Brief regering; Reactie op het verzoek van de leden Helder en Michon-Derkzen, gedaan tijdens het Tweeminutendebat Politie van 1 februari 2024, over opheldering over een symposium ‘Hoe verder met het drugsbeleid?’ georganiseerd door Law Enforcement Action Partnership Nederland op 30 januari 2024 - Drugbeleid

Deze brief is onder nr. 537 toegevoegd aan dossier 24077 - Drugbeleid en dossier 29911 - Bestrijding georganiseerde criminaliteit.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Drugbeleid; Brief regering; Reactie op het verzoek van de leden Helder en Michon-Derkzen, gedaan tijdens het Tweeminutendebat Politie van 1 februari 2024, over opheldering over een symposium ‘Hoe verder met het drugsbeleid?’ georganiseerd door Law Enforcement Action Partnership Nederland op 30 januari 2024
Document­datum 11-03-2024
Publicatie­datum 11-03-2024
Nummer KST24077537
Kenmerk 24077; 29911, nr. 537
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2024

Vergaderjaar 2023-

24 077 29 911

Nr. 537

Drugbeleid

Bestrijding georganiseerde criminaliteit

BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 maart 2024

Tijdens het Tweeminutendebat Politie van 1 februari jl. hebben de leden Helder (BBB) en Michon-Derkzen (VVD) mij verzocht om voor het commissiedebat over drugsbeleid dat is gepland op 21 maart a.s. opheldering te geven over een symposium «Hoe verder met het drugsbeleid?» georganiseerd door Law Enforcement Action Partnership Nederland op 30 januari jl. Met deze brief geef ik gehoor aan dit verzoek.

Law Enforcement Action Partnership Nederland is een non-profit organisatie die dialoog over evidence based drugsbeleid stimuleert. Op 30 januari jl. organiseerde deze organisatie een symposium over de effectiviteit van de huidige drugsbestrijding en mogelijke alternatieven. Hieraan namen ongeveer 200 politiemensen, justitiemedewerkers en experts deel, waaronder de plaatsvervangend politiechef van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies. Ik heb begrepen dat in het licht van het thema van het symposium de aanwezigen in een open gedachtewisseling gesproken hebben over onder meer preventieve beleidsmogelijk-heden en de maatschappelijke impact van het huidige beleid.

Zoals ik onder meer tijdens de behandeling van de begroting Justitie en Veiligheid op 8 februari jl. heb benadrukt, ben ik niet bezig met een war on drugs en zet ik niet alleen in op repressie. Ik ben bezig met een strijd tegen nietsontziende drugscriminelen die acuut de rechtstaat ondermijnen. Voor mij en voor de politie staat daarom buiten kijf dat de inspanningen om drugscriminelen op te sporen en te vervolgen prioriteit hebben en onverminderd moeten worden voortgezet en dat drugscriminaliteit niet onbestraft mag blijven.

Dit is deel van het huidige drugsbeleid van het demissionaire kabinet, dat er enerzijds op gericht is de nietsontziende drugscriminaliteit keihard aan te pakken, en anderzijds gericht is op het ontmoedigen van de recreatieve gebruiker en daarnaast oog houdt voor de problematische gebruiker die hulp nodig heeft.

kst-24077-537 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Met deze aanpak zijn grote successen geboekt, zowel nationaal als met onze internationale partners.

Uiteraard hoort bij elke brainstorm dat (politie)ambtenaren in essentie het geldende beleid en de met ketenpartners gemaakte afspraken onderschrijven.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

  • D. 
    Yesilgöz-Zegerius

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 24 077, nr. 537 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.