Campagne klaar! Nu stemmen.

Met dank overgenomen van E.A. (Ernst) Cramer i, gepubliceerd op woensdag 9 juni 2010.

Ons werk zit erop. Het woord is nu aan de kiezer. De laatste debatten zijn gevoerd, bezoeken gebracht. Hier en daar ligt nog een verdwaalde flyer. Laat maar komen die uitslag.

Gisteravond laat nog in Den Haag geweest bij de laatste uitzending van Nova met individuele lijsttrekkers. En aangezien André daar zat zijn we met een heel koppel naar Dudok getogen. Voor André is het een aaneenschakeling van debatten en omschakelingen want het NOS debat is een heel ander karakter dan zo’n 1-op-1 setting bij Nova. Leuk om een keer mee te maken. Van het oefenen in klappen als de leader afloopt tot en met het haastig nog een drankje bestellen als er een fragmentje wordt getoond en de mensen in de studio even niet te zien zijn. Een mooie afsluiting van de drukke campagneweken.

Want dat was het toch wel kun je zeggen. De afzonderlijke discussies op velerlei terrein, de werkbezoeken, het flyeren - o nee, dat heet tegenwoordig canvassen als ik het goed heb. En helpen 5.000 folders in Zeewolde te verspreiden. Dat heb ik gisteren nog gedaan, en ik moet zeggen met het zonnetje erbij was dat best lekker. Op mijn campagne ben ik in Limburg, Brabant, Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en niet te vergeten in Flevoland geweest. En als ik kijk naar de andere kandidaten kunnen we gerust stellen dat de ChristenUnie landsdekkend campagne heeft gevoerd.

En nu is het dan 9 juni. Op uw stem komt het nu aan. Ik ben net samen met Hennie geweest hier in Zeewolde; ik moet zeggen dat er wel veel veranderd is. Geen sluitende stemlijsten meer, geen stempels zetten van “volmacht”. En dat vervelende grote stembiljet. Geef mij de stemmachine maar terug! Ik ben benieuwd naar de uitslag van de proef met de nieuwe stemcomputer maar ik ben geneigd die op voorhand al te accepteren...

Maandag hebben we een gebedsavond gehad om al het werk voor de verkiezingen op te dragen aan onze God. Een mooie avond. Met een bewogen en indringende boodschap voor Christenpolitici. Dat geeft ook rust voor wat verder de uitslag van vandaag gaat worden. We mogen het overgeven en in Zijn handen leggen. Klinkt dat te pathetisch? Ik dacht het niet. Want dat is wat wij binnen de ChristenUnie doen als we zeggen dat Christen zijn niet iets is voor achter de voordeur en vooral op zondag. Je BENT Christen en dus leef je vanuit het geloof. Dat is typisch iets van alle dag. Dat lijkt logisch als je het hebt over de zorg voor de minima in de samenleving, of de verslaafden, of zieken. Maar ook als we praten over belastingen, infrastructuur, buitenlandsbeleid en Europa hebben we een voluit Christelijke overtuiging in welke richting we moeten gaan.

Daarom is een sterke ChristenUnie nodig. Laten we hopen op een mooie uitslag!

ernst