Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden; Verslag houdende een lijst van een vraag en een antwoord - Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Financiën (IXB) voor het jaar 2010 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Deze lijst van vragen en antwoorden i;Dit verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden is onder nr. 3 toegevoegd aan wetsvoorstel 32565 IXB - Wijziging begroting Financiën 2010 (Najaarsnota).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Financiën (IXB) voor het jaar 2010 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota); Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden; Verslag houdende een lijst van een vraag en een antwoord
Document­datum 13-12-2010
Publicatie­datum 13-12-2010
Nummer KST32565IXB3
Kenmerk 32565 IXB, nr. 3
Commissie(s) Financiën (FIN)
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2010–2011

32 565 IXB

Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Financiën (IXB) voor het jaar 2010 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Nr. 3

VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN EEN VRAAG EN EEN ANTWOORD

Vastgesteld 10 december 2010

De vaste commissie voor Financiën1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van een vraag en een antwoord.

De vraag is op 2 december 2010 voorgelegd. Bij brief van 9 december 2010 is deze door de minister van Financiën beantwoord.

1 Samenstelling

Leden: Bijleveld-Schouten, A.T.B. (CDA), Slob, A. (CU), Dezentjé Hamming-Bluemink, I. (VVD), Voorzitter, Omtzigt, P.H. (CDA), Irrgang, E. (SP), Neppérus, H. (VVD), Blanksma-van den Heuvel, P.J.M.G. (CDA), Dijck, A.P.C. van (PVV), Spekman, J.L. (PvdA), Thieme, M.L. (PvdD), Heijnen, P.M.M. (PvdA), Ondervoorzitter, Bashir, F. (SP), Sap, J.C.M. (GL), Harbers, M.G.J. (VVD), Plasterk, R.H.A. (PvdA), Groot, V.A. (PvdA), Bemmel, J.J.G. van (PVV), Braakhuis, B.A.M. (GL), Vliet, R.A. van (PVV), Dijkgraaf, E. (SGP), Verhoeven, K. (D66), Koolmees, W. (D66) en Huizing, M.E. (VVD). Plv. leden: Hijum, Y.J. van (CDA), Rouvoet, A. (CU), Broeke, J.H. ten (VVD), Knops, R.W. (CDA), Gesthuizen, S.M.J.G. (SP), Leegte, R.W. (VVD), Haverkamp, M.C. (CDA), Graus, D.J.G. (PVV), Bouwmeester, L.T. (PvdA), Ouwehand, E. (PvdD), Veen, E. van der (PvdA), Karabulut, S. (SP), Halsema, F. (GL), Schaart, A.H.M. (VVD), Vermeij, R.A. (PvdA), Smeets, P.E. (PvdA), Beertema, H.J. (PVV), Gent, W. van (GL), Jong, L.W.E. de (PVV), Staaij, C.G. van der (SGP), Koşer Kaya, F. (D66), Pechtold, A. (D66) en Ziengs, E. (VVD).

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Dezentjé Hamming-Bluemink

De griffier van de commissie, Berck

1

Er wordt aangegeven dat 40 miljoen van de tegenvallende motorrijtuigenbelasting betrekking heeft op lagere boete-ontvangsten. Is hier een bijzondere oorzaak voor aan te wijzen?

De oorzaak van de constatering, dat 40 miljoen van de tegenvallende boetes en schikkingen betrekking heeft op lagere boete-ontvangsten bij de motorrijtuigenbelasting, ligt in het op 1 juli 2009 gewijzigde beleid voor de verzuimboetes bij de motorrijtuigenbelasting. Onderdeel hiervan was een vereenvoudiging, waarbij het tot dan toe progressief opgebouwde boetetarief (hoe vaker in verzuim, hoe hoger de boete) werd vervangen door één algemeen boetetarief. Een relatief groot deel van boeteopbrengst onder het oude beleid werd opgebracht door belastingplichtigen met meerdere verzuimen die onder het hoge tarief vielen. Voor deze groep is het nieuwe algemene tarief lager.

Als gevolg daarvan is ook de totale boeteopbrengst, in afwijking van eerdere ramingen, lager uitgekomen.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.