Column De Dagelijkse Standaard:Fact free politics

Met dank overgenomen van J.H.A. (Johan) Driessen i, gepubliceerd op vrijdag 30 september 2011.

Vaak klinkt vanuit de politiek correcte hoek dat de Partij voor de Vrijheid zich niet aan de feiten zou houden, wij zouden fact free politics bedrijven. Maar wie houdt zich eigenlijk niet aan de feiten? Een kleine bloemlezing over wat ik alleen al deze week mocht aanhoren.

Tijdens een debat dat ik met hem had zei minister Leers: "immigratie heeft Nederland welvaart gebracht". Klopt dat? De feiten: al in 2003 concludeerde het CPB (nota bene een PvdA-vriendelijke club) dat een niet-Westers allochtoon gezin de Nederlandse samenleving gemiddeld maar liefst 230.000 euro kost, dan hebben we het dus in totaal over meer dan 100 miljard euro. Vorig jaar kwam Nyfer tot de conclusie dat immigratie per saldo (eventuele opbrengsten zijn dus meegenomen) 7,2 miljard euro per jaar kost. Ook Elsevier concludeerde al dat immigratie geld kost. Kortom, drie onderzoeken en drie keer is de conclusie: immigratie kost geld. Hoe minister Leers bij zijn bewering komt dat immigratie ons land welvaart bracht is een raadsel. Fact free politics dus.

Tijdens datzelfde debat zegt de woordvoerster ontwikkelingshulp van D66, Wassila Hachchi, dat er in Nederland geen sprake is van massa-immigratie maar van massa-hysterie. Klopt dat? De feiten: het CBS geeft aan dat er vorig jaar 150.000 immigranten Nederland binnenkwamen, een stad zo groot als Haarlem dus, en een aanscherping van het record uit 2009: toen waren het 147.000 immigranten. Fact free politics dus.

Een dag later, tijdens een debat over de landen in de Hoorn van Afrika, zegt diezelfde Wassila Hachchi: "volgend jaar besteedt het kabinet 900 miljoen euro minder aan ontwikkelingshulp". Klopt dat? Helaas niet, was het maar zo'n feest. De feiten: het budget voor ontwikkelingshulp daalt volgend jaar van 4,6 naar 4,4 miljard euro. Mevrouw Hachchi had het gewoon kunnen lezen op pagina 29 van de begroting voor de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS). Fact free politics dus.

Ik wil niet beweren dat de PVV onfeilbaar is. Maar het spreekwoord met de splinter en de balk komt steeds vaker in me op.