente Rotterdam officieel erkend als «veilige school». Die erkenning is gebaseerd op audits en gesprekken met studenten, medewerkers en externe betrokkenen. Ook scoren de opleidingen juist wat betreft veiligheid bovengemiddeld hoog volgens het studententevredenheidson-derzoek (JOB-monitor). Volgens het bestuur is het beeld dat in de media wordt opgeroepen gebaseerd op onjuiste of onvolledige informatie.

kst-31524-393 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

Het bestuur geeft aan dat de prioriteit die TCR aan veiligheid geeft, ook blijkt uit het feit dat de school enige tijd geleden naar de veiligheid en de beleving daarvan een extern onderzoek heeft laten doen. De aanbevelingen die daaruit voortvloeiden worden inmiddels in de praktijk gebracht. Zo zijn procedures en regels aangescherpt, is het cameratoezicht uitgebreid en is de communicatie met het wijkteam van de politie verbeterd. TCR voert een preventief en curatief veiligheidsbeleid. Onderdeel daarvan is het actief registreren en volgen van incidenten. De school heeft geen klachten gekregen die overeenkomen met de vermeende misstanden die in de media worden gemeld.

Ook de inspectie komt op basis van gesprekken en documenten tot de conclusie dat de veiligheid op de betreffende locatie voldoende kan worden gewaarborgd.

De uitkomst van het onderzoek van de besturen, de eerder tijdens het kwaliteitsonderzoek ontvangen rapportage Veilige school en de resultaten van het regulier onderzoek van de inspectie bij de opleidingen op deze locatie zijn in lijn met elkaar.

Gelet op de uitkomst van het onderzoek van de besturen, de aanpak van het veiligheidsbeleid en het urgentiebesef van de besturen, ziet de inspectie geen aanleiding nader onderzoek te doen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

I.K. van Engelshoven

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 31 524, nr. 393 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.