Brief regering; Reactie op de motie Ouwehand/Thieme over niet instemmen met nieuwe leningen voor megastallen in het buitenland (28286, nr. 821) - Dierenwelzijn

Deze brief is onder nr. 845 toegevoegd aan dossier 28286 - Dierenwelzijn en dossier 28973 - Toekomst veehouderij.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Dierenwelzijn; Brief regering; Reactie op de motie van de leden Ouwehand en Thieme over niet instemmen met nieuwe leningen voor megastallen in het buitenland (Kamerstuk 28286, nr. 821)
Document­datum 27-10-2015
Publicatie­datum 27-10-2015
Nummer KST28286845
Kenmerk 28286; 28973, nr. 845
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

28 286 Dierenwelzijn 28 973 Toekomst van de intensieve veehouderij

Nr. 845 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 oktober 2015

Naar aanleiding van de op 13 oktober jl. aangenomen Motie Ouwehand en Thieme over het niet instemmen met leningen aan megastallen in het buitenland (Kamerstuk 28 286, nr. 821) welke verwijst naar een geplande lening van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) aan Myronivsky Hliboproduct (MHP) bericht ik u het volgende.

Sinds ik uw Kamer informeerde over de geplande lening van $ 85 mln. ten behoeve van akkerbouw en oliezadenverwerking bij MHP is het projectdocument voor dit specifieke voorstel beschikbaar geworden bij de EBRD, dit document heeft een strikt vertrouwelijk karakter. Wat ik wel kan delen is dat in dit document de EBRD de hoge meerwaarde beschrijft die de geplande investering zal hebben met betrekking tot het verhogen van de efficiëntie van de Oekraïense landbouw, onder andere door het delen van kennis en verspreiden van landbouwmethodes door MHP met nieuwe boerderijen en lokale medewerkers. Daarnaast zal een belangrijke signaalwerking uitgaan van het feit dat de EBRD investeert in de Oekraïense private sector in de huidige lastige omstandigheden, wat een positief effect zal hebben op het economische herstel van Oekraïne.

De EBRD geeft aan zich bewust te zijn van negatieve signalen vanuit verschillende NGO’s ten aanzien van MHP en de EBRD heeft deze besproken met MHP. Op dit moment is de EBRD van mening dat MHP aan hoge milieu en dierenwelzijnstandaarden voldoet, daarnaast implementeert MHP de verbeteringen die de EBRD heeft vastgelegd in het zogeheten «Environmental and Social Action Plan» welke is overeengekomen bij een vorige investering in 2010. Ook organiseert de EBRD een nieuw bezoek door externe consulenten aan de faciliteiten van MHP, waarna mogelijk nieuwe verbeterpunten voorgesteld zullen worden.

Dit alles overwegende, ben ik er voldoende van overtuigd dat de EBRD lening aan MHP voldoet aan de noodzakelijke standaarden en de Oekraïense economie ten goede zal komen.

De in 2012 aangenomen Motie Ouwehand (Kamerstuk 28 973, nr. 92) definieert een «megastal» echter als een stal groter dan 300 Nederlandse Grootte Eenheid (NGE’s) en ondanks dat deze eenheid niet meer gebruikt wordt, ben ik voldoende zeker van het feit dat MHP dit type stal aanhoudt. Ondanks dat de EBRD lening niet direct gebruikt zal worden voor het financieren van stallen, zal de investering wel ten goede komen van het produceren van veevoer voor deze stallen.

De bewuste Motie Ouwehand en Thieme die uw Kamer heeft aangenomen verzoekt de regering om geen nieuwe leningen meer namens Nederland goed te keuren en de Kamer te informeren over het besluit van de EBRD. Ik zal de Nederlandse EBRD Bewindvoerder dan ook instrueren te voldoen aan dit verzoek. Tijdens de vergadering van de Raad van Bewindvoerders waar de lening aan MHP geagendeerd staat (28 oktober a.s.) zal ik hem verzoeken namens Nederland te onthouden van stemmen en niet het financieringsvoorstel goed te keuren. Ook zal ik uw Kamer per brief informeren over de uitkomst van deze vergadering.

Daarnaast zal ik de Nederlandse EBRD Bewindvoerder adviseren niet in te stemmen met toekomstige leningen wanneer hierdoor sprake zal zijn van het financieren van megastallen.

Hierbij moet de kanttekening geplaatst worden dat de Nederlandse EBRD Bewindvoerder naast Nederland ook Armenië, Macedonië en Mongolië vertegenwoordigd. Deze landen hebben uiteraard het soevereine recht hun eigen beleid te bepalen en dien overeenkomstig de Bewindvoerder te adviseren.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.