Europees Solidariteitskorps (ESC)

Met dank overgenomen van EU monitor.

Het Europees Solidariteitskorps is een initiatief van de Europese Unie dat jongeren de kans biedt om vrijwilligerswerk te doen of mee te werken aan een project in eigenland of elders in Europa. Het doel is om jongeren bij elkaar te brengen en de solidariteit tussen mensen te vergroten. Via het solidariteitskorps bouwen jongeren samen aan een inclusievere samenleving en pakken ze maatschappelijke problemen aan.

Het solidariteitskorps ondersteunt een breed scala van activiteiten op gebieden als onderwijs, gezondheidszorg, maatschappelijke integratie, bijstand bij de levering van voedsel, de bouw van onderdak, opvang, ondersteuning en integratie van migranten en vluchtelingen, milieubescherming of preventie van natuurrampen. Voorbeelden van activiteiten zijn het helpen bij een wederopbouw van een school of openbaar gebouw na een natuurramp, het onderhoud van bossen om bosbranden te voorkomen, en hulp aan mensen met een beperking. Door middel van Europees Solidariteitskorps wil de EU niet alleen vrijwilligerswerk onder jongeren stimuleren, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van de vaardigheden van de betrokken jongeren en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Voormalig Commissievoorzitter Jean Claude Juncker1 kondigde in zijn toespraak over de Staat van de Unie van 20162 de oprichting van het korps aan. Het solidariteitskorps is sinds 2018 operationeel en het bouwt voort op het Europees Vrijwilligerswerk van het Erasmus+ programma3. Het Directoraat-generaal Onderwijs, Jongerenzaken, Sport en Cultuur4 van de Europese Commissie is verantwoordelijk voor het beheer van het programma. Het Solidariteitskorps wordt gefinancierd door verschillende bestaande financieringsprogramma's.

Alle jongeren tussen de 18 en 30 jaar kunnen deelnemen aan projecten van het Europees Solidariteitskorps. Vrijwilligersprojecten staan ook open voor verschillende niet EU-landen.

1.

Meer informatie

  • Factsheet over het Europees Solidariteitskorps (2018)
  • Missie en beginselen van het Europees Solidariteitskorps
  • Veelgestelde vragen over het Europees Solidariteitskorps

  • 1. 
    Jean-Claude Juncker (1954) was van 1 november 2014 tot 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Hij werd op 15 juli 2014 gekozen. Juncker was in 1995-2013 minister-president van Luxemburg. Eerder was hij staatssecretaris en minister onder meer van financiƫn. Hij bekleedde daarnaast functies bij de Wereldbank en het IMF. In 2005-2013 was hij voorzitter van de eurogroep. Juncker is lid van de Christelijke Volkspartij en leidde een coalitie van christendemocraten en sociaaldemocraten. Hij is diverse malen onderscheiden met internationale prijzen, zoals de Walter Hallsteinprijs en de Karelsprijs.
     
  • 2. 
    Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gaf woensdag 14 september de jaarlijkse 'State of the Union' toespraak. Het was de tweede 'State of the Union' van Juncker. De Commissievoorzitter geeft in de speech jaarlijks inzicht in het beleid dat de Europese Commissie het komende jaar voor ogen staat. In 2015 waren de hoofdpunten van de speech een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis en versterking van het economisch bestuur van de eurozone.
     
  • 3. 
    Erasmus+ is een Europees subsidieprogramma voor onderwijs, opleiding, jongeren en sport. Het programma heeft onder meer als doel om de werkloosheid (vooral onder jongeren) te bestrijden, innovatie te ondersteunen en de samenwerking en mobiliteit met EU-partnerlanden te bevorderen.
     
  • 4. 
    Dit directoraat-generaal draagt bij aan het beleid en regelgeving op het gebied van onderwijs, cultuur, jongeren, talen, en sport. Met behulp van een hele reeks programma's wordt er een bijdrage geleverd aan het behoud van de Europese waarden en welvaart. Ook wordt de participatie van burgers met betrekking tot Europese integratie bevorderd en wordt er een sterker gevoel van onderlinge verbondenheid nagestreefd.