Brief regering; Onderzoeksrapport ‘In- en doorstroom van online criminaliteit in de strafrechtketen' - Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Deze brief is onder nr. 1144 toegevoegd aan dossier 29911 - Bestrijding georganiseerde criminaliteit en dossier 26643 - Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Informatie- en communicatietechnologie (ICT); Brief regering; Onderzoeksrapport ‘In- en doorstroom van online criminaliteit in de strafrechtketen'
Document­datum 11-03-2024
Publicatie­datum 11-03-2024
Nummer KST266431144
Kenmerk 26643; 29911, nr. 1144
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2024

Vergaderjaar 2023-

26 643 29 911

Nr. 1144

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Bestrijding georganiseerde criminaliteit

BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR RECHTSBESCHERMING EN VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 maart 2024

Hierbij bieden wij u het onderzoeksrapport «In- en doorstroom van online criminaliteit in de strafrechtketen» aan. Het onderzoek is in de periode mei 2021 tot december 2023 uitgevoerd door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), in opdracht van het WODC.

De snelle digitalisering van de maatschappij gaat gepaard met een stijging van online gepleegde criminaliteit. Daarbij lijkt de in- en doorstroom in de strafrechtketen (het traject van aangifte tot veroordeling) van verdachten van online criminaliteit achter te blijven bij de ontwikkeling van het slachtofferschap van online criminaliteit, zoals gerapporteerd in de Veiligheidsmonitor van het CBS. In het hier aangeboden onderzoekrapport is de actuele instroom van jeugdige en volwassen verdachten van online criminaliteit in de strafrechtketen in beeld gebracht. Ook is nagegaan in welke mate er in de strafrechtketen doorstroming plaatsvindt, oftewel hoe vaak een aangifte tot een verdachte, een aanhouding dan wel een veroordeling leidt.

Het onderzoek richtte zich zowel op cybercrime als op gedigitaliseerde criminaliteit. Bij cybercrime worden via IT-middelen strafbare feiten gepleegd tegen IT-middelen. Hierbij kan worden gedacht aan hacking en inzet van ransomware. Bij gedigitaliseerde criminaliteit worden via IT-middelen traditionele vormen van criminaliteit gepleegd, bijvoorbeeld online aan- of verkoopfraude en online bedreiging. Naast de in- en doorstroom van online criminaliteit besteedde het onderzoek ook aandacht aan mogelijke knelpunten binnen de strafrechtketen en verbetermogelijkheden.

Over de uitkomsten van dit onderzoek gaan wij in overleg met de betrokken organisaties in de strafrechtketen, in het bijzonder met de politie en het openbaar ministerie. Mede naar aanleiding daarvan zullen kst-26643-1144 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

we onze inhoudelijke beleidsreactie op dit rapport opnemen in de jaarlijkse voortgangsbrief over de integrale aanpak cybercrime die we u vóór het zomerreces zullen doen toekomen.

De Minister voor Rechtsbescherming,

F.M. Weerwind

De Minister van Justitie en Veiligheid,

  • D. 
    Yesilgöz-Zegerius

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 26 643, nr. 1144 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.