Voetbalwet

Met dank overgenomen van K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, gepubliceerd op woensdag 21 januari 2015, 3:28.
Dijkhoff plenair
Bron: Blog Klaas Dijkhoff

Voetbal en vriendschap hoort samen te gaan. Helaas is dat niet altijd het geval. Zeker als je club verliest, zijn de spanning, teleurstelling en frustratie soms groot. De meeste mensen verwerken dat binnen de grenzen van de wet. Een paar lukt dat niet, de hooligans die dan met anderen op de vuist gaan of vernielingen aanrichten.

Om die relschoppers aan te pakken is een wet gemaakt, in de volksmond de ‘Voetbalwet’, die het mogelijk maakt om voetbalvandalisme en ernstige overlast aan te pakken. Daarnaast kan de wet ook worden gebruikt om andere vormen van overlast en verstoring van de openbare orde aan te pakken. Het opleggen van een gebiedsverbod, een contactverbod of een meldplicht kan nodig zijn om ons veilig te houden. Of het nou gaat om hooligans, relschoppers of zelf jihadistische ronselaars.

Bij het voetbal is deze wet gelukkig slechts nodig voor maar een heel klein deel van de voetbalbezoekers. De rest heeft zelf nog wel het meeste last van de relschoppers die het nodig maken dat we helaas die vreselijke combiplichten nog nodig hebben. Gelukkig kunnen we duidelijk zien dat de maatregelen tegen hooligans succes hebben. Clubs, KNVB, supportersgroepen, politie, burgemeesters en de minister hebben gezamenlijk resultaten geboekt. De sfeer in stadions is echt verbeterd, het aantal uren dat de politie per wedstrijd kwijt is, is gedaald en de groep hooligans die de boel verstieren, is in beeld. Nu moeten we doorzetten om juist hen aan te pakken en het supportersleven van de sportieve fans makkelijker maken. Wat de VVD betreft drukken we relschoppen meteen de kop in, door lui die voor het eerst in de fout gaan meteen flink aan te pakken: bij ernstige verstoring kan meteen een gebiedsverbod, groepsverbod of meldplicht worden opgelegd. Hooligans die een probleem blijven vormen, krijgen te maken met een stadionverbod, die door de clubs moeten worden gehandhaafd.

Het einddoel van deze maatregelen moet zijn dat een goedwillende supporter gewoon naar z’n club kan gaan. Of die nu thuis speelt of uit. Raddraaiers mogen niet de dienst uitmaken. Niet binnen het stadion en ook niet er buiten.