Lijst van vragen en antwoorden over uitstel examens Nederlands als tweede taal - Integratiebeleid

Deze lijst van vragen en antwoorden i is onder nr. 242 toegevoegd aan dossier 32824 - Integratiebeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Integratiebeleid; Lijst van vragen en antwoorden; Lijst van vragen en antwoorden over uitstel examens Nederlands als tweede taal
Document­datum 17-12-2018
Publicatie­datum 17-12-2018
Nummer KST32824242
Kenmerk 32824, nr. 242
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

32 824

Integratiebeleid

Nr. 242

LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 2 januari 2019

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de brief van 17 oktober 2018 inzake uitstel examens Nederlands als tweede taal (Kamerstuk 32 824, nr. 242).

De Minister heeft deze vragen beantwoord bij brief van 17 december 2018. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Tellegen

Adjunct-griffier van de commissie,

Alberts

kst-32824-242 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

Vragen en antwoorden 1

Wat maakt het feit dat beschrijvingen van het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2), onderdeel schrijven, voor programma I worden gedeeld op sociale media, tot een serieuzer probleem dan wanneer deze op andere wijzen worden gedeeld (bijvoorbeeld mondeling kort nadat dit examen is afgelegd)?

Antwoord

Het delen van beschrijvingen van opgaven van Schrijven I op sociale media betrof een grote groep potentiële kandidaten waardoor het effect op de betrouwbaarheid van examens veel groter is dan wanneer dat in een relatief kleinere groep mondeling zou gebeuren.

2

Wat zijn de consequenties voor de naar verwachting van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) maximaal 2.000 kandidaten die nu geen examen voor het onderdeel schrijven kunnen afleggen, voor hun mogelijkheden om te werken of studeren op mbo niveau-3 of -4? Wat zijn voorbeelden van passende oplossingen die gezamenlijk met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kunnen worden gezocht?

Antwoord

De gedupeerde kandidaten die zich aangemeld hadden voor Schrijven I zullen in december een bericht ontvangen, waarin nader toegelicht wordt hoe de extra afname van het Schrijfexamen B1 in 2019 geregeld wordt.

3

Wat betekent de verlengde inburgeringstermijn voor kandidaten voor wie het behalen van het Staatsexamen Nt2 noodzakelijk is, voor het voldoen aan de eisen van inburgering? Zijn er rechten die daardoor buiten hun schuld ook pas later zullen ingaan?

Antwoord

De verlengde inburgeringstermijn betekent dat de inburgeraar meer tijd krijgt om aan de inburgeringsvereisten te voldoen. Dit kan betekenen dat ook het verkrijgen van een sterker verblijfsrecht/naturalisatie later ingaat. Overigens kan er in die gevallen ook voor gekozen worden om aan de inburgeringsvereisten te voldoen door examen af te leggen op een lager (A2) niveau.

4

In hoeverre kan het gegeven dat serieuze impact op de andere examens Nt2 «vooralsnog niet zichtbaar is» gelden als een geruststelling? In hoeverre moet ook de huidige werkwijze ten aanzien van taalexamens op A2-niveau die voor inburgering moeten worden afgelegd kwetsbaar worden genoemd, nu niet valt uit te sluiten dat de geschetste problematiek ook daarbij speelt?

Antwoord

Inmiddels is gebleken dat er wel een serieuze impact is op de andere Staatsexamens Nt2. Dat is de reden dat de Staatsexamens Nt2 op B1 en B2 niveau gestopt zijn. De bij de Minister van SZW bekende via sociale media verspreide vragen voor de examens op A2 niveau, zijn niet meer in gebruik. Op dit moment zijn er nog voldoende vragen beschikbaar om de inburgeringsexamens op A2- niveau doorgang te laten vinden.

5

In hoeverre viel te verwachten dat de regel dat kandidaten na het examen niets over de inhoud aan anderen mogen doorgeven strikt te handhaven was? Op welke wijze(n) werd deze regel geëffectueerd?

Antwoord

Kandidaten ontvingen per post tegelijk met de oproepbrief een overzicht van de examenregels. Dezelfde examenregels werden in de examenzaal nogmaals herhaald aangeboden.

6

Klopt het dat u al in juni 2017 wist van het lekken van de examens? Zo ja, waarom is er pas in september 2018 actie ondernomen?

Antwoord

Ik ben niet bekend met een bericht in juni 2017 over lekken van de Staatsexamens Nt2.

7

In welke periode hebben de Staatsexamens Nederlands als tweede taal Nt2 online gestaan in de desbetreffende Facebookgroep?

Antwoord

Het is niet meer te achterhalen hoe lang beschrijvingen van examenopgaven voor het onderdeel schrijven in de desbetreffende Facebookgroep hebben gestaan. Na het besluit om het examen tijdelijk uit te stellen, zijn de beschrijvingen van opgaven verwijderd en is de desbetreffende Facebookgroep gesloten.

8

Is er alleen op Facebook gelekt of ook op andere sociale media zoals YouTube, Whatsapp, etc.?

Antwoord

De beschrijvingen van de opgaven van het Schrijfexamen van Programma I (niveau B1) die aangetroffen zijn en op basis waarvan de afnames zijn stopgezet, zijn in de periode van het onderzoek tot aan het besluit tot stopzetting, op Facebook en YouTube aangetroffen.

9

Wat is de tijdlijn omtrent de misstanden bij het lekken van het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2)?

Antwoord

Op een bepaalde Facebookgroep heeft eind september kortstondig een bericht gestaan dat is gezien door het CvTE. Op basis van het daaropvolgende onderzoek heeft het CvTE op 16 oktober de Minister van OCW geïnformeerd dat met ingang van de eerstvolgende afname (22 oktober) het onderdeel Schrijven Programma I voor de resterende periode van 2018 opgeschort werd. De Tweede Kamer is op 17 oktober geïnformeerd over het stopzetten van de Schrijfexamens voor Programma I (niveau B1).

10

Wat is de rol van DUO bij het afnemen van het Staatsexamen Nederlands als tweede taal Nt2?

Antwoord

DUO is verantwoordelijk voor het logistieke proces rondom de afnames van de Staatsexamens Nt2, waaronder de verwerking van aanmeldingen, het verstrekken van de resultaten en verzorgen van de communicatie met kandidaten.

11

Hoe wilt u voorkomen dat de Staatsexamens Nederlands als tweede taal (Nt2) in de toekomst via sociale mediagroepen worden gedeeld?

Antwoord

Het CvTE bereidt een nieuw examenstelsel NT2 voor 2019 en daarna voor. In 2019 zal gewerkt worden met unieke examens en beperking van het aantal afnamemomenten waardoor het onthouden en delen van opgaven zinloos is.

12

Welk ministerie - Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dan wel Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) - is erachter gekomen dat er examens zijn uitgelekt, en hoe is dat gegaan?

Antwoord

Op een bepaalde Facebookgroep heeft kortstondig een bericht gestaan dat is gezien door het CvTE. Vervolgens is het CvTE nader onderzoek gestart. De Minister van OCW is verantwoordelijk voor het CvTE als zelfstandig bestuursorgaan.

13

Waarom blijven al afgelegde Staatsexamens Nederlands als tweede taal (Nt2) geldig? Hoe weet u dat deze deelnemers geen misbruik hebben gemaakt?

Antwoord

Het delen van herinneringen aan eerder gemaakte examenopgaven is niet strafbaar en ik heb geen bevoegdheden de personen die de beschrijvingen hebben gedeeld, (gerechtelijk) te sanctioneren.

14

Gaat er vervolgonderzoek plaatsvinden naar de fraude bij de Staatsexamens Nt2? Zo ja, wanneer kan de Kamer de uitkomst verwachten? Zo nee, wat is de reden?

Antwoord

Zie antwoord op vraag 13.

15

Wat is er precies allemaal gelekt op de verschillende onderdelen van het staatsexamen?

Antwoord

Het onderzoek naar aanleiding van de melding eind september, leidde tot onderstaande bevindingen waarna op 17 oktober de Tweede Kamer is geïnformeerd over de opschorting van de examens Schrijfvaardigheid programma I (B1). Dit besluit is gebaseerd op de bevindingen in de tussenliggende periode.

  • • 
    Spreekexamens: Er zijn geen opgaven van Programma I en II (B1 en B2)gevonden.
  • • 
    Luisterexamens: Een luisterexamen bestaat grotendeels uit audio-opnamen en een klein deel uit authentieke videobeelden met vragen. De videobeelden uit Programma I (B1) zijn geplaatst op YouTube; maar zonder beschrijvingen van vragen. In de Facebookgroep stond een link naar het desbetreffende YouTubekanaal. De audiofragmenten zijn niet aangetroffen.
  • • 
    Leesexamens: Er zijn geen teksten van de leesexamens op internet gevonden, maar er zijn wel thema's/onderwerpen van Programma I (B1) benoemd.
  • • 
    Schrijfexamens: Er zijn beschrijvingen van de opgaven van Programma I (B1) op Facebook aangetroffen. Op YouTube (via een link in de Facebookgroep) zijn ook uitwerkingen van de opdrachten gevonden.

16

Welke rol hebben u en de Minister van SZW met betrekking tot het Staatsexamen Nt2?

Antwoord

Voor het Ministerie van SZW geldt dat inburgeraars de keuze hebben om de taalexamens op A2 niveau (inburgeringsexamen) of op B1 of op B2 niveau (staatsexamen Nt2) te doen. De organisatie en de inhoud van de staatsexamens Nt2 valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van OCW. De organisatie en de inhoud voor het inburgeringsexamen valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van SZW.

17

Kunt u een overzicht geven van de niveaus, programma's en onderdelen binnen het Staatsexamen Nt2?

Antwoord

Het Staatsexamen Nederlands als tweede taal kent, conform de artikelen 7.3.2 van de Wet educatie en beroepsonderwijs en artikel 2 van het Staatsexamenbesluit Nederlands als tweede taal, twee programma's.

  • • 
    Programma I toetst kennis, inzicht en vaardigheden die noodzakelijk geacht worden om te kunnen functioneren in opleidingen op mbo-niveau en bijbehorende functies op de arbeidsmarkt. Het niveau van het examen is vergelijkbaar met het niveau B1 van het Common European Framework of Reference (CEFR).
  • • 
    Programma II toetst kennis, inzicht en vaardigheden die noodzakelijk geacht worden om te kunnen functioneren in het hoger onderwijs en in midden- of hogere kaderfuncties op de arbeidsmarkt. Het niveau van het examen is vergelijkbaar met het niveau B2 van het Common European Framework of Reference (CEFR).

Beide programma's bestaan uit de volgende 4 onderdelen: schrijfvaardigheid, spreekvaardigheid, leesvaardigheid en luistervaardigheid.

18

Hoe verhoudt het stopzetten van het afnemen van het Staatsexamen Nt2 zich tot het bericht op de website van de NOS van 5 juli 2018: «Politie-inval wegens inburgeringsfraude»?

Antwoord

Er is geen relatie tussen het stopzetten van de examens en het bericht op de website van de NOS. Het was een toevallige samenloop van omstandigheden.

19

Welke actoren zijn betrokken bij het voorbereiden en afnemen van het Staatsexamen Nt2?

Antwoord

Het CvTE is verantwoordelijk voor het Staatsexamen Nt2. Voor deze examens geldt dat de productie periodiek wordt aanbesteed. Op dit moment maken Bureau ICE en Cito bv de opgaven van de onderdelen van het Staatsexamen. DUO is verantwoordelijk voor het logistieke proces van de examenafname.

20

Zijn er signalen dat het Staatsexamen Nederlands als tweede taal al eens eerder is uitgelekt?

Antwoord

In 2016 is er een signaal geweest over verspreiding van beschrijvingen van examenopgaven van het onderdeel Schrijven van de Staatsexamens Nt2. Het betrof destijds een deel van het totaal aantal opgaven, waardoor het mogelijk was om binnen afzienbare tijd andere opgaven in te zetten.

21

Welke preventiemaatregelen bestaan er om te voorkomen dat staatsexamens zoals deze op het internet belanden?

Antwoord

Het is onmogelijk om het memoriseren van opgaven door kandidaten tegen te houden. De ontstane situatie heeft ertoe geleid dat het noodzakelijk is een andere afnamesystematiek te ontwikkelen, waarbij de huidige systematiek van wekelijkse afnames vervangen zal worden door enkele afnamemomenten per jaar met unieke examens per afnamemoment.

22

Zijn de gelekte staatsexamens nog op het internet te vinden?

Antwoord

Ik kan niet uitsluiten dat er nog beschrijvingen van examenopgaven via besloten groepen gedeeld worden. De Facebookgroepen waarin de beschrijvingen gedeeld werden, zijn kort na het ontdekken opgeheven.

23

Wat is de reden dat pas in januari 2019 opnieuw Staatsexamens Nt2 kunnen worden afgelegd?

Antwoord

Het CvTE heeft tijd nodig om nieuwe examens te laten ontwikkelen en voldoende afnamecapaciteit te organiseren voor grootschalige afnames.

24

Lopen inburgeraars behalve de voornoemde vertraging ook financieel nadeel op door het uitstellen van de examinering tot januari 2019?

Antwoord

De inburgeraars lopen in principe geen financieel nadeel op door het uitstellen van de examinering. Er worden voor de verzette examens geen nieuwe examenkosten in rekening gebracht

25

Wanneer is het eerste signaal van tekortkomingen bij het CvTE binnengekomen?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 9.

26

Hoe wordt aan examenkandidaten duidelijk gemaakt dat zij geen beschrijvingen van eerder gemaakte staatsexamens naar buiten mogen brengen?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 5.

27

Hoe wordt gewaarborgd dat eerder gemaakte staatsexamens niet mondeling worden verspreid?

Antwoord

Dat is helaas niet mogelijk. Kandidaten zijn geïnformeerd over het verbod op delen van examenopgaven, maar controle op het niet mondeling delen van informatie is onuitvoerbaar.

28

Hoe wordt gewaarborgd dat kandidaten zich aan de examenregels houden?

Antwoord

Kandidaten ontvangen gelijktijdig met hun oproepbrief een brief met examenregels waarop vermeld staat in voor hen begrijpelijke bewoordingen dat het delen van informatie over examenopgaven verboden is. Kandidaten mogen in de examenzaal geen digitale apparaten (o.a. telefoons), geen eigen papier en eigen pen meenemen. Vervolgens wordt tijdens de instructie ten tijde van het examen nogmaals op deze regels gewezen. En op elke DUO-Nt2 examenlocatie zijn deze examenregels zichtbaar.

29

Kunt u een voorbeeld tonen van een examen?

Antwoord

Op de website www.staatsexamensnt2.nl vindt u voorbeeldexamens die u kunt downloaden. Verder is er een link naar de oefenomgeving van Facet (de digitale omgeving) waarop ook oefenopgaven te vinden zijn.

30

Hoeveel versies van het Staatsexamen Nederlands als tweede taal Nt2 zijn er?

Antwoord

Deze informatie kan niet gedeeld worden omdat daarmee het risico op aantasting van de integriteit van de examens vergroot wordt.

31

Welke sancties volgen er voor de kandidaten die de examens op sociale media hebben gezet?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 13.

32

Hoeveel statushouders hebben door de verlenging van de inburgerings-termijn en verschuiving van het examen met drie maanden onvoldoende budget om in deze periode lessen te kunnen blijven volgen en kunnen dus zolang geen onderwijs volgen? Wat zijn de gevolgen voor hen mede in het licht van het belang van kennis onderhouden en oefenen voor een examen?

Antwoord

Kandidaten kunnen ook als zij niet meer beschikken over budget voor taallessen nog via de website www.staatsexamensnt2.nl oefenen met alle vaardigheden.

33

Maakt u het mogelijk voor inburgeringsplichtigen om toch alvast gebruik te maken van educatiemiddelen voor extra taalondersteuning binnen de mbo-opleidingen, ondanks dat deelnemers aan trajecten onder de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB) (educatie) alleen mogen meedoen als zij niet (meer) inburgeringsplichtig zijn? Waarom (niet)?

Antwoord

Nee. Dit vraagt om wetswijziging en er zijn naar mijn opvatting onvoldoende redenen om dit in aanloop naar het nieuwe inburgeringstelsel alsnog wel wettelijk mogelijk te maken.

34

Wat zijn de financiële gevolgen van deze ontwikkeling voor combinatietra-jecten, waarbij Entree BBL en Nt2 gecombineerd worden?

Antwoord

Er zijn in principe geen financiële gevolgen. Deelname aan mbo-onderwijs blijft bekostigd door de overheid.

35

Kunt u toelichten hoe het huidige systeem van herhaald gebruik van examenvragen tot stand is gekomen?

Antwoord

Het huidige systeem dat vanaf 2007 geïmplementeerd is, met wekelijkse afnames op verschillende locaties in het land, betekende een grote mate van flexibiliteit voor de kandidaten. Dat systeem vergde vanuit kostenoverwegingen een hergebruik van opgaven. Het huidige systeem blijkt in het huidige tijdsgewricht met sociale media niet langer voldoende houdbaar te zijn.

36

Bij welke andere examens wordt met dezelfde kwetsbare systematiek van herhaald gebruik gewerkt?

Antwoord

Hergebruik van opgaven wordt in veel toetsen en examens toegepast en hoeft op zich niet kwetsbaar te zijn. Dit geldt voor examens waarin hergebruik op beperkte schaal gebeurt waardoor kandidaten geen weet hebben van hergebruik. Daarnaast is hergebruik niet kwetsbaar bij examens waar juist veel en vaak items hergebruikt worden, waardoor het van buiten leren van opgaven geen merkbaar effect heeft. Dit laatste is alleen mogelijk indien er sprake is van een grote itembank en er continue monitoring plaatsvindt.

Hergebruik gebeurt ten behoeve van kosten, flexibiliteit en om de moeilijkheidsgraad van examens onderling vergelijkbaar te houden.

Bij de volgende centrale examens is sprake van her(haald)gebruik:

  • de papieren centrale examens VO: de aangewezen vakken in het tweede tijdvak en de centrale examens in het derde tijdvak;
  • de digitale centrale examens in vmbo-bb en -kb;
  • de centrale examens Nederlandse taal, Engels en rekenen mbo;
  • de rekentoets.

37

Hoe past u het systeem aan om problemen met het afnemen van staatsexamens in het vervolg te voorkomen?

Antwoord

In 2019 zal gewerkt worden met unieke examens en met minder afname-momenten waardoor het onthouden en delen van opgaven zinloos is.

38

Wat gaat er gebeuren met personen die tijdelijk op het middelbaar beroepsonderwijs toegelaten zullen worden maar daar in een later stadium toch geen recht op blijken te hebben omdat ze het examen niet hebben gehaald?

Antwoord

Het is aan het bevoegd gezag om te besluiten of een persoon zonder dat hij / zij aan de vooropleidingseisen voldoet, alsnog wordt toegelaten.

39

Hoeveel Nt2-kandidaten volgen jaarlijks programma II?

Antwoord

Ik kan geen antwoord geven op de vraag hoeveel kandidaten een cursus volgen op B2. Wel is bekend hoeveel examenkandidaten er zijn. In 2017 waren dat er 10.900, in 2016 6.700. Op de website van het CvTe staat het jaarverslag met een overzicht van alle voorgaande jaren.

40

Op basis van welke feiten weet u zeker dat het genoemde probleem zich niet voordoet bij de Nt2-examens van programma II?

Antwoord

Na de opschorting van de Schrijfexamens programma I (B1) met ingang van 22 oktober, zijn op 14 november de afnames van alle andere examenonderdelen van het Staatsexamen Nt2 stopgezet.

41

Op welke feiten baseert u de indruk dat het genoemde probleem zich ook voordoet bij de Nt2-examens op A2-niveau?

Antwoord

Op de sociale media waarop de examenvragen voor het Staatsexamen op B1 en B2 niveau zijn gevonden, zijn ook vragen aangetroffen van het inburgeringsexamen op A2-niveau. De mate waarin deze vragen zijn geopenbaard is echter geringer dan de mate waarin de beschrijvingen van vragen voor het Staatsexamen op B1 en B2 niveau zijn geopenbaard. Dat betekent dat het inburgeringsexamen op A2 niveau, na het verwijderen van de bekendgemaakte vragen nog doorgang kan vinden. Wel is het zo dat het onderdeel Schrijven van het inburgeringsexamen gedurende 1 week is stilgelegd om er voor te zorgen dat er aangepaste examens konden worden samengesteld.

42

Wanneer informeert u de Kamer over het in uw brief genoemde nader onderzoek naar de taalexamens op A2-niveau?

Antwoord

Op 30 oktober 2018 bent u hierover door de Minister van SZW per brief geïnformeerd (Kamerstuk 32 824, nr. 239). In deze brief is aangegeven dat er naar aanleiding van het betreffende onderzoek ook vragen van het inburgeringsexamen zijn aangetroffen op internet en dat deze vragen op non-actief gezet zijn. Ook is in deze brief aangegeven dat het onderdeel Schrijven een week lang stilgelegd is om zo nieuwe examens te kunnen samenstellen.

43

Hoeveel Nt2-kandidaten stromen jaarlijks in in een mbo-opleiding?

Hoeveel procent van de totale instroom is dat?

Antwoord

Dit aandeel is niet bekend. Als gevolg van het uitstellen van de Staatsexamens Nt2 hebben zich vooralsnog enkele tientallen kandidaten gemeld die aan hebben gegeven het examen nodig te hebben om in te stromen in een mbo-opleiding.

44

Wanneer informeert u de Kamer over het in uw brief genoemde vervolg? Antwoord

Januari 2019 zal ik uw Kamer informeren over het vervolg met betrekking tot de Staatsexamens Nt2.

45

Hoeveel signalen van mogelijke fraude met inburgeringsexamens, of onderdelen ervan, zijn er in 2017 en 2018 binnengekomen bij het Ministerie van SZW, de Inspectie SZW, DUO, het CvTE respectievelijk Blik op Werk?

Antwoord

De Inspectie SZW heeft de ontvangen signalen geanalyseerd. De Minister van SZW heeft de Tweede Kamer hierover nader geïnformeerd.

46

Op hoeveel scholen hebben signalen van eventuele fraude met inburgeringsexamens of onderdelen ervan betrekking?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 45.

47

Naar hoeveel scholen wordt op dit moment onderzoek gedaan aangaande eventuele fraude met inburgeringsexamens of onderdelen ervan?

Antwoord

Over lopende strafrechtelijke onderzoeken doe ik in het belang van het onderzoek geen mededeling.

48

Zijn er scholen waar meer meldingen zijn van mogelijke fraude met inburgeringsexamens, of onderdelen ervan, en om hoeveel meldingen per school gaat het?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 47.

49

Kunt u per examenonderdeel inburgering aangeven hoeveel unieke vragen er zijn, hoeveel er per keer gebruikt worden voor een examen en hoe vaak deze unieke vragen vervangen dan wel herzien worden?

Antwoord

Informatie over hoeveel vragen dan wel versies er van de verschillende examenonderdelen zijn en hoe vaak deze worden vernieuwd kan niet gedeeld worden omdat daarmee het risico op aantasting van de integriteit van de examens vergroot wordt.

50

Hoeveel scholen bieden bijvoorbeeld een iPad aan, om inburgeraars te verleiden zich daar in te schrijven, en hoeveel van deze scholen zijn bekend vanwege signalen van mogelijke fraude met inburgerings-examens of onderdelen ervan?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 45.

51

Hoeveel inburgeraars volgen inburgeringsonderwijs op afstand, waarbij lessen via het internet worden gevolgd, en kunnen deze inburgeraars ook op afstand examen doen?

Antwoord

Het is niet mogelijk om op afstand examen te doen. De Staatsexamens Nt2 alsmede de inburgeringsexamens worden alleen afgenomen op de toets- en examenlocaties van DUO. Met ingang van 2019 worden de mogelijkheden voor het volgen van inburgeringsonderwijs op afstand ingeperkt. Voor de bepaling van gevolgde lesuren voor de ontheffing van de inburgeringsplicht en voor de verlenging van de inburgeringstermijn of voor de 64 uurs verklaring ONA tellen met ingang van 2019 de uren e-learning / onderwijs op afstand niet mee.

52

Hoeveel taalscholen in Nederland bieden inburgeringsonderwijs aan? Antwoord

Voor het inburgeringsonderwijs dat uit de DUO-lening kan worden bekostigd, is het noodzakelijk dat de taalschool over een Blik op Werk keurmerk beschikt. In Nederland beschikken per 30 november 2018 227 taalscholen over het Blik op Werk keurmerk. Indien inburgeraars op eigen kosten een taalcursus willen volgen, staat het hen vrij om bij elke taalschool in Nederland een cursus te volgen. De bij die taalschool gevolgde cursusuren tellen, indien die school niet beschikt over het keurmerk, echter niet mee voor het verkrijgen van een ontheffing van de inburgeringsplicht of voor het verkrijgen van een verlenging van de inburgeringstermijn op grond van voldoende geleverde inspanning of voor de 64-uurs verklaring voor ONA.

53

Hoeveel taalscholen in Nederland die inburgeringsonderwijs aanbieden hebben het Blik op Werk-keurmerk?

Antwoord

In Nederland beschikken per 30 november 2018 227 taalscholen over het Blik op Werk keurmerk.

54

Hoeveel eigenaren van taalscholen zonder het Blik op Werk-keurmerk hebben minder dan zes jaar geleden een verblijfsvergunning gekregen?

Antwoord

Over taalscholen die niet beschikken over het Blik op Werk keurmerk wordt geen informatie bijgehouden.

55

Hoeveel eigenaren van taalscholen zonder het Blik op Werk-keurmerk hebben minder dan zes jaar geleden zelf het inburgeringsexamen afgelegd en wat is daarbij het hoogst behaalde niveau?

Antwoord

Over taalscholen die niet beschikken over het Blik op Werk keurmerk wordt geen informatie bijgehouden.

56

Hoeveel eigenaren van taalscholen met het Blik op Werk-keurmerk hebben minder dan zes jaar geleden een verblijfsvergunning gekregen?

Antwoord

Deze informatie is niet beschikbaar.

57

Hoeveel eigenaren van taalscholen met het Blik op Werk-keurmerk hebben minder dan zes jaar geleden zelf het inburgeringsexamen afgelegd en wat is daarbij het hoogst behaalde niveau?

Antwoord

Deze informatie is niet beschikbaar.

58

Kunt u uitsplitsen hoeveel taalscholen door Blik op Werk zijn aangesproken op verkeerde advertenties, gebrek aan bevoegde docenten, verkeerde declaraties dan wel het ronselen van studenten bij andere taalscholen?

Antwoord

Blik op Werk heeft de laatste jaren circa 23 taalscholen aangesproken op een handelwijze die niet passend is. In de meeste gevallen betrof dit de situatie dat er sprake was van onvoldoende gekwalificeerd personeel. Indien deze situatie optreedt, wordt de taalschool bij een kleine afwijking ten opzichte van de norm in de gelegenheid gesteld om binnen drie weken een plan van aanpak aan te leveren waarin aangegeven wordt hoe dit tekort wordt opgelost. Naast het aanspreken op een handelwijze die niet passend is, zijn er ook nog andere gronden waarop Blik op Werk een taalschool aan kan spreken cq maatregelen kan treffen bij voorbeeld in het geval dat een school de BoW normen niet haalt.

59

Kunt u per taalschool zonder Blik op Werk-keurmerk aangeven hoeveel inburgeraars zijn opgegaan voor de verschillende inburgeringsexamenon-derdelen?

Antwoord

Over taalscholen die niet beschikken over het Blik op Werk keurmerk wordt geen informatie bijgehouden.

60

Kunt u per taalschool zonder Blik op Werk-keurmerk aangeven hoeveel inburgeraars voor de verschillende inburgeringsexamenonderdelen zijn geslaagd en in hoeveel pogingen, en hoeveel er zijn gezakt?

Antwoord

Over taalscholen die niet beschikken over het Blik op Werk keurmerk wordt geen informatie bijgehouden.

61

Kunt u per taalschool zonder Blik op Werk-keurmerk aangeven hoeveel inburgeraars zijn vrijgesteld van het inburgeringsexamen of onderdelen ervan op grond van niet-leerbaarheid?

Antwoord

Over taalscholen die niet beschikken over het Blik op Werk keurmerk wordt geen informatie bijgehouden.

62

Kunt u per taalschool met Blik op Werk-keurmerk aangeven hoeveel inburgeraars zijn opgegaan voor de verschillende inburgeringsexamenon-derdelen?

Antwoord

Op de website van Blik op Werk staan verschillende gegevens over de taalscholen waaronder kwaliteit, slagingspercentages en tevredenheid cursisten. Verdere gegevens worden niet verstrekt omdat met partijen is overeengekomen dat alleen de bovenstaande gegevens openbaar worden gemaakt.

63

Kunt u per taalschool met Blik op Werk-keurmerk aangeven hoeveel inburgeraars voor de verschillende inburgeringsexamenonderdelen zijn geslaagd en in hoeveel pogingen, dan wel hoeveel er zijn gezakt?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 62.

64

Kunt u per taalschool met Blik op Werk-keurmerk aangeven hoeveel inburgeraars zijn vrijgesteld van het inburgeringsexamen of onderdelen ervan op grond van niet-leerbaarheid?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 62.

65

Hoeveel inburgeraars hebben DUO te kennen gegeven dat ze tijd dan wel geld tekort komen voor hun opleiding omdat ze voortijdig zijn gestopt bij een taalschool waarvan Blik op Werk het keurmerk heeft ingetrokken?

Antwoord

Uit navraag bij DUO is gebleken dat er zich bij DUO nog geen inburge-raars met deze problematiek hebben gemeld.

66

Hoeveel inburgeraars hebben DUO te kennen gegeven dat ze tijd dan wel geld tekort komen voor hun opleiding omdat ze voortijdig zijn gestopt bij een taalschool die niet verder is gekomen dan aspirant-keurmerkhouder Blik op Werk in de toelatingsprocedure?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 65.

67

Kunt u een definitie geven van een item en klopt het dat er 200.000 items voor examinering op A2-niveau in omloop zijn?

Antwoord

Een item is een vraag of opgave. Over de omvang van de itembank kunnen geen mededelingen gedaan worden om de integriteit van de examens niet in gevaar te brengen.

68

Kunt u per onderdeel van het inburgeringsexamen aangegeven hoe groot de opgavendatabank is?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 67.

69

Wat is het verschil tussen een item en een opgave?

Antwoord

De term item is als synoniem voor opgave te beschouwen.

70

Wat kost het opstellen van een examenopgave?

Antwoord

De examenopgaven worden ontwikkeld door bedrijven die de opdracht gegund krijgen op grond van een (Europese) aanbesteding. Hierom kan er vanuit het oogpunt van concurrentie geen mededeling worden gedaan over de kostprijs van een examenopgave.

71

Is de opdracht tot het opstellen van examenopgaven aanbesteed en hoeveel partijen hebben zich hiervoor gemeld?

Antwoord

Voor de laatste aanbesteding tot het opstellen van examenopgaven hebben in 2016 drie partijen een offerte ingediend. Zie ook het antwoord op vraag 70.

72

Wat was de aanleiding om afgelopen zomer een werkgroep in te stellen om signalen van misstanden bij examens te onderzoeken en waar nodig maatregelen te treffen?

Antwoord

Er is eind september een werkgroep ingesteld om signalen van misstanden bij het Staatsexamen Nt2 te onderzoeken vanwege de volgende aanleiding: een bericht dat eind september kortstondig op een Facebookpagina heeft gestaan en waarin melding werd gedaan van het delen van beschrijvingen van examenopgaven.

73

Wie hebben zitting in de werkgroep die misstanden met examens onderzoekt, wat onderzoeken zij en wat heeft dit inmiddels opgeleverd?

Antwoord

In de werkgroep die misstanden onderzoekt met betrekking tot het Staatsexamen Nt2 hebben het CvTE, DUO, Cito bv en Bureau-ICE zitting. Zij hebben onderzocht, in zoverre dat in hun mogelijkheden lag, van welke items er beschrijvingen op sociale media circuleerden. Dat onderzoek heeft ertoe geleid dat met ingang van 22 oktober de Schrijfexamens programma I (niveau B1) zijn opgeschort, en op 14 november de andere onderdelen van beide programma's.

74

Wat is er gedaan met de meldingen uit de zomer van 2017 over het gebruik van verborgen camera's en andere opnameapparatuur om examenopgaven langs niet-geëigende weg te achterhalen?

Antwoord

De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft onder het gezag van het OM/ Functioneel Parket (FP) strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Over lopende strafrechtelijke onderzoeken worden geen mededelingen gedaan.

75

Hadden meldingen uit de zomer van 2017 over het gebruik van bijvoorbeeld camera's betrekking op een taalschool in Amsterdam waar afgelopen juli een inval is geweest in het kader van een strafrechtelijk onderzoek?

Antwoord

Over lopende strafrechtelijke onderzoeken doet de Minister van SZW geen mededelingen.

76

Is de timing van de invallen in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar fraude op 4 juli 2018 afgestemd met het Ministerie van SZW?

Antwoord

Nee, dit is niet met het Ministerie van SZW afgestemd. Strafrechtelijke onderzoeken van de directie Opsporing van de Inspectie SZW vinden plaats onder gezag van een Officier van Justitie van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

77

Is het verzoek tot de doorzoeking van elf locaties door de recherche van de Inspectie SZW er gekomen op verzoek van het Ministerie van SZW?

Antwoord

Nee, de Officier van Justitie van het Functioneel Parket beslist hier over.

78

Heeft het CvTE, de Inspectie SZW, DUO dan wel Blik op Werk in het verleden alle signalen van mogelijke misstanden doorgegeven aan de stelselverantwoordelijke en hoe is de opvolging hiervan?

Antwoord

In de zomer van 2016 heeft het CvTE melding gedaan aan OCW van bekend raken van enkele opgaven Schrijfvaardigheid. De kleine groep kandidaten die het betrof en die beschrijvingen gedeeld hebben op een Facebookgroep, hebben van het CvTE een brief ontvangen. De beschrijvingen van de opgaven zijn vervolgens verwijderd. Gezien het beperkte aantal opgaven was het mogelijk om deze te vervangen.

Voor het inburgeringsonderwijs zal de Minister van SZW hier in zijn brief voor het kerstreces op terugkomen.

79

In hoeveel gevallen zijn taalscholen met een (aspirant-) Blik op Werk-keurmerk middels concernrelaties van rechtspersonen met elkaar verbonden?

Antwoord

Uit de gegevens van Blik op Werk blijkt dat er bij negen taalscholen sprake is van een verbintenis van rechtspersonen onder een concernrelatie. Deze negen taalscholen hangen onder drie overkoepelende concerns.

80

Kan een ondernemer wiens keurmerk is ingetrokken onder een andere bedrijfsnaam zomaar een nieuwe keurmerkhouder worden? Is dit in de praktijk ook gebeurd en zo ja, in hoeveel gevallen?

Antwoord

Dit is niet toegestaan. Blik op Werk trekt bij nieuwe aspirant keurmerk-houders na of er banden zijn met voormalige keurmerkhouders waarbij het keurmerk is ingetrokken of die failliet zijn gegaan. Zo nodig worden hier, binnen de juridische mogelijkheden, voorwaarden bij gesteld.

81

In hoeveel gevallen is het (aspirant-) Blik op Werk-keurmerk niet verlengd, dan wel ingetrokken vanwege financiële misstanden?

Antwoord

Sinds september 2018 wordt er bij de taalscholen een financiële audit uitgevoerd. Dit heeft in 1 geval geleid tot intrekking van het Keurmerk op basis van financiële misstanden.

82

In hoeveel gevallen is het (aspirant-) Blik op Werk-keurmerk niet verlengd, dan wel ingetrokken vanwege administratie die in zijn geheel niet is opgeleverd conform de eisen van het keurmerk?

Antwoord

Op grond van de handleiding 2016 is bij 25 scholen het keurmerk niet verlengd dan wel ingetrokken. Op grond van de handleiding 2017 is bij 45 scholen het keurmerk niet verlengd dan wel ingetrokken. Een klein deel hiervan (5 over 2016 en 6 over 2017) wordt veroorzaakt door opzeggingen door de scholen. De reden hiervan kan bij voorbeeld een fusie zijn.

83

In hoeveel gevallen is het (aspirant-) Blik op Werk-keurmerk niet verlengd, dan wel ingetrokken vanwege administratie die onvolledig is opgeleverd conform de eisen van het keurmerk?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 82.

84

Waarom worden cursussen die enkel online worden aangeboden vanaf januari 2019 verboden?

Antwoord

Met ingang van 2019 worden de cursusuren die enkel online aangeboden worden en niet op de taalschool worden gevolgd, niet meer meegeteld voor de verlenging en ontheffing op grond van aantoonbaar geleverde inspanningen. Dit omdat het volgen van online cursusuren niet te controleren valt. Om het fraude risico te verkleinen mogen deze uren met ingang van 2019 niet meer meegeteld worden.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 32 824, nr. 242 16


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.