Tweede Kamer is kritisch over nieuwe bewaarplicht

Met dank overgenomen van J. (Jeroen) van Wijngaarden i, gepubliceerd op woensdag 25 maart 2015, 13:49.

Tweede Kamer is kritisch over nieuwe bewaarplicht.

Door Joost Schellevis, woensdag 25 maart 2015 12:50, 202 reactiesFeedback

De Tweede Kamer toonde zich woensdag kritisch over een nieuwe bewaarplicht. Meerdere Kamerleden stoorden zich aan het feit dat er geen cijfers zijn die de noodzaak van de bewaarplicht ondersteunen. Ook de PvdA, die eerder nog voor leek te zijn, toonde zich kritisch.

De PvdA, die zich in een interview met NU.nl nog positief opstelde tegenover de bewaarplicht, was tijdens een debat in de Tweede Kamer ogenschijnlijk minder enthousiast. PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug vroeg zich af of de gegevens die de providers toch al opslaan niet voldoende zijn, en of de bewaarplicht dus wel nodig was. Oosenbrug vroeg zich bovendien af hoe vaak de bewaarplicht daadwerkelijk nuttig is.

"Veel informatie in onderzoeken is niet op de bewaarplicht gebaseerd", aldus Oosenbrug. Of de PvdA de bewaarplicht zal steunen, is dus nog niet zeker. "Het ligt aan het voorstel dat het kabinet naar de Tweede Kamer stuurt", laat Kamerlid Oosenbrug weten aan Tweakers. "We steunen de wet, als die de juiste insteek en waarborgen heeft", aldus het Kamerlid. Een meerderheid in de Tweede Kamer voor de bewaarplicht lijkt dan ook nog geen uitgemaakte zaak.

Eerder deze maand schrapte de rechter de bewaarplicht, omdat de wet te veel inbreuk op de privacy maakte. De wet eiste van telecom- en internetproviders dat ze bepaalde gegevens van abonnees, zoals hun locatie en bel- en e-mailgedrag, voor een halfjaar tot een jaar opsloeg.

Ook andere Kamerleden toonden zich kritisch. Onder meer D66-Kamerlid Kees Verhoeven zei graag cijfers te willen over de noodzaak van de bewaarplicht, maar de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, zei die niet te kunnen geven. Ook de ChristenUnie wilde die cijfers graag zien. "De minister moet met een goede bewijslast komen", aldus Kamerlid Gert-Jan Segers.

SP en GroenLinks waren het meest kritisch. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zei het onwenselijk te vinden als burgers 'bij voorbaat verdacht' worden: "Je moet met rust gelaten worden als er geen verdenking tegen je rust", aldus Gesthuizen. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren was nog stelliger: wat haar betreft gaan de plannen voor de bewaarplicht geheel van tafel.

PVV, VVD en CDA lijken de bewaarplicht wel te zullen steunen. Kamerleden van VVD en CDA vroegen de minister wel om duidelijker aan te geven hoe nuttig de bewaarplicht daadwerkelijk is, maar leken niet van plan te zijn om daar conclusies aan te verbinden. Het CDA pleitte er zelfs voor dat de bewaartermijn van de bewaarplicht eerder wordt verlengd dan verkort. De PVV, VVD en CDA hebben samen echter geen meerderheid in de Tweede Kamer.

De VVD noemde het betoog van andere partijen voor het tonen van cijfers over het nut van de bewaarplicht 'cijferfetisjisme': "Criminelen hebben niets liever dan dat de bewaarplicht wordt geschrapt", aldus VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. "Wie is hier nou eigenlijk de verdachte? Het Openbaar Ministerie en de politie, of criminelen en kinderverkrachters?"

Het kabinet werkte al voordat de rechter de bewaarplicht schrapte aan een nieuwe versie, die van betere waarborgen is voorzien. Het kabinet besloot daartoe nadat het Europees Hof van Justitie de Europese richtlijn waarop de bewaarplicht is gebaseerd ongeldig verklaarde. Volgens het kabinet is de huidige situatie onwenselijk, omdat het gebrek aan een bewaarplicht de opsporing zou bemoeilijken