M. (Margrethe) Vestager

Met dank overgenomen van Europa Nu.

De Deense1 Margrethe Vestager (1968) is sinds 1 november 2014 lid van de Europese Commissie2. In de Commissie-Von der Leyen had zij tot aan haar verlof in september 2023 de portefeuille digitalisering (inclusief de agenda "Europa klaar voor het digitale tijdperk" en mededinging) en was zij vicevoorzitter. In de Commissie-Juncker3 was zij verantwoordelijk voor mededinging. Mevrouw Vestager was in 2011-2014 minister van Economische en Binnenlandse Zaken en vicepremier in het kabinet-Thorning-Schmidt. Eerder was zij fractievoorzitter van Det Radikale Venstre (sociaal-liberale partij) in het Deense Parlement en drie jaar minister voor Onderwijs.

functie(s) in de periode 2014-heden: lid Europese Commissie

Inhoudsopgave

  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Opleiding
  5. Familie/gezin

1.

Personalia

land
Denemarken

geboorteplaats en -datum
Glostrup, 13 april 1968

2.

Partij/stroming

partij
DRV (Det Radikale Venstre, Radikaal-links) (sociaal-liberaal)

3.

Hoofdfuncties/beroepen

hoofdfuncties/beroepen
  • - 
    gevolmachtigde ministerie van Financiën, van 1993 tot 1995
  • - 
    ambtenaar Economisch Agentschap, van 1995 tot 1998
  • - 
    minister van Onderwijs en kerkelijke zaken, van 23 februari 1998 tot 21 december 2000 (kabinet-Nyrup Rasmussen IV)
  • - 
    minister van Onderwijs, van 21 december 2000 tot 27 november 2001 (kabinet-Nyrup Rasmussen IV)
  • - 
    lid Folketing, vanaf 20 november 2001 (voor het district Frederiksborg en vanaf 2007 voor Noord-Seeland)
  • - 
    fractievoorzitter DRV, Folketing, van 15 juni 2007 tot 1 september 2014
  • - 
    minister van Economische en Binnenlandse Zaken en vicepremier, van 3 oktober 2011 tot 1 november 2014 (kabinet-Thorning-Schmidt)
  • - 
    lid Europese Commissie, belast met mededinging, van 1 november 2014 tot 1 december 2019 (Commissie-Juncker)
  • - 
    lid en vicevoorzitter Europese Commissie, belast met digitalisering en sinds mei 2023 ook met innovatie en onderzoek. M.i.v. 5 september met onbetaald verlof en zo lang het verlof duurt niet belast met deze taken, vanaf 1 december 2019 (commissie-Von der Leyen)

4.

Opleiding

academische studie
  • - 
    politicologie, Universiteit van Kopenhagen, tot 1993

5.

Familie/gezin

huwelijk/samenlevingsvorm
gehuwd

kinderen
3 kinderen

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.


  • 1. 
    Het koninkrijk Denemarken bestaat uit Denemarken, Groenland en de Faeröer-eilandengroep. Binnen het koninkrijk zijn Groenland en de Faeröer zelfstandige bestuurlijke gebieden, gelegen in de Noord-Atlantische Oceaan. Denemarken zelf is een Scandinavisch land in Noord-Europa, dat bestaat uit een schiereiland en een archipel met honderden eilanden. Het schiereiland Jutland grenst ten zuiden aan Duitsland. De grootste eilanden zijn Funen en Seeland, waarvan de laatste door een brug verbonden is met Zweden. Denemarken is een constitutionele monarchie, waarin het staatshoofd slechts een ceremoniële functie vervult. Sinds juni 2019 is de sociaaldemocraat Mette Frederiksen premier van Denemarken.
     
  • 2. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 3. 
    Deze Europese Commissie was in functie van 1 november 2014 tot 1 december 2019 en volgde de Commissie-Barroso II op. Voorzitter was de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. De Nederlandse Frans Timmermans was één van de vicevoorzitters en was belast met betere regelgeving, relaties met de Europese instellingen, rechtsregels, fundamentele rechten en duurzame ontwikkeling.