Openbare verhoren parlementaire enquête aardgaswinning Groningen beginnen maandag

donderdag 23 juni 2022, 14:07

DEN HAAG (PDC i) - De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen start maandag 27 juni de eerste week van de openbare verhoren. Tijdens de eerste week zullen gedupeerden, wetenschappers, leidinggevenden van de NAM en Shell, ambtenaren en een oud-minister gehoord worden over de problemen in Groningen.

Tijdens de eerste week probeert de commissie in hoofdlijnen een beeld te vormen van wat gaswinning voor Nederland betekend heeft. De tweede verhoorperiode is tussen maandag 29 augustus en vrijdag 14 oktober en hierin wordt dieper ingegaan op alle aspecten van de gaswinning, schade en -afhandeling en de versterkingsoperatie. In totaal zullen 70 getuigen en deskundigen gehoord worden.

Aanstaande maandag staat de omvang van de problemen voor Groningers centraal. Dinsdag worden wetenschappers gehoord over de relatie tussen gaswinning en aardbevingen. Woensdag wordt er gesproken over de samenwerking tussen de Nederlandse staat en de oliemaatschappijen. De relatie tussen de NAM en Shell komt op donderdag aan bod en de week wordt afgesloten met een gesprek over het leven en welzijn van de Groningers.

Bron: Tweede Kamer