Openbaar register documenten Raad van de Europese Unie

Dit documentenregister geeft burgers de mogelijkheid onderzoek te verrichten naar de werkzaamheden van de Raad van de Europese Unie1. Het is bedoeld om alle burgers te informeren over het bestaan van de diverse documenten die de Raad produceert en hun - indien deze openbaar zijn - toegang te verschaffen tot deze documenten.

Hiermee geeft de Raad gevolg aan artikel 152 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie3 dat bepaalt dat burgers en inwoners van de Europese Unie recht hebben op toegang tot de documenten van het Europees Parlement4, de Raad1 en de Commissie5.

Wanneer de documenten van de Raad al gepubliceerd zijn in databanken als EUR-lex6, worden er links naar deze stukken gegeven. Als het om een intern document gaat dat nog niet is gepubliceerd, kan de gebruiker een verzoek tot inzage indienen door middel van het invullen en verzenden van een elektronisch formulier.

  • Toegang tot het register

1.

Meer informatie

  • documentenregister Europees Parlement
  • documentenregister Europese Commissie

  • 1. 
    In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
     
  • 2. 
    1. Om goed bestuur te bevorderen en de deelneming van het maatschappelijk middenveld te waarborgen, werken de instellingen, organen en instanties van de Unie in een zo groot mogelijke openheid.
     
  • 3. 
    Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU) is een gewijzigde versie van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap (EG). De gewijzigde versie is in 2009 van kracht geworden. In het VwEU staat wat de bevoegdheden zijn van de Europese Unie, en op welke manier de Europese Unie die bevoegdheden kan uitoefenen. Dit verdrag vormt samen met het Verdrag betreffende de Europese Unie de basis van de Europese Unie.
     
  • 4. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 5. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 6. 
    Deze databank van de Europese Unie biedt de mogelijkheid de actuele werkzaamheden (workflow) van de Europese instellingen (Europees Parlement, Raad, ESC, Comité van de Regio's, Europese Centrale Bank, Hof van Justitie enz.) te volgen. EURlex volgt alle voorstellen (zoals wetgevende en begrotingsdossiers) en mededelingen van de Commissie, vanaf het moment dat ze aan de Raad of het Europees Parlement worden voorgelegd.