Eurocommissaris voor Financiële programmering en begroting (opgeheven)

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Deze post werd van 16 juli 2014 t/m oktober 2014 tijdelijk vervuld door de Pool Jacek Dominik1. Hij was de opvolger van Janusz Lewandowski2, die lid was geworden van het Europees Parlement3.

Deze Eurocommissaris4 was samen met de Eurocommissaris voor Administratieve zaken, audit en fraudebestrijding verantwoordelijk voor het directoraat-generaal Begroting5. De taken waren:

  • - 
    de controle op de financiële middelen die nodig zijn om het beleid van de Unie uit te voeren
  • - 
    het beheren van financieel perspectief voor de korte termijn (jaarlijks) en middellange termijn
  • - 
    het bevorderen van correct financieel beheer door het opstellen van financiële reglementen en het adviseren en begeleiden van personeel binnen de Commissie

  • 1. 
    De Pool Jacek Dominik (1969) was in 2014 tijdelijk Europees Commissaris voor financiële programmering en begroting. Hij was topambteraar op financiën, staatssecretaris van Financiën en regeringsgemachtigde voor de invoering van de euro. Ook zat hij in het bestuur van de Europese Investeringsbank.
     
  • 2. 
    De Pool Janusz Lewandowski (1951) is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement, zijn partij is aangesloten bij de Europese christendemocraten (EVP). De heer Lewandowski was van februari 2010 tot juni 2014 lid van Europese Commissie, belast met begroting. De econoom Lewandowski behoorde tot de leidinggevende personen van de vakbond Solidarnosc en werd in 1993 als liberaal lid van het Poolse parlement. In twee kabinetten was hij minister voor privatisering, waarin hij medeverantwoordelijk was voor het invoeren van de vrijemarkteconomie. In de periode 1994-1997 was Lewandowski werkzaam als internationaal economisch expert. In 1997 keerde hij terug in het parlement en in 2004 werd hij Europarlementariër.
     
  • 3. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 4. 
    Een Eurocommissaris is één van de 27 leden van de Europese Commissie en heeft als taak het behartigen van het algemeen belang van de Europese Unie. Iedere commissaris heeft een eigen portefeuille. Een aantal Eurocommissarissen zijn tevens vicevoorzitter van de Commissie.
     
  • 5. 
    Het is de taak van dit directoraat-generaal om ervoor te zorgen dat de EU zich aan de begroting houdt. Dit doet het DG door ervoor te zorgen dat de inkomsten daadwerkelijk binnenkomen, dat de uitgaven netjes binnen de afspraken blijven, en door regels op te stellen voor de manier waarop de EU met haar geld omgaat. Het directoraat-generaal helpt ook met het opstellen van de nieuwe jaarbegrotingen van de EU.