Een helder geluid

Met dank overgenomen van E.A. (Ernst) Cramer i, gepubliceerd op vrijdag 4 juni 2010.

Deze weken van campagnevoeren kom je op heel veel verschillende plaatsen. En je ontmoet, naast mensen die je graag laten zien waar ze mee bezig zijn, ook best wel scepsis. “Jullie daar in Den Haag, je verzint maar wat.” Of: “Als het om het pluche gaat maakt het helemaal niets uit wie je stemt.” *

Maar als je doorvraagt blijkt vaak dat men behoefte heeft aan duidelijkheid wat er wel gaat gebeuren en niet wat er allemaal niet mag gaan gebeuren. Kijk, en laat de ChristenUnie daar nu net sterk in zijn.

  • ik heb de wat grovere teksten natuurlijk wat gemakkelijker vertaald…

Maandag was ik bijvoorbeeld op een discussie van de BOVAG/RAI. Een club ondernemers en vertegenwoordigers van een sector die “autominnende partijen” van nature wat dichter tegen de borst aan houden. Toch liepen daar veel mensen hoofdschuddend rond waarom de VVD als een Don Quichotte bleef strijden tegen de kilometerheffing. Want het is voor hen zonneklaar dat de kilometerheffing nodig is om de files te bestrijden. Daar waar de VVD met haar plannen slechts een heel klein beetje verbetering boekt en volstrekt onvoldoende geld uittrekt om de plannen volgens de nota Mobiliteit uit te voeren zonder die heffing. De files worden door het ChristenUnie wel voor een belangrijk deel opgelost terwijl jullie plannen daar niet in de buurt komen. En ja, de investeringen in zowel weg maar vooral ook het Openbaar Vervoer gaan bij de ChristenUnie verder. Ook zo’n bewuste keuze.

De ChristenUnie heeft met haar programma een unieke positie verworven: we hervormen meer dan rechts en bezuinigen meer dan links. Door het hervormen van de woningmarkt, de AOW en door de door sommigen verguisde kilometerheffing in te voeren realiseert de ChristenUnie een aanmerkelijk stabielere toekomst voor onze begroting. De ChristenUnie zet in op het echt investeren in mensen. Door een talentenbudget, scholing van mensen voor de arbeidsmarkt als het tegenzit, worden mensen geactiveerd om weer aan de slag te gaan. Wij zetten in op een sociale en duurzame economie, niet op een economie waarbij winst het laatste woord lijkt te zijn. Want er is meer dan groei alleen. Groei is geen doel, maar middel. Om het welzijn van de mensen te verhogen, te zorgen voor de natuur, een gezond milieu, voor werkgelegenheid en omzien naar elkaar. Om een land te krijgen waarin je je kinderen wilt laten opgroeien.

Nou,als dat geen helder geluid is weet ik het niet meer. Worden de lasten niet verzwaard dan bij ons? Jawel maar zo dat de sterkste schouders ook echt die last kunnen dragen. En de zwakkeren in de samenleving ontzien. Het idee dat sommige partijen je proberen te doen geloven dat de crisis vanzelf wel weer oplost en dat mensen er niets van zullen merken is wel heel goedkoop. Wij doen daar niet aan mee. Om dat we graag op een eerlijke en open manier willen vooruitzien.

ernst