Enquêtecommissie aardgas­winning Groningen hervat openbare verhoren maandag

donderdag 25 augustus 2022, 15:15

DEN HAAG (PDC i) - De openbare verhoren van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen worden aanstaande maandag weer opgestart. Op maandag 29 augustus start de commissie met het verhoor van Albert Rodenboog (oud-burgemeester van Loppersum) en Annemarie Muntendam-Bos van het Staatstoezcht op de Mijnen. Verder zal onder andere oud-minister Maxime Verhagen i die week zijn opwachting maken.

Tijdens de tweede verhoorperiode van de enquêtecommissie, die van 29 augustus t/m 14 oktober loopt, zullen vooral specialisten, hoge ambtenaren en politici verhoord worden. Getuigen hebben bij een parlementaire enquête de verplichting om te verschijnen. Die verplichting geldt echter alleen voor Nederlanders: oud-topman Van Roost van ExxonMobil is ook opgeroepen om te getuigen, maar hij weigert hierop in te gaan. Hij is Belg, dus hij kan niet verplicht worden.

Het doel van de verhoren is waarheidsvinding over de aardgaswinning in Groningen. De commissie, onder leiding van GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee i, zal naar verwachting in februari 2023 met een onderzoeksrapport komen.

Bron: Tweede Kamer, NOS