Rookwolken

Met dank overgenomen van A.C.L. (Arno) Rutte i, gepubliceerd op donderdag 17 januari 2013.

Stoppen met roken
Bron: Blog Arno Rutte
Een nieuw jaar begint voor velen met goede voornemens. Bij mij is dat uiteraard niet anders. De eerste afspraak bij de sportschool is achter de rug, want het bestaan als kamerlid in combinatie met de feestdagen heeft er voor gezorgd dat ik gegroeid ben op een manier waar ik wat minder vrolijk van wordt. Hoogste tijd om meer te gaan bewegen. Want hoe je het ook ook wendt of keert: je bent zelf verantwoordelijk voor een gezond gewicht.

Naast een gezond gewicht is voor velen ‘Stoppen met Roken’ prioriteit nummer 1 in het nieuwe jaar. Een uitstekend voornemen, want roken is één van de meest ongezonde gewoontes die mensen maar kunnen hebben. Roken is een hardnekkige gewoonte die veel vraagt van het doorzettingsvermogen van de stopper. Maar ook voor ‘stoppen met roken’ geldt net als voor het verkrijgen van een gezond gewicht: je bent uiteindelijk zélf verantwoordelijk voor het slagen of mislukken van je stoppoging.

Volgens de Groningse hoogleraar Arie Dijkstra, gespecialiseerd in stoppen met roken, zit dat echter anders. Hij liet in het Dagblad van het Noorden optekenen dat de overheid verantwoordelijk is voor het feit dat veel Nederlanders nog steeds roken. De overheid zou door onvoldoende te investeren in antirookcampagnes verantwoordelijk zijn voor duizenden doden. Voorwaar een bijzondere en wat mij betreft ook een verkeerde bewering. Het maakt de roker tot een willoos slachtoffer, die niet zelf verantwoordelijk is voor het feit dat hij of zij rookt en er niet mee kan stoppen. Sterker nog: die roker kan de verantwoordelijkheid afschuiven op de overheid, omdat die onvoldoende in antirookcampagnes zou investeren. Alsof er nog mensen zijn die niet weten dat roken ontzettend ongezond is!

Hoe moeilijk stoppen met roken ook is: wie de verantwoordelijkheid neemt om te gaan roken is ook zelf verantwoordelijk om er uiteindelijk mee te stoppen. En wie een steuntje in de rug nodig heeft kan vanaf dit jaar weer een beroep doen op een vergoeding voor de kosten van een stoppoging. Ik sluit niet uit dat hoogleraar Dijkstra wat korter door de bocht geciteerd is dan dat hij bedoeld heeft. Ik hoop het, want ik twijfel niet aan zijn intenties met betrekking tot het terugdringen van het aantal rokers in ons land. Maar naar de overheid wijzen als de schuldige van het feit dat iemand rookt of niet kan stoppen met roken helpt de gezondheid in dit land niet vooruit. En dat is jammer, want op het gebied van een gezonde leefstijl valt nog veel te winnen. Ik wens iedereen in ieder geval een zeer gezond 2013!