Drs. K. (Klaas) de Jong Ozn. - Hoofdinhoud
Friese antirevolutionaire onderwijsdeskundige. Was leraar Nederlands en rector, eerst in Dokkum en daarna in Goes en Amersfoort. Trad in 1975 als opvolger van Veerman i tussentijds toe tot het kabinet-Den Uyl i als staatssecretaris voor het voortgezet onderwijs. Vervulde die functie ook in het eerste kabinet-Van Agt i. Speelde geen opvallende politieke rol, maar stond in het parlement wel goed aangeschreven als constructieve bewindspersoon. Organist, componist en historicus; vader van de schrijver Oek de Jong.
ARP, CDA
functie(s) in de periode 1975-1981: staatssecretaris
Inhoudsopgave
Klaas (Klaas)
geboorteplaats en -datum
Drachten (gem. Smallingerland), 27 februari 1926
overlijdensplaats en -datum
Sneek (gem. Súdwest Fryslân), 28 februari 2011 partij(en)
-
-ARP (Anti-Revolutionaire Partij), tot 11 oktober 1980
-
-CDA (Christen-Democratisch Appèl), vanaf 11 oktober 1980
-
-leraar geschiedenis, Christelijk Lyceum "Oostergo" te Dokkum, van 1953 tot 1 september 1960 (sinds 1958 conrector)
-
-leraar Nederlands, Handelsavondschool te Dokkum, van 1954 tot 1 september 1960
-
-rector "Christelijk Lyceum voor Zeeland" te Goes, van 1 september 1960 tot 1 augustus 1972
-
-rector Christelijke scholengemeenschap "Farel College" te Amersfoort, van 1 augustus 1972 tot 1 september 1975
-
-staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen (belast met algemeen voortgezet- en voorbereidend wetenschappelijk onderwijs en technisch- en beroepsgericht onderwijs), van 1 september 1975 tot 19 december 1977
-
-staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen (belast met voortgezet onderwijs), van 4 januari 1978 tot 11 september 1981
-
-voorzitter Stichting Unie "School en Evangelie", van 1 januari 1982 tot 1 maart 1991 (steun aan christelijk onderwijs in Nederland en de Derde Wereld)
takenpakket (staatssecretaris)
-
-Was als staatssecretaris in het kabinet-Den Uyl belast met de behartiging van zaken op het terrein van 1. de directies Algemeen voortgezet en voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, Technisch Beroepsonderwijs, Beroepsgericht voortgezet onderwijs; 2. Bouwzaken onderwijs; 3. vaststelling van het plan van scholen ingevolge de Wet op het voortgezet onderwijs.
-
-Was als staatssecretaris in het eerste kabinet-Van Agt belast met de behartiging van zaken op het terrein van 1. het directoraat-generaal voor het voortgezet onderwijs, met dien verstande dat onder die taak niet worden gerekend: a. de coördinatie van en de eindverantwoordelijkheid voor de innovatie van het voortgezet onderwijs, b. de coördinatie van en de eindverantwoordelijkheid voor de volwasseneneducatie; 2. het bouwbeleid, m.u.v. de academische ziekenhuizen; 3. het plan van scholen ingevolge de Wet op het voortgezet onderwijs.
-
-deputaat Eredienst Gereformeerde Kerken, van 1963 tot 1975
-
-voorzitter Algemene vereniging van schoolleiders bij het v.m.o. en a.v.o., van 1970 tot 1975
-
-voorzitter Christelijk Cultureel Studiecentrum te Rijswijk (Z.H.), van 1971 tot 1975
-
-eindredacteur Maandblad "Organist en Eredienst", van 1966 tot 1975
-
-lid algemeen bestuur ICCO (Inter Confessionele Commissie voor Ontwikkelingssamenwerking), vanaf 1982
-
-voorzitter Gereformeerde Organistenvereniging, van 1983 tot 1988
-
-lid algemeen bestuur Nederlands Protestants Christelijke Schoolraad, vanaf 1983
-
-medewerker "Friesch Dagblad" (wekelijkse politieke rubriek), vanaf 1983
-
-medewerker "Friesch Dagblad" (veertiendaagse onderwijsrubriek), vanaf 1985
-
-voorzitter Commissie van Redactie "Friesch Dagblad"
-
-medewerker/columnist "Het goede leven"
-
-medewerker "Het Binnenhof" (veertiendaagse onderwijsrubriek), van 1985 tot 2002
-
-voorzitter algemeen bestuur Christelijke Hogeschool voor de Kunsten "Constantijn Huygens" te Zwolle/Kampen, vanaf 1986
-
-voorzitter Stichting Christelijk Lektuur Centrum, omstreeks 1987
-
-medewerker "Haagsche Courant" (veertiendaagse onderwijsrubriek)
-
-medewerker "Friesch Dagblad" (wekelijkse column 'leren en leven' en recensies van Nederlandse poëzie)
-
-h.b.s.-b
-
-gymnasium-a (staatsexamen)
academische studie
-
-geschiedenis, Vrije Universiteit te Amsterdam, tot 16 december 1955 (bijvakken: Nederlands en muziek)
-
-Bracht in 1976 de Beleidsnota middelbaar huishoud- en nijverheidsonderwijs en middelbaar sociaal-pedagogisch onderwijs uit. Vanwege de groeiende belangstelling van 16-jarigen voor volledig beroepsdagonderwijs, het belang van de scholieren en de noodzaak van beroepsmobiliteit, is een nieuwe structuur wenselijk met meer samenhang in het totale middelbaar beroepsonderwijs. De onderwijsdoelstellingen worden verbreed en er komt meer aandacht voor individuele leerlingen. Er komen opleidingen voor onder meer verzorgenden, assisterende beroepen in de gezondheidssector, sociaal-agogische beroepen, beroepen in de huishoudtechnische sector en beroepen in de sector sport. Op basis van projecten wordt de nieuwe structuur opgesteld en daarna geleidelijk ingevoerd. (13.794)
-
-Bracht in 1977 de Nota speciaal onderwijs uit, waarin onder meer een eigen wettelijke regeling voor het speciaal onderwijs wordt aangekondigd. Er komen experimenten met vernieuwingsprojecten die er op gericht zullen zijn verschillende soorten van speciaal te integreren. Ook moeten leerlingen uit het speciaal onderwijs meer teruggeplaatst worden in het gewone onderwijs. (14.415)
-
-Besloot in 1978 om per 1 augustus 1979 te starten met proefprojecten in het beroepsonderwijs, die gericht waren op integratie van vormingswerk en beroepsbegeleidend onderwijs voor 16- tot 18-jarigen. Door een beter aanbod moest voortijdige schooluitval worden voorkomen.
-
-Bracht in 1979 als bijlage van de begroting samen met minister Pais het Ontwikkelingsplan voor het voortgezet onderwijs uit. Daarin staan de hoofdlijnen voor de ontwikkeling in het voortgezet onderwijs voor de komende drie tot vijf jaar. Doelen van beleid zijn: voorkomen van te vroege school- en beroepskeuze, gelijkwaardige mogelijkheden voor alle leerlingen om hun talenten te ontplooien, verbreding van het onderwijsaanbod, aanbod van intern gedifferentieerd onderwijs. Omstreeks 1990 moet er een tweejarige ongedeelde brugklas zijn. Vorming van brede scholen van l.b.o.-a.v.o.-v.w.o. wordt bevorderd. (15.800 VIII, X)
-
-Verdedigde in 1980 samen met minister Pais het Ontwikkelingsplan voor het Voortgezet Onderwijs, waarin onder meer een tweejarige brugperiode werd voortgesteld in plaats van de vierjarige middenschool. Verder werd voorgesteld h.a.v.o. en v.w.o. meer te integreren en de scheiding tussen atheneum a en b op te heffen.
-
-Verdedigde in 1981 met succes in de Tweede Kamer een wetsvoorstel waardoor het onderscheid tussen gymnasium alfa en beta en tussen atheneum alfa en beta kwam te vervallen. De wet werd door zijn opvolger in het Staatsblad gebracht.
als bewindspersoon (wetgeving)
-
-Bracht in 1979 een wijziging (Stb. 203) van de Wet op het voortgezet onderwijs tot stand over de verplichting van de gemeente om bijzondere v.o.-scholen bij overschrijding van de exploitatiekosten de vergoeding door te betalen (13.005 & 15.446)
-
-Was cantor-organist van de gereformeerde kerk "Open Hof" te Amersfoort
-
-Was begin jaren zestig regisseur van toneelvoorstellingen en componeerde het schoollied van het Christelijk Lyceum
-
-Werkte mee aan totstandkoming van het Liedboek der Kerken
-
-Zijn vader was wethouder van Smallingerland
W. Slagter, "Een samenbindend bestuurder die altijd leraar bleef. Klaas de Jong Ozn. (1926-2011)", in: Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2011, 147
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Uitgebreide biografieën van de huidige leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn beschikbaar via parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.