Definitieve uitslag Kiesraad: PVV wint verkiezingen, één kandidaat met voorkeurstemmen gekozen (GL-PvdA)

Friday, December 1 2023, 12:45
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - De PVV i wordt met 37 zetels de grootste partij in de Tweede Kamer (meer dan verdubbeld vergeleken met de 17 zetels in 2021), gevolgd door GroenLinks/PvdA i (25, +8 zetels), de VVD i (24, -10 zetels) en NSC i (van nul naar 20 zetels). Vandaag stelde de Kiesraad de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november vast. Vergeleken met de voorlopige uitslag die ANP bekendmaakte na de verkiezingen, zijn er geen verschuivingen meer.

Er is één kandidaat met voorkeurstemmen gekozen. Dat is Daniëlle Hirsch i (GroenLinks-PvdA), die in de plaats van Marleen Haage i in de Kamer komt. Daarnaast behaalden nog 37 kandidaten voldoende voorkeurstemmen, maar zij hebben die niet nodig omdat ze ook zonder in de Kamer zouden gekomen zijn.

Zowel PVV en NSC boeken in aantal zetels de grootste winst (elk 20 zetels bij). Onder de kleinere partijen krijgt BBB i (7, +6) er zes zetels bij in vergelijking met 2021, in totaal dus zeven zetels in de nieuwe Tweede Kamer. DENK i en SGP i blijven stabiel (beiden drie zetels). Alle andere partijen verliezen. Met name het verlies van alle regeringspartijen - D66 i (9, -15 zetels), CDA i (5, -10) en ChristenUnie i (3, -2) valt op. Negen partijen komen uit op vijf of minder zetels.

Er komen 15 partijen in de nieuwe Tweede Kamer. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2021 waren dat er 17. Door afsplitsingen telt de huidige Tweede Kamer 20 fracties, een recordaantal. BVNL i van Wybren van Haga i, BIJ1 i en de afsplitsingen fractie-Ephraim i (ex-Groep-van Haga), fractie-Den Haan i (GOUD) en het lid-Gündogan i en 50PLUS i verdwijnen uit de Tweede Kamer.

77,7% van de stemgerechtigden in Nederland bracht een stem uit tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Deze opkomst is iets lager dan bij de verkiezingen van 2021, toen had 78,7% van de stemgerechtigden gestemd. Dat waren wel verkiezingen onder bijzondere omstandigheden vanwege corona. In 2017 onder vergelijkbare omstandigheden lag de opkomst op 81,9%.

Op 6 december zal de Tweede Kamer voor het eerst in de nieuwe samenstelling vergaderen en worden alle nieuwe Kamerleden ingezworen. Op 5 december neemt de Kamer afscheid van de vertrekkende leden.

Bron: Kiesraad, biografisch archief PDC