Europese verkiezingen 2014: Deze keer is anders

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 11 februari 2014.

Het aftellen is begonnen: nog 100 dagen te gaan tot de eerste stembureaus opengaan voor de Europese verkiezingen van 2014. In de op één na grootste democratische exercitie ter wereld kunnen 400 miljoen inwoners hun stem uitbrengen voor een nieuw Europees Parlement i. De kiesgerechtigde Nederlanders bepalen op 22 mei wie tot 2019 namens Nederland de 26 zetels in het EP mogen bekleden.

De 751 Europarlementariërs die vanaf juli hun zetel innemen, zullen niet alleen de toekomstige koers bepalen op inhoudelijke Europese beleidsterreinen, maar kiezen ook de leider van het dagelijks bestuur van de EU: de voorzitter van de Europese Commissie i.

Waarom deze verkiezingen anders zijn

De macht van het Europees Parlement is sinds 2009 flink toegenomen. Het EP heeft als medewetgever een belangrijke rol gespeeld bij het zoeken naar wegen die Europa i uit de crisis konden leiden. Denk bijvoorbeeld aan:

· Meer effectieve begrotingsdiscipline,

· De afwikkeling van falende banken, en

· Een plafond voor bonussen in de bankenwereld.

De verkiezingen in mei stellen kiezers in de gelegenheid om richting aan te geven bij het aanpakken van de economische crisis en vele andere kwesties die grote invloed hebben op het dagelijkse leven van mensen.

Stap voor stap

Voor de eerst keer zal de samenstelling van het Europees Parlement doorslaggevend zijn bij de keuze voor een nieuwe Commissievoorzitter. Onder de nieuwe regels moeten de Europese regeringsleiders i een kandidaat voorstellen op basis van de verkiezingsuitslag.

Het Europees Parlement kiest uiteindelijk de voorzitter van de Commissie met een meerderheid van de leden, dus minimaal de helft van de te verkiezen parlementariërs (376). Europese politieke partijen i zullen daarom een kandidaat naar voren schuiven. Sommige partijen hebben dit al gedaan. Zo stellen zij burgers in de gelegenheid om hun stempel te drukken op het toekomstige voorzitterschap.

Na de verkiezingen

De nieuwe politieke samenstelling na de verkiezingen, zal invloed hebben op Europese wetgeving i zoals die de komende vijf jaar wordt vormgegeven. Het gaan dan bijvoorbeeld om belangrijke beleidstreinen als de interne markt en burgerlijke vrijheden. Het Parlement - het enige rechtstreeks gekozen politieke orgaan in de EU - is nu een hoeksteen van het Europese besluitvormingssysteem en staat op gelijke voet met nationale overheden bij de totstandkoming van nieuwe wetgeving. Kiezers hebben dus meer invloed dan ooit tevoren.

REF. : 20140210IPR35560