Prinsjesdag 2021

Met dank overgenomen van Parlement.com.
Grote Kerk, Den Haag © By Ralf Roletschek

Op dinsdag 21 september 2021 was het Prinsjesdag i. Wegens de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vond de viering dit jaar, net als in 2020, sterk aangepast plaats. Zo waren de partners van Kamerleden, traditioneel in de zaal aanwezig op Prinsjesdag, dit jaar net als in 2020 niet welkom.

Ook buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders die traditioneel uitgenodigd worden, mochten vanwege de coronasituatie niet aanwezig zijn. Het evenement was niet toegankelijk voor publiek, maar werd wel uitgezonden via televisie. De koning las ook in 2021 de troonrede in de Haagse Grote Kerk voor, in plaats van in de Ridderzaal i. Ook de traditionele rijtoer van het Koninklijk Paar ging dit jaar wederom niet door.

Vorig jaar drukte vooral de coronacrisis een grote stempel op de troonrede. Dit jaar was er naast corona ook veel aandacht voor het klimaat, de woningmarkt en de rechtsstaat. Deze plannen leefden ook in de aanloop naar Prinsjesdag een grote rol in de politiek. Omdat het huidige kabinet demissionair is, heeft de troonrede echter een ander karakter dan onder missionaire kabinetten i.

Het voorlezen van de troonrede is de symbolische start van het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Het is zeer zeldzaam dat de troonrede niet in de Ridderzaal wordt voorgelezen: sinds de locatie in 1904 in gebruik werd genomen gebeurde dit naast 2020 alleen nog in 1907, toen er een internationale conferentie in de betreffende ruimte was, en in 1908 en 1911. Toen werd Prinsjesdag verplaatst naar de zaal van de Tweede Kamer.

De Verenigde Vergadering i van de Staten-Generaal was ook aangepast vanwege de coronamaatregelen. Er was in de Grote Kerk genoeg ruimte voor de 75 Eerste Kamerleden en 150 Tweede Kamerleden om de verplichte anderhalve meter afstand te houden, maar in plaats van de gebruikelijke 1000 gasten konden er dit jaar slechts circa 275 personen aanwezig zijn.

Na de troonrede heeft Wopke Hoekstra i als minister van Financiën de miljoenennota i en de begrotingen aan de Tweede Kamer aangeboden. Zoals gebruikelijk was er voor Prinsjesdag nog niks bekend over de inhoud van deze documenten. Wel komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat de miljoenennota uitlekken i.

Meer informatie over de historische ontwikkeling van het begrotingsbeleid: Rutte III i.

Achtergronden


Meer over