Column De Dagelijkse Standaard: Haal ICCO en Oxfam Novib van het subsidie-infuus!

Met dank overgenomen van J.H.A. (Johan) Driessen i, gepubliceerd op maandag 20 juni 2011.

De ingrediënten: een zaal vol linksen - rechtsen moesten blijkbaar werken, 'I love Palestine'-shirtjes, een camera van het altijd objectieve VPRO Tegenlicht, Harry van Bommel als zogenaamd onpartijdig gespreksleider, Farah Karimi - ooit van de Mujahedien Khalq en GroenLinks - present. Kortom het was gezellig, afgelopen woensdag tijdens dat bezoekje van subsidieclubjes ICCO en Oxfam Novib aan de Tweede Kamer.

Marinus Verweij (salaris: 126.975 euro) van ICCO en Farah Karimi (ook goed voor meer dan een ton) van Oxfam Novib kwamen beweren dat hun clubjes heus wel onpartijdig zijn in het 'Israëlisch-Palestijns-conflict', de benaming in politiek correcte kringen voor de jihad tegen Israël. Maar de maskers vielen al snel af. Meneer en mevrouw waren nog maar net aan het woord of ze hadden het al over 'Palestina'. Op mijn vraag waar dat Palestina dan ligt omdat op mijn kaarten dat kleine stukje land aan de Middellandse Zee toch echt Israël heet, moesten ze helaas een helder antwoord schuldig blijven.

De beweerde onpartijdigheid van ICCO en Oxfam Novib is natuurlijk een gotspe. Een blik werpend op de clubjes waaraan ICCO en Oxfam Novib geld overmaken, blijkt al snel waar de sympathie ligt. ICCO sluist geld door naar Electronic Intifada. Ali Abunimah, mede-oprichter en directeur van Electronic Intifada, beschuldigt Israël van etnische zuiveringen, noemt Shin Bet een doodseskader en vergelijkt de Israëlische media met nazi-krant Der Stürmer. Ook geeft ICCO geld aan Badil, een organisatie die een prijs toekende voor een anti-semitische cartoon en Israël karakteriseert als een racistische koloniale entiteit.

De club van mevrouw Karimi kan er ook wat van. Zo sponsorde Oxfam Novib het 'Nederlands Palestina Komitee' en tal van andere anti-Israël organisaties, waaronder ook 'Stop de Bezetting' van Gretta Duisenberg (ja, inderdaad, die mevrouw die niet het fatsoen kan opbrengen om tijdens de dodenherdenking twee minuten haar mond te houden en meeliep in een demonstratie waar werd geroepen "Hamas, Hamas, Joden aan het gas") en Mohamed Rabbae (ja, die meneer die het nodig vond Geert Wilders uit te maken voor kleine Hitler en nu wil dat Geert Wilders voor haatzaaien wordt veroordeeld, snapt u het nog?).

ICCO en Oxfam Novib ontvangen jaarlijks vrachtwagens vol belastinggeld. Dat moet stoppen. Wat mij betreft verwijderen we ICCO en Oxfam Novib zo snel mogelijk van het subsidie-infuus. Laat die 'I love Palestine'-types die vorige week meneer Verweij en mevrouw Karimi kwamen aanmoedigen hun malle hobby zelf maar betalen.

Johan Driessen is Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Vrijheid