Lijst van vragen over aanvullende humanitaire hulp aan Gaza via nieuwe airdrops (Kamerstuk 23432-515) - De situatie in het Midden-Oosten

Deze lijst van vragen i is onder nr. ? toegevoegd aan dossier 23432 - Situatie in het Midden-Oosten i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst van vragen over aanvullende humanitaire hulp aan Gaza via nieuwe airdrops (Kamerstuk 23432-515)
Document­datum 10-04-2024
Publicatie­datum 10-04-2024
Kenmerk 23432, nr. ?
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

23432 De situatie in het Midden-Oosten

nr. Lijst van vragen en antwoorden

Vastgesteld (wordt door griffie ingevuld als antwoorden er zijn)

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de minister van Buitenlandse Zaken inzake de Aanvullende humanitaire hulp aan Gaza via nieuwe airdrops (23432-515, nr. 515).

De daarop door de minister gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

Fungerend Voorzitter van de commissie,

De Roon

Adjunct-griffier van de commissie,

Dekker

Nr

Vraag

Bijlage

Blz. (van)

t/m

1

Op welke wijze monitort Nederland waar de gedropte humanitaire hulpgoederen terechtkomen, en wie deze in bezit krijgen en verder distribueren?

0

2

Waar komen de door Nederland gedropte hulpgoederen eigenlijk vandaan? Komen die uit de eigen noodvoorraden, of worden die op de vrije markt gekocht?

0

3

Om welke redenen vervullen vooral Westers georiënteerde landen de noodhulpoperatie en niet landen als China, India, Indonesië, maar ook omliggende landen als Saudi-Arabië en Qatar?

4

Wat doet Nederland om andere landen - buiten de huidige internationale samenwerkingsverbanden - aan te sporen om ook humanitaire hulp aan Gaza te leveren?

5

Wat is de geopolitieke positie van Latijns-Amerika in het conflict Israël-Hamas en wat doen deze landen aan humanitaire noodhulp?

6

Kloppen de berichten dat China en Hamas elkaar recentelijk hebben ontmoet?

7

Wat voor controlemechanismes heeft Nederland om ervoor te zorgen dat humanitaire hulp terecht komt bij diegenen die het het meeste nodig hebben? Wat voor mogelijkheden kan Nederland hier verder nog in treffen?

8

In hoeverre leidt de ad-hoc inzet van C-130 vliegtuigen tot verdringen van training en gereedstellingsactiviteiten van 336-squadron?

9

Kunt u aangeven hoeveel vlieguren er gemaakt worden (vanaf Nederland, verkenning, inzet en weer terug naar Nederland) per airdrop?

10

Kunt u aangeven of er mogelijkheden zijn om de gebruikte parachutes terug te krijgen uit Gaza?

11

Mochten er geen mogelijkheden zijn om gebruikte parachutes terug te krijgen uit Gaza, heeft Nederland voldoende voorraad en is er voldoende in de keten aanwezig om alle operationele taken met betrekking tot airdrops te blijven uitvoeren?

12

⁠Wat is de juridische status van de militairen die deelnemen aan de airdrop-missie boven Gaza?

13

⁠Zijn er medewerkers van het ministerie van Defensie die op basis van gereedstelling of training deelnemen aan de missies?

14

Denkt u na over een teken van erkenning voor alle deelnemers aan de airdrop-missies boven Gaza?

15

Inspecteert Israël, Libanon of Nederland de goederen voorafgaand aan de dropping?

16

Registreert Israël ook de gedropte goederen in zijn initiatief, genaamd COGAT, om hulp voor Palestijnse gebieden te coördineren?

17

Houdt u de toenemende dreiging van Iran en Iraanse proxies in de gaten, specifiek het risico dat zij ballistische raketten en luchtverdedigingsraketten in gaan zetten?

18

In welk aandeel van de totale benodigde voedselnoodzaak in Gaza voorzien de airdrops?

19

Hoeveel ton voedsel is per dag nodig in Gaza en hoeveel komt over land, over zee en via de lucht binnen?

20

Deelt u de mening van Magnus Corfixen, humanitarian lead Oxfam, dat er ten minste 1500 vrachtwagens nodig zijn om het tekort aan voedsel op te lossen?

21

Hoeveel kinderen zijn nu al slachtoffer van hongersnood in Gaza? Welke verwachtingen heeft het kabinet over de toename van het aantal slachtoffers van hongersnood?

22

In welke fase van classificatie voor hongersnood van de Verenigde Naties (VN) zitten we nu? Klopt het dat de helft van Gaza in fase 5 (catastrofaal) zit?

23

Welke partijen zijn er (juridisch) verantwoordelijk voor de distributie van hulpgoederen in Gaza, en welke rol speelt Israël hierin?

24

Is de blokkade door Israël de reden dat het leveren van hulpgoederen via de lucht wordt verkozen in plaats van het leveren via de grond, ook al is dit laatste de meest effectieve manier ?

25

Wat doet Nederland om de uitspraken van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van 26 januari jongstleden en 28 maart jongstleden mogelijk te maken en wat zijn de resultaten hiervan?

26

Op welke wijze heeft Nederland Israël ten verantwoording geroepen voor het overlijden van zeven World Central Kitchen (WCK) hulpverleners? Wat was de reactie hierop van Israël? Wat is de status nu van WCK?

27

Hoe staat Israël tegenover het feit dat supplementaire hulpverlening over zee en via de lucht geen vervanging is en nadrukkelijk additioneel?

28

Hoe wordt Israël verantwoordelijk gehouden voor de situatie in Gaza?

29

Op welke wijze is Israël aangesproken op VN Veiligheidsraad-resolutie 2712 conform de motie-Dassen (Kamerstuk 21 501-02, nr. 2806)? Wat is het resultaat hiervan?

30

Welke criteria worden gebruikt om te bepalen wanneer droppings per vliegtuig de meest effectieve methode zijn om hulp te bieden in plaats van transport over de grond?

31

Welke maatregelen worden genomen om de nauwkeurigheid en precisie van airdrops naar Gaza te garanderen? Welke veiligheidsprotocollen zijn er om humanitaire hulp tijdens droppings te beschermen?

32

Welke beperkingen zijn er wat betreft het volume en de soorten humanitaire hulp die kunnen worden geleverd via airdrops in vergelijking met transport over de grond?

33

Hoe wordt de impact en doeltreffendheid van humanitaire droppings beoordeeld en na verloop van tijd gecontroleerd?

34

Klopt het dat de Erez grensovergang in het noorden van Gaza nog steeds gesloten is, zelfs nadat Israël vorige week aangaf dat deze geopend zou worden als extra grensovergang voor noodhulp?

35

Op welke manieren hindert Israël humanitaire toegang over land? Wat is er voor nodig om te kunnen zeggen dat de humanitaire toegang veilig, onmiddellijk en ongehinderd is?

36

Aan welke geldende verplichtingen onder internationaal recht voldoet Israël momenteel niet?

37

Overweegt het kabinet opnieuw om een schip te sturen nu er een maritieme humanitaire corridor opgezet wordt?

38

Wat is momenteel de situatie rond de maritieme humanitaire corridor? Hoe functioneert deze?

39

Hoeveel airdrops heeft Jordanië tot nu toe uitgevoerd boven Gaza? Is de Nederlandse bijdrage ten opzichte van de totale hoeveelheid airdrops evenredig in vergelijking met de bijdragen van andere landen uit de multinationale airdrop-coalitie?

40

Kunt u toelichten of het risico op burgerslachtoffers bij de droppings stijgt naarmate de humanitaire crisis steeds schrijnender wordt?

41

Komt de hulp die via airdrops is geleverd altijd in handen van de noodlijdende bevolking? Is er sprake van dat de hulpgoederen die via de lucht gedropt worden ook in handen van Hamas terecht komen?

42

Hoe groot schat u het dreigingsniveau voor de bemanning van de C-130, kijkend naar raketten die nog regelmatig in het gebied worden afgeschoten? Welke maatregelen neemt u hiertegen?

43

Aan hoeveel airdrops verwacht u dat Nederland de komende tijd nog mee gaat doen?

44

Overweegt Nederland om buiten de internationale coalitie met Jordanië ook met andere landen airdrops uit te voeren? Zo ja, welke?

45

Aangezien u stelt dat de inzet voor een aanvullende Nederlandse bijdrage voor een airdrop voortgekomen is uit een nieuw verzoek vanuit de Multinational Airdrop Planning, kan hieruit worden geconcludeerd dat Nederland alleen een bijdrage levert indien er een officieel verzoek komt? Op welke manier worden deze verzoeken voor een extra bijdrage gecoördineerd, en wie gaat hierover?

46

Waaruit bestaat de geweldsinstructie?

47

Waaruit bestaan de Rules of Engagement?

48

Klopt het dat de geweldsinstructie een uitwerking is van de over het algemeen vastgestelde Rules of Engagement?

49

Is de Nederlandse geweldsinstructie afgestemd op de andere deelnemende landen?

50

Op welke manier zijn medische faciliteiten georganiseerd voor de bemanning van de C-130 indien er tijdens de airdrops een noodgeval plaatsvindt?

51

Waarom is er niet gekozen voor een definitieve - of uiterste - termijn voor de Nederlandse inzet en vallen ‘toekomstige’ airdrops ook onder deze artikel 100-brief?

1

52

Hoeveel defensiepersoneel is er in totaal betrokken bij deze operatie en waar zijn de eenheden die deze operatie ondersteunen gestationeerd?

1

53

Wat wordt er zoal met Israël afgestemd voor een dropping?

1

54

Is de hongersnood in heel Gaza even erg of zijn er ook gebieden die veel harder of veel minder hard getroffen zijn?

1

55

Wat wordt er aan verdeling op de grond gedaan om de zwaarst getroffen gebieden beter te voorzien?

1

56

Hoeveel grensovergangen zijn er tussen Israël in Gaza? Hoeveel zijn daarvan nu open om goederen te leveren?

1

57

Wat wordt er gedaan om de overige grensovergangen te kunnen inzetten? Kan Nederland daarvoor scanners leveren?

1

58

Wat is de rol van Nederland bij het opzetten van de humanitaire corridor naar Gaza voor de aanvoer van hulpgoederen vanaf Cyprus over zee?

1

59

Waar zal de 10 miljoen euro, bestemd voor de operationalisering van de humanitaire corridor vanaf Cyprus, precies aan besteed worden?

1

60

Is deze C-130 voldoende uitgerust en onderhouden voor deze missie?

2

61

Wat is de bron van statistieken die Nederland over overledenen in Gaza gebruikt? Hoe beoordeelt het kabinet de betrouwbaarheid hiervan?

2

62

Hoe verhoudt de passage dat er voor de duur van deze inzet geen beperkende effecten voorzien zijn op de operationele gereedheid van de krijgsmacht, zich tot het feit dat er geen definitieve einddatum voor de operatie vaststaat, omdat defensie ook in de verdere toekomst humanitaire steun aan Gaza zal leveren?

3

63

Wat zijn de exacte kosten van de in deze artikel 100-brief voorgestelde Nederlandse inzet in april? Kunt u bij benadering aangeven in hoeverre de kosten kunnen oplopen bij ‘soortgelijke toekomstige inzet van humanitaire airdrops door Defensie ten behoeve van Gaza’?

3

64

Kunt u het risico van raketten vanuit Gaza of Libanon beschrijven? Is de C-130 daar goed tegen bewapend?

3

65

Daar waar u stelt dat, als de nauwkeurigheid van de airdrop in het geding komt, de drop niet uitgevoerd wordt, kunt u aangeven of het al eerder gebeurd is dat een drop hierdoor niet is uitgevoerd?

3

66

Aangezien u stelt dat door de inzet van de C-130 geen beperkende effecten voorzien zijn voor de operationele gereedheid van de krijgsmacht, hoe verhoudt dit zich tot het feit dat het aantal transportvlieguren pas in 2026 uitgebreid gaat worden en er een Europees tekort is aan vlieguren van transportvliegtuigen?

3

Totaallijst feitelijke vragen Aanvullende humanitaire hulp aan Gaza via nieuwe airdrops (23432-515-515) 5/5


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.