GroenLinks: Minister Verburg loopt rond als een gans zonder kop

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 24 maart 2009.

Gisteren maakte minister Gerda Verburg i bekend dat de Europese Commissie i op aandringen van de EU-ministers van landbouw gaat onderzoeken of het plukken van ganzenveren in strijd is met de Europese regels voor dierenwelzijn. GroenLinks begrijpt niet dat Verburg een onderzoek wil instellen als er al Europese regels zijn. Volgens Judith Sargentini i, GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, weten we al lang dat het levend plukken van ganzen in strijd is met de Europese voorschriften dierenwelzijn. Het komt nu aan op handhaving. Al in 2005 antwoordde de Europese Commissie op vragen van GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg i dat het levend plukken van ganzenveren in strijd is met Europese regels.

"Het is verboden om dons te plukken van levende dieren omdat het onnodig dierenleed veroorzaakt. Toch gebeurt het nog steeds op grote schaal, vooral in Hongarije. Alleen al in de Europese donsindustrie worden elk jaar miljoenen vogels kaalgeplukt. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan deze vreselijke praktijk", aldus Buitenweg.

Op aandringen van GroenLinks zegde de Europese Commissie in 2006 toe het levend plukken van ganzen aan te pakken. Eurocommissaris i Kyprianou gaf toen aan een inbreukprocedure tegen Hongarije te overwegen. Navraag leert dat er in de tussentijd weinig gebeurd is omdat de Europese Commissie met een tekort aan ambtenaren kampt. Volgens GroenLinks moet juist dit tekort aan ambtenaren opgelost worden, zodat handhaving van de Europese regels wordt gegarandeerd.

Verder gaf Verburg ook aan dat ze duidelijkheid wil over het pijnloos plukken van veren.

Judith Sargentini: "CDA-minister Verburg en haar collega-Landbouwministers lopen een beetje als een gans zonder kop rond. Enige weken geleden zei Verburg nog dat het uittrekken van veren pijn doet. Nu lijkt ze de kluts kwijt. We weten al lang dat het levend plukken van ganzen in strijd is met de Europese dierenwelzijnsvoorschriften. Bovendien, moeten we de Europese Commissie ook laten onderzoeken of het pijnloos is om de haren uit het hoofd van een Landbouwminister te trekken?"